Zorgverzekeraar Zorg en Zekerheid

De 21 van Gert-Jan

Blog

Voorbereiden op de Leiden Marathon met de Souplessemethode

Ik kwam paars aangelopen over de finish van het Olympisch Stadion na mijn eerste Halve Marathon... Dat nooit meer dacht ik! Ik nam me voor anders te gaan trainen: minder duurlopen en slimmer, leuker en lichter te trainen met een beter resultaat en minder blessures. Hoe ik dat heb aangepakt? Volg hier mijn voorbereiding op de Halve Marathon van Leiden als ervaringsdeskundige (ik ben geen expert:-)), inclusief mijn trainingsschema van de eerste week.

Sfeerbeeld

Hallo! Mijn naam is Gert-Jan Lagas (37) en de komende 13 weken neem ik jullie mee in mijn voorbereiding op de 21 van Zorg en Zekerheid in Leiden op zondag 19 mei. En om maar direct met de deur in huis te vallen: ik heb een haat-liefde verhouding met hardlopen, dus daarom maak ik het voor mezelf zo leuk en makkelijk mogelijk :-). In dit eerste blog vertel ik over mijn trainingsmethode, maar eerst kort over wie ik ben. Mijn naam is dus Gert-Jan Lagas, ik ben getrouwd met Yvonne en samen hebben we twee kinderen: Lauren (3) en Filip (10 maanden). We wonen in Oegstgeest. In het dagelijks leven werk ik voor Google in Amsterdam. In het gezin waarin ik opgroeide stond sport van jongs af aan centraal, zwemmen, judo en vooral veel voetbal. Uiteindelijk heb ik tot mijn 33ste gevoetbald en tussendoor met hardlopen en bootcampen begonnen.

Terug naar het hardlopen, in 2010 was ik wel eens benieuwd of ik een halve marathon kon lopen. En dat lukte, maar ik kwam wel blauw aangelopen over de finish in het Olympisch Stadion. In 2012 lukte het weer, zelfs iets sneller, maar ik raakte wel geblesseerd. Ik was er klaar mee! Nooit meer hardlopen en volledige focus op Bootcamp. Maar toch zat me iets dwars: ik had nog nooit de Halve Marathon van Egmond gelopen (één van de zwaarste in Nederland) en ik heb nog een droom: de Marathon van New York lopen voor mijn 40ste...

De Souplessemethode
Precies 5 jaar na mijn laatste Halve Marathon, najaar 2017, werd ik overgehaald toch de Halve Marathon van Egmond te lopen. Maar dit keer had ik me voorgenomen: niet meer als training drie keer per week 15KM lopen. Ik ging op zoek naar een methode waarmee het hardlopen leuker zou worden, minder tijd zou kosten en een minder blessuregevoelige methode. Ik kwam uit bij het boek ‘Het Duurloopmisverstand’, met de souplessemethode van oud hardloopkampioen Klaas Lok. Ik kocht het boek, las het in één ruk uit en begon met trainen volgens zijn schema (4 keer in de week trainen, zie hieronder een voorbeeld van de eerste week training).

Werkt dit echt?!
Ik was sceptisch… 3 keer per week een interval plus maar één duurloop? Ik vond het in ieder geval leuk, het kostte me minder tijd en ik voelde me er goed bij. Die winst was gemaakt, maar werd ik zo echt goed voorbereid op een Halve Marathon? Het antwoord was ja! Ik verbrak mijn persoonlijk record op de Halve Marathon van Egmond (2018), en dat terwijl 7KM van deze Halve Marathon over het strand wordt gelopen. En belangrijker nog: ik kwam NIET blauw (uitgeput) over de finish, sterker nog, ik voelde me heerlijk! Vervolgens liep ik ook de Halve Marathon van Leiden (2018) volgens het schema van de souplessemethode. En het lukte me weer: ik verbrak mijn persoonlijk record.

Jullie begrijpen het al: ook deze editie van de Halve Marathon van Leiden loop ik volgens de souplessemethode. De voorbereiding zal 13 weken duren en halverwege mijn voorbereiding volgt er een update van de status van mijn voorbereiding. Ik hoop dat jullie ideeën hebben opgedaan voor het lopen van een Halve Marathon. En zo niet, gewoon blijven lopen op de manier waarop jij vindt dat het goed voelt. Hardlopen blijft namelijk de ideale manier om het hoofd leeg te maken en past bij een gezonde levensstijl!

Tot de volgende blog!

Tips
1.     Niet geheel verrassend: vorm je eigen mening door het boek ‘Het Duurloopmisverstand’ te lezen en kijk of het ook iets voor jou is. Ook voor beginners!
2.     Doe de interval alleen, maar loop de duurloop samen, dit maakt het hardlopen socialer, je houdt elkaar scherp en je werkt samen toe naar een doel.
3.     Een goed sporthorloge helpt je prestaties bij te houden en een goede interval te doen. Ik gebruik zelf de Garmin 735.

Trainingsschema week 1
13 weken voorbereiding tot aan de  21 van Zorg en Zekerheid in Leiden. Hieronder de eerste week van mijn trainingsschema (Bron: Het Duurloopmisverstand, Klaas Lok).

Week 1
Maandag Rust
Dinsdag 6 x 1000 m (interval)
Woensdag Rust
Donderdag    10 x 400 m (interval)
Vrijdag           Rust
Zaterdag        Wissel Duurloop  12KM + 5 x 100 m (interval)
Zondag          15 x 200 m (interval)

Uitslagen hardloopwedstrijden Gert-Jan Lagas
Halve Marathons
●       Halve Marathon Leiden 2018: 1:33:46 (getraind volgens de Souplessemethode)
●       Halve Marathon Egmond 2018: 1:35:58 (getraind volgens de Souplessemethode)
●       Halve Marathon Amsterdam 2012: 1:37:15
●       Halve Marathon Amsterdam 2010: 1:38:18 

Dam tot Dam - 10 Mijl
●       Dam tot Dam 2012: 1:10:12
●       Dam tot Dam 2010: 1:13:56

Train jij ook voor de Leiden Marathon of een andere loop en wil je de Souplessemethode ook toepassen, doe dan mee met onze winactie op Instagram of Facebook en maak kans op een exemplaar van 'Het Duurloopmisverstand' van Klaas Lok.