Zorgverzekeraar Zorg en Zekerheid

ANBO en Zorg en Zekerheid creëren samen nieuwe mogelijkheden

Senioren ondersteunen bij het vormgeven van een lang en gelukkig leven: het is een gezamenlijke missie van ANBO en Zorg en Zekerheid. Voor directeur van ANBO Anneke Sipkens is het partnerschap met Zorg en Zekerheid voor de komende drie jaar dan ook niet meer dan een logische stap. “Zorg en Zekerheid begrijpt heel goed dat je minder zorg nodig hebt als je lekker in je vel zit.”
Sfeerbeeld

Meer dan je verwacht

Elk onsje welzijn voorkomt een kilo zorg. Het is volgens Sipkens niet alleen een gezegde, maar een gegeven dat met de dubbele vergrijzing (de combinatie van een groeiende groep ouderen die ook gemiddeld ouder wordt – red.) in Nederland steeds belangrijker wordt “Met deze samenwerking kunnen we echt het verschil maken voor onze leden en verzekerden. Op basis van wat mensen nodig hebben, bieden we een aanvullend pakket dat echt bij ze past. Plus: we helpen mensen vitaal te blijven. Dat gaat verder dan wat je van een zorgverzekering zou verwachten.”

Praatplaat

Wat er voor haar uitspringt aan het aanbod van Zorg en Zekerheid? “Neem de praatplaat ‘Wat wil ik wanneer ik ouder word’, die je als instrument kunt inzetten om over de toekomst na te denken. Juist als je nog gezond bent, is het belangrijk om na te denken over hoe je kunt blijven wonen, hoe je vitaal blijft, een netwerk behoudt. Ik ben wat dat betreft echt onder de indruk van hoe Zorg en Zekerheid er écht is voor de verzekerden, heel goed weet wat er speelt, welke zorgverleners er zijn en initiatieven ondersteunt waarin verschillende partijen met elkaar samenwerken. Al deze aspecten versterken senioren en dat past heel goed bij ANBO.”

Blije 65-plussers

Senioren zijn een belangrijke groep voor zorgverzekeraars. Nederland telt momenteel al 3,5 miljoen 65-plussers, en naar verwachting zijn dat er in 2040 zelfs 5 miljoen; 1 op de 4 volwassenen. “Maar vergis je niet, ”aldus Sipkens, “het is een groep die nog veel kan. Ik denk dat het heel belangrijk is om de rol van senioren en wat ze kunnen bijdragen aan de samenleving veel beter te communiceren, om een positievere beeldvorming te creëren. We worden – hopelijk- allemaal een keer oud, en we kunnen ervoor zorgen dat mensen blij zijn om deze fase in te gaan.”

“Met het ouder worden, word je ook een steeds grotere bron van kennis en ervaring."

Gezamenlijke rol

Volgens Sipkens kan zowel ANBO als Zorg en Zekerheid daarin een rol spelen. Het onder de aandacht brengen van het aanbod dat er ligt en samen nieuwe initiatieven vormgeven staan dan ook hoog op de agenda voor de komende tijd. “We moeten als maatschappij een sociale context creëren die uitnodigt om elkaar te ontmoeten en die het mogelijk maakt zo lang mogelijk zelfstandig te wonen. Zorg en Zekerheid draagt daar al aan bij, bijvoorbeeld met projecten in de buurt en een stukje domotica (elektronica ter bevordering van woongemak en -veiligheid – red.). We willen het aantrekkelijk maken om anderen te helpen, want er ligt een gezamenlijk belang dat iedereen zo lang mogelijk vitaal blijft. Dit is meteen een oproep : denk erover na wat je in je eigen buurt voor elkaar kunt krijgen en welke sociale initiatieven je kunt pitchen bij de Stichting Zorg en Zekerheid. Samen is er zoveel mogelijk.”

Ouderen zijn de toekomst

Het klinkt misschien tegenstrijdig, maar in zekere zin is volgens Sipkens niet de jeugd, maar de oudere generatie de toekomst. Senioren zouden zelfs een oplossing kunnen zijn voor de huidige krapte op de arbeidsmarkt. Sipkens: “Met het ouder worden, word je ook een steeds grotere bron van kennis en ervaring. Laten we kijken hoe we mensen langer kunnen laten meedoen in de samenleving. Als je het ouder worden positief oppakt, kun je andere perspectieven bieden. Hoe leuk zou het zijn om weer nieuwe dingen te leren en je om te scholen, om dat te doen wat je wellicht altijd al had willen doen? Mijn vader is 94 en vertelde laatst dat hij eigenlijk altijd timmerman had willen worden. Als hij die kans had gekregen toen hij met pensioen ging, had hij nu al 30 jaar mooie dingen kunnen maken.”

“Ik heb een groot geloof in de positieve kracht van mensen. Nederland is een land met veel creativiteit en innovatie."

Creëer nieuwe mogelijkheden

Haar wens voor de toekomst? “Ik heb een groot geloof in de positieve kracht van mensen. Nederland is een land met veel creativiteit en innovatie. Ik denk dat het belangrijk is om het positieve te blijven benadrukken. We mogen heel blij zijn dat we in Nederland leven, lang vitaal kunnen blijven, ouder mogen worden. Er is hier veel goed geregeld. Dus focus niet op wat niet kan, maar creëer nieuwe mogelijkheden. Heel veel mensen willen zich daarvoor willen inzetten. Aan ANBO en Zorg en Zekerheid de taak om het te laten zien.”

Benieuwd naar de afspraken die ANBO en Zorg en Zekerheid hebben gemaakt voor de collectieve verzekering van volgend jaar? Bekijk ons aanbod speciaal voor leden hier.

Nog geen lid van ANBO? Bekijk hier alle voordelen van het lidmaatschap.

Heb jij een idee om je buurt gezonder te maken? Dan kan je samen met je vereniging of stichting een aanvraag doen bij de Stichting Zorg en Zekerheid. Met onze stichting geven wij projecten een kans die niet via de reguliere weg kunnen worden gefinancierd. Klik hier voor meer informatie.