Zorgverzekeraar Zorg en Zekerheid

Ben of ken jij een stresskip?

Blog
Zou jij je werkgever vertellen dat je de laatste tijd veel piekert en slecht slaapt? Dat je ’s ochtends twijfelt om naar je werk te gaan?

Op psychische problemen rust nog steeds een taboe, zeker op het werk. Maar: het is een feit dat steeds meer mensen, en dus werknemers, kampen met psychische klachten. En het is van alle leeftijden. De World Health Organisation concludeerde onlangs dat ongeveer 30% van de jongeren tussen de 15 en 30 jaar wereldwijd psychische problemen heeft. Vooral ‘modeziekten’ als burn-out of ADHD lijken zich dramatisch te verspreiden.

Drempel verlagen
Psychische oorzaken zijn anno 2017 in één op de twee gevallen de reden voor arbeidsongeschiktheid. Vroeger was dat maar één op de drie (Centraal Bureau voor Statistiek). Logisch dus dat veel HR-adviseurs worstelen met de vraag hoe zij hun collega’s kunnen helpen. Hoe zij kunnen helpen symptomen van psychische klachten te herkennen en de drempel om hulp te zoeken kunnen verlagen. Speciaal voor hen organiseerde Zorg en Zekerheid vorige week samen met PSION, de ontbijtbijeenkomst ‘Stresskip’ over werkstress. PSION is een samenwerkingspartner van Zorg en Zekerheid die is gespecialiseerd in het verhelpen van psychische klachten op het werk.

Ontbijtbijeenkomst
De ontbijtbijeenkomst was voor de aanwezigen een eyeopener. Werken is gezond, zolang je maar gezond werkt. Een gezonde werkcultuur gaat over betrokkenheid. Over aandacht voor mensen. Hoe het fysiek en geestelijk met ze gaat. Psycholoog Ymke Dorrepaal van PSION verzorgde de workshop ‘balans werk en privé’. Deze stond vooral in het teken van:
• Besteed energie aan de dingen waar je invloed op hebt.
• Stel prioriteiten; deel je werk in op belangrijkheid en spoed.
• Voorkom multitasken.

Haar collega Denise van Geest presenteerde de workshop ‘signaleren en herkennen van psychische klachten’. Psychische klachten zijn die gedragingen die mensen normaal gesproken niet vertonen. Het is belangrijk dat je de tijd neemt om negatieve signalen bij jezelf, collega’s of werknemers te herkennen en te erkennen. En deze vervolgens bespreekbaar te maken.

Vitaliteit
Vanuit mijn werk als vitaliteitsadviseur bij Zorg en Zekerheid zie ik dat vitaliteit en duurzame inzetbaarheid op het werk steeds belangrijker worden. Bij Zorg en Zekerheid geloven we dat goede zorg dichtbij begint. Met preventie op de werkvloer helpen we mensen gezond te werken. Zorg en Zekerheid voelt zich als zorgverzekeraar daar mede verantwoordelijk voor. We denken graag mee en geven advies over hoe werkgevers en werknemers beter kunnen omgaan met stress op de werkvloer. Met oog voor de balans tussen werk en privé.

Om als werkgever te beoordelen hoe fit je medewerkers zijn, ontwikkelde Zorg en Zekerheid samen met TNO de BedrijfgeZZondscan. De scan is geschikt voor bedrijven vanaf 20 medewerkers en geeft in 30 minuten inzicht in de gezondheid van een bedrijf. Als uitkomst van de scan volgt een advies wat werkgevers en HR-adviseurs kunnen doen om mensen op het werk gezonder, vitaler en productiever te maken.

Doorpraten?
Het was een positieve bijeenkomst die mensen aan het denken heeft gezet. En die zeker een vervolg krijgt. Heb je interesse om door te praten over het onderwerp werkstress zodat je collega’s of werknemers met psychische problemen beter en sneller kunt helpen? Aarzel dan niet om contact op te nemen met Joke van Dorsselaer via (071) 582 5377 of zakelijkemarkt@zorgenzekerheid.nl.