Zorgverzekeraar Zorg en Zekerheid

Bureau work-out: het kan best!

Zitten is het nieuwe roken, dat weten we. Maar ja, veel van ons zitten wel elke dag achter een bureau. Voor wie toch een beetje wil bewegen op het werk hebben wij een paar goede oefeningen. Want zo wordt je de beste versie van jezelf. Tip: doe het samen met je collega's ;).

Even tussendoor iets fysieks doen is een goede manier om werkgerelateerde stress te verminderen. Maar wat ga je dan doen? Je kunt even koffie of thee halen, maar je kunt ook een bureau work-out doen om even in beweging te zijn!

1. Knijp die billen

Een uitstekende oefening voor op kantoor: het aanspannen van de bilspieren. Knijp je billen samen, houd dat 5 tot 10 seconden vast en ontspan dan weer. Je kunt de oefening zo vaak doen als je wilt.

2. Het gestrekte been

Bij deze oefening moet je één been strekken en rustig optillen. Houd hem even in de lucht, laat hem zakken, maar raak de grond niet aan voordat je hem weer omhoog tilt. Doe dit een stuk of 15 keer per been.

3. Rollen maar

Heb je een bureaustoel op wieltjes? Rij dan je stoel een stukje naar achter en grijp de tafel vast met uitgestrekte armen. Til je benen op (zodat je je buikspieren aanspant) en trek jezelf naar het bureau en weer terug.

4. Geef jezelf een hand

Geef jezelf een hand. Zorg dat je handen zo in elkaar grijpen dat één duim omhoog wijst en de andere omlaag. Trek dan zo hard als je kan, maar zorg dat je handen op dezelfde plek blijven. Hou dit 10 seconden vast, ontspan en herhaal. 

5. De gebogen duiker

Voor deze oefening moet je rechtop zitten. Steek beide armen de lucht in, pak met je linkerhand je rechter pols vast en trek. Het moet eruit zien alsof je klaar staat om van de duikplank af te duiken, maar dan een beetje scheef naar links. Zo stretch je je rechterzij. Hou deze houding een paar seconden vast en wissel dan van kant.

6. Sterke nek

Nekpijn kan flink doorzeuren naar je hoofd. Om dit te voorkomen moet je je handpalm op je voorhoofd plaatsen, duw met je hand terwijl je hoofd er tegenin duwt. Ditzelfde kun je andersom doen door je hand op je achterhoofd te plaatsen. Hou dit steeds 5 seconden vol en herhaal een paar keer.

7. Push-ups

Dan nu de fanatiekere oefeningen die je collega's niet zullen ontgaan: tafel push-ups. Ga achter je bureau staan, zo ver dat je met gestrekte armen het bureau kunt aanraken. Plaats je handen op de rand van het bureau, buig door je armen en houd je rug recht. Kijk jezelf gaan, je bent push-ups aan het doen. Op kantoor!

8. Onzichtbare stoel

Ga met je rug tegen een muur staan en zak door je knieën alsof je gaat zitten. Probeer dit 30 tot 60 seconden vol te houden, of schuif je bureau naar je toe zodat je de rest van de dag je benen kunt trainen!

9. Doe een lunge

Deze laatste oefening is niet vanachter je bureau. Sta op en zet een stap waarbij je diep door je voorste knie zakt: een lunge. Kom omhoog, sluit je achterste been bij en zet die vervolgens een stap vooruit.