Zorgverzekeraar Zorg en Zekerheid

Daar zijn we weer: elke dinsdag live zorgadvies in Leiden

Blog
De zomervakantie is ten einde. Dat betekent dat het geZZondTeam van Zorg en Zekerheid weer elke dinsdag te vinden is in de Leidse verzekeringswinkel om uw zorgvragen te beantwoorden. En wij hebben er zin in!

Kortere wachttijd geregeld
Voor de zomerstop hebben wij een flink aantal verzekerden gezien; jong en oud. Interessante, leuke maar ook verdrietige verhalen kwamen voorbij. Vaak konden wij helpen: een kortere wachttijd bij een specialist in een ziekenhuis regelen, de weg wijzen in zorgland of meer informatie geven. Zo kwamen er op een dinsdag een vader en moeder van een 10 jarig meisje naar de winkel. Zij hadden gehoord dat hun dochter flink boven de groeicurve loopt. De huisarts gaf aan dat het meisje ruim 1 meter 90 zou worden. Hiervan waren de ouders behoorlijk geschrokken.  

De huisarts heeft het meisje doorgestuurd naar de kinderarts. Die heeft helaas een wachttijd van 8 weken en zo lang wilden de ouders niet wachten. Zij vroegen zich af of wij wat aan de wachttijd konden doen. Omdat het rustig was in de winkel heeft een collega tijdens het gesprek de wachttijd al kunnen navragen bij een aantal ziekenhuizen. Zij kon in een ander ziekenhuis een afspraak plannen over anderhalve week. De ouders waren hier super tevreden mee. Zij hoefden alleen nog contact op te nemen met de huisarts voor een nieuwe verwijzing naar het andere ziekenhuis en de afspraak in het ziekenhuis te plannen. 

Medicijnen op vakantie
Of dan de dochter van een verzekerde die langskwam. Haar ouders waren op vakantie naar Duitsland maar haar moeder had haar medicatie thuis laten liggen. De paniek was groot, want het zijn geen medicijnen die ze twee weken kon overslaan. Wat nu? Wij besloten direct navragen te doen bij onze afdeling buitenland en beloofden zodra we een antwoord hadden contact op te nemen. Gelukkig kregen we snel een reactie: de huisarts kon nieuwe recepten versturen via de mail en de moeder kon de medicatie ophalen in Duitsland. Ze moest er alleen wel rekening mee houden dat er geen volledige vergoeding zou gelden, omdat wij geen contracten hebben met Duitse apotheken. Daarom koos de moeder ervoor om tijdens haar vakantie even de Nederlandse grens over te gaan om haar medicijnen bij de Nederlandse apotheek te halen. Daar hebben wij wel een contract mee. Daarna kon ze haar vakantie met een gerust hart voortzetten.

Overgewicht
Een ander mooi verhaal: een verzekerde in de winkel die zich niet helemaal op zijn gemak voelt. Op onze vraag of wij hem konden helpen, antwoordde hij dat hij zich al jarenlang schaamt voor zijn overgewicht. Hij vindt het moeilijk om erover te praten. Was al bij zijn huisarts geweest omdat hij last heeft van allerlei lichamelijke, maar ook psychische klachten. Zo heeft hij bijvoorbeeld een hoge bloeddruk, maar het moeilijkste vindt hij dat hij niet meer kan voetballen met zijn zoontje. De huisarts heeft met hem de mogelijkheid van bariatrische chirurgie besproken. Dit is een chique benaming voor bijvoorbeeld een maagverkleining.  Hij is bij ons gekomen om de vergoeding te bespreken. Eerst hebben wij hem om noodzakelijke aanvullende informatie gevraagd, zoals zijn huidige gewicht en lengte, maar ook of en wanneer hij bij een diëtiste is geweest. Vervolgens konden wij de verzekerde informeren over zijn mogelijkheden, wat de ingreep inhoudt, waar hij terecht kan en de vergoedingen. Het was een lang gesprek en zoals de verzekerde aangaf na afloop: “Bedankt voor dit gesprek. Ik ben serieus genomen en u heeft mij op weg geholpen. Maar ik moet het moeilijkste zelf gaan doen.”

En zo zijn er meer verhalen die wij eigenlijk met u zouden willen delen. Om aan te geven hoe leuk ons werk is, maar ook hoe afwisselend het kan zijn. Wij zijn stiekem blij dat de zomerstop voorbij is en wij weer elke dinsdag naar de winkel kunnen gaan om uw vragen te beantwoorden. Bij goed weer kunt u ons trouwens niet alleen in de winkel maar ook daarbuiten, fietsend, tegenkomen. Want een beetje extra bewegen na de vakantie is helemaal niet verkeerd. 

Tot ziens
Het geZZondTeam is sinds 22 augustus wekelijks op dinsdag van 10.00 – 17.00 uur in de Leidse verzekeringswinkel aanwezig. Telefonisch kunt u ons trouwens op werkdagen van 8.30 – 17.00 uur bellen via telefoonnummer 071 – 582 58 28. Een vraag via mail of de website (gezzondteam@zorgenzekerheid.nl) kan natuurlijk altijd. Wij helpen u graag!

Inger, Marieke, Nikki en Bea
Senior zorgbemiddelaars geZZondTeam
Zorg en Zekerheid