Zorgverzekeraar Zorg en Zekerheid

Samenwerken aan toekomstbestendige ouderenzorg in Amstelveen

Persbericht
In Amstelveen neemt het aantal 80+ers tot 2040 met 42% toe, terwijl het beschikbaar zorgpersoneel afneemt. Daardoor staat de gemeente voor een grote uitdaging. Om ervoor te zorgen dat senioren gelukkig en gezond thuis kunnen blijven wonen, besloten gemeente Amstelveen, zorgaanbieder Brentano, welzijnsorganisatie Participe en zorgkantoor Zorg en Zekerheid tot een bijzondere samenwerking. Het doel: de ouderenzorg anders inrichten met behulp van Positieve Gezondheid.
Sfeerbeeld
Fotobijschrift: Relinde de Beer (Zorg en Zekerheid), Elena Nabatova (Participe), Marijn van Ballegooijen (gemeente Amstelveen) en Angelique Schuitemaker (Brentano)

Samenwerking ‘Van Ouderenzorg naar Samenzorg’

"Mensen die ouderenzorg nodig hebben, moeten die ook krijgen; nu en in de toekomst”, stelt Relinde de Beer, manager Strategie bij Zorg en Zekerheid. “Daarvoor moeten we de zorg samen anders organiseren, zoals nu gebeurt in Amstelveen. Samenwerken is het sleutelwoord: zo kunnen we elkaar versterken en helpen, om keuzes te maken: niet elke vraag is immers een zorgvraag. Samen hebben we de gezamenlijke regiovisie ‘Samen positief gezond oud worden’ opgesteld. Initiatieven als deze zorgen ervoor dat we doelen uit die visie ook echt gaan bereiken.’’

“Door deze samenwerking kunnen we mensen beter en verder helpen,” aldus wethouder Marijn van Ballegooijen van gemeente Amstelveen. “Het doel is senioren te verbinden met elkaar en met de mensen uit hun eigen wijk. Een netwerk om je heen hebben is cruciaal als het even wat minder gaat.”

Luisteren naar de wensen van de wijkbewoners

“Een klein gebaar kan een groot verschil maken,” zegt Angelique Schuitemaker, bestuurder bij Brentano. “Om de aanpak te laten slagen, is het essentieel om te luisteren naar de wensen en behoeften van de wijkbewoners. De komende tijd staat in het teken van onderzoek: Hebben mensen een sociaal netwerk om zich heen? Zijn ze op de hoogte van de bestaande activiteiten? Zijn deze activiteiten toegankelijk voor iedereen? En bereiken we ook de mensen die (nog) niet participeren?”

Het programma bestaat uit vier deelprojecten, die worden geïmplementeerd in vier wijken in Amstelveen: Bankras Kostverloren, Keizer Karel Park & Oude Dorp, Elsrijk en Groenelaan. “In de projecten wordt niet alleen in kaart gebracht welk aanbod aan activiteiten er is voor de thuiswonende oudere. We kijken vooral ook waar nog behoefte is aan extra ondersteuning. Na een eerste inventarisatie zien we kansen in het verbinden van de samenleving met de thuiswonende ouderen. Het omzien naar elkaar en elkaar helpen vanuit wederkerigheid. Daarin kunnen professionals uit welzijn een begeleidende rol aannemen. En de zorgmedewerker richt zich dan vooral op de medische zorg”, aldus Angelique Schuitemaker.

Goede Buur initiatief: ontmoeten, zorg en welzijn combineren

Onder de noemer ‘Goede Buur’ wordt de gemeenschap aangemoedigd om buren beter te leren kennen. Een vriendelijk woord tegen een onbekende buur of het uitnodigen van een buurvrouw voor een kopje koffie kan al een wereld van verschil maken. Daarnaast worden activiteiten in de wijk georganiseerd waar bewoners nieuwe mensen kunnen ontmoeten en hun sociale kring kunnen uitbreiden.

De uitdaging van Positieve Gezondheid in Amstelveen

“Hoe doe je dat?” vraagt Elene Nabatova, bestuurder bij Participe zich af. “Het antwoord ligt in de betrokkenheid van de gemeente, Brentano, Participe en Zorg en Zekerheid. Door domeinoverstijgend samen te werken, kunnen we een gezamenlijke aanpak creëren die de gezondheid en het welzijn van senioren bevordert.”

Amstelveen staat aan het begin van een bijzonder initiatief. “Door samen te werken, te luisteren naar de behoeften van de wijkbewoners en het stimuleren van ontmoetingen, willen we bijdragen aan Positieve Gezondheid en het welzijn van de groeiende populatie senioren”, besluit Elena Nabatova. De uitdaging is groot, maar met de inspiratie van succesvolle samenwerkingsinitiatieven elders en de vastberadenheid van de gemeente Amstelveen en haar partners, wordt een positieve impact voor de senioren van Amstelveen nagestreefd.

Wat is Positieve Gezondheid?
Positieve Gezondheid is een brede blik op gezondheid. De aandacht gaat niet alleen uit naar medische aspecten. Het accent ligt op de mensen zelf, op hun veerkracht en op wat hun leven betekenisvol maakt. Positieve Gezondheid is gericht op preventie en het vergroten van het welzijn van bewoners. Samenwerken op het gebied van welzijn, zorg en ontmoeten staat hierbij centraal.