GeZZond | nummer 46

8 GeZZond 46 | april 2019 Haarlemse sportkantines gaan voor gezond Geen grote zakken chips en snoep, maar gemberthee, fruit en het veelgeprezen ‘broodje Sax’, met tomaat, mozzarella en pesto. De kantine van hockeyclub Saxenburg laat niets aan duidelijkheid te wensen over: ze zijn op de gezonde toer. O nlangs behaalde deze Haarlemse hockeyclub het certificaat voor de Gezondere Sport­ kantine. Zo'n certifi­ caat is het bewijs dat het assortiment van de kantine is aangepast aan de richtlijnen van het Voedingscentrum. De Gezondere Sportkantine is een initiatief van JOGG (Jongeren Op Gezond Gewicht) en Team Fit, dat zich inzet voor gezonde­ re sportkantines. Haarlem is sinds 2012 een JOGG-gemeente. ‘Wij benaderen sportclubs in Haarlem of ze het certifi­ caat gezondere sportkantine willen behalen. Van de vijftig kantines in Haarlem en omgeving hebben er nu zes een certificaat en zes bijna’, zegt JOGG-medewerkster Leonie Verstegen, die namens JOGG Haarlem de gesprekken met de sportclubs voert voor een gezondere kantine. Koelvitrine Zorg en Zekerheid draagt dit initiatief een warm hart toe en sponsort de koelvitrine die de deelnemende sport­ clubs krijgen. Ze kunnen deze vitrine op de bar zetten, met gekoelde Regina Ewals Wesche: ‘We gaan voor goud, waarbij 80% van het assortiment gezond is’ dranken, zoals (citroen-)water en suikervrije frisdranken. ‘Als kinderen de kantine binnenkomen, kijken ze als eerste naar wat er op de bar staat, blijkt uit onderzoek. Vooral primaire kleuren, zoals het rode logo van Ola-ijsjes, vallen op’, zegt Leonie. Samen met de sportclubs wordt het assortiment kritisch doorgelicht en de uitkomsten worden naar het Voedings­ centrum gestuurd. Die analyseert hoe de sportclub ervoor staat. Zakken snoep En hoe stond de Haarlemse hockey­ club ervoor? Volgens Regina Ewals Wesche van hockeyclub Saxenburg waren zij al op de goede weg. ‘Onze kantine was al rookvrij, daarna zijn we minder alcohol gaan schenken en nu is het aanbod in de kantine aan de beurt. We hebben bijvoorbeeld grote zakken snoep vervangen door kleine zakjes.’ Inmiddels heeft Saxenburg het zilveren certificaat behaald: zestig procent van het assortiment bestaat uit gezondere producten. ‘Maar we gaan voor goud’, zegt Regina, waarbij tachtig procent van het assortiment gezond is. Het duurt zes tot negen maanden voordat je de gezondere kantine draaiende hebt. ‘En dat kun je niet in je eentje, zegt Regina. ‘Ik zit zelf in de barcommissie, maar we hebben ook een vertegenwoordiger van het be­ stuur, een van de ouders en onze in­ koper erbij betrokken. Samen creëer je draagvlak binnen de vereniging en kun je taken verdelen.’ Want er moet veel geregeld worden en er is regelmatig overleg nodig. ‘Zo moeten we op de jaarvergadering de leden informeren.’ Broodje Sax Leidt het gezonde assortiment niet tot een omzetdaling van de kantine? Onderzoek wijst volgens Leonie uit dat er drie tot zes procent méér omzet is in gezonde sportkantines.

RkJQdWJsaXNoZXIy MTMwNzM2