Zorgverzekeraar Zorg en Zekerheid

Blog: De bevlogenheid van Zorg en Zekerheid

Blog

Vroeger vonden we 3500 verkeersdoden per jaar in Nederland heel normaal, we dachten dat we dit niet te beïnvloeden was. Nu zijn er nog 'maar' 540 verkeersdoden per jaar zegt psychiater Jan Mokkenstorm. Hij gaat verder: "Nu vinden we 1800 suïcides per jaar heel normaal. Is het geen opwindende gedachte dat dit er in 2030 minder dan 800 zouden kunnen zijn?

De passie van Jan Mokkenstorm

Ik bekijk een filmpje van hem op YouTube, omdat ik bij zijn lezing 'Hoop doet leven' helaas niet aanwezig kon zijn. Het klinkt cru bij het thema suïcide, maar ik geniet ervan hoe Jan in het filmpje met overtuiging spreekt over wat er volgens hem 'beter kan'. Hij omschrijft een ambitieus en aantrekkelijk vergezicht en maakt aannemelijk dat hij dit dichterbij kan brengen. Een gepassioneerde droom die inspireert.

Waar is de bevlogenheid in bedrijven?

Het was voor mij wel mogelijk om bij een college te zijn van Toni Sfritsis, professor strategie en innovatie in Tilburg. Hij vertelde dat bedrijven ooit zijn opgericht omdat deze sneller en beter konden werken dan 'de markt', maar dat dat nu is omgekeerd. De ontwikkelingen in de markt gaan zo snel en zijn zo divers dat veel bedrijven dit niet goed bij kunnen houden. Medewerkers in bedrijven voelen zich daarom opgejaagd door hun omgeving. Daarmee komt hun bevlogenheid onder druk te staan.

Eigentijdse invulling van een aloude passie

Zorg en Zekerheid bestaat 191 jaar. Ooit opgericht uit solidariteit. Mensen konden individueel de zorgkosten niet dragen, maar samen lukte dat wel! Mensen vormden hiertoe coöperaties, onze voorlopers. Deze gingen de deuren langs om de premie op te halen, maar probeerden ook actief bij te dragen aan een leefbare gemeenschap. Samen sterk.

Deze overtuiging zie je vandaag de dag nog steeds terug in ons bedrijf, alleen HOE we dat doen verschilt enorm met vroeger. Ook wij spelen in op de ontwikkelingen in de markt.
Net als Jan Mokkenstorm hebben ook wij de droom om de zorg te verbeteren (en betaalbaar te houden). Door die ontwikkelingen in de markt kunnen we met onze zorginkoop meer dan vroeger het verschil maken. Minder zorgkosten en een verbetering van de zorg, uw gezondheid. Een verschil dat juist wij in de regionale setting kunnen realiseren door ook 'onze' zorgverleners en onze verzekerden te motiveren om eraan bij te bijdragen. Concreet betekent dit dat we voor een aantal speerpunten het initiatief nemen om zorg en preventie te verbeteren.

Door valpreventie minder operaties en een gelukkiger leven

Als een oudere valt is dat vaak het begin van een lijdensweg. Een operatie is erg belastend, bijvoorbeeld bij het breken van een heup. Bovendien zijn er daarna vaak complicaties en leidt het leefplezier er lange tijd en soms zelfs blijvend onder. Uit onderzoek blijkt dat goede voorlichting bij risicogroepen echt helpt bij het voorkomen van vallen. Daar willen we dus wat mee. En wat blijkt: zorgverleners en de GGD delen die overtuiging. Daarom starten we een proef waarmee we met goede voorlichting het aantal heupfracturen bij ouderen met 30% willen verminderen!

Dromen hebben succes nodig

Gepassioneerde plannen zonder een succesvolle uitvoering zijn luchtfietserij. Als deze plannen tot succes leiden, zijn ze een vliegwiel voor de volgende verbetering. Succes genereert zo nieuw succes. Jan Mokkenstorm heeft mij weten te inspireren met zijn passie. Een aantrekkelijk vergezicht dichtbij. Maak het aannemelijk, maak het kleiner en begin zelf. Voor nu droom ik over een gelukkiger leven voor ouderen en begin ik bij valpreventie.

Wat vindt u van mijn droom en de eerste stap daarin? Wat is uw droom op zorggebied? En hoe zou u daar zelf de eerste stap in zetten? Ik hoor graag van u via onze Facebookpagina. Mailen is ook mogelijk.