Zorgverzekeraar Zorg en Zekerheid

Deelt u mee in de besparing?

Blog
Een paar keer per jaar geef ik les aan aankomend verpleegkundigen, over de financiering van de Nederlandse gezondheidszorg. Als warmloper vraag ik tijdens de eerste les altijd: “Hoeveel betaal jij elk jaar aan de zorg?” De meeste studenten komen niet veel verder dan hun maandelijkse zorgverzekeringspremie met 12 vermenigvuldigen. Vervolgens vertel ik dat elke Nederlander meer dan € 5.000 per jaar aan de zorg betaalt, het grootste deel via de belasting. Dan is er vaak verbazing en schrik: “Zo veel?”

Ja, zo veel. En daar blijft het niet bij. Het RIVM heeft in het trendscenario Volksgezondheid Toekomst Verkenning (VTV 2018) berekend dat de zorguitgaven tot 2040 mogelijk verdubbelen. In dat jaar betaalt elke Nederlander dus € 9.600 aan de zorg. Want Nederland vergrijst en de levensverwachting wordt hoger, dankzij de stijging van de welvaart en de technologie, zoals de ontwikkeling van nieuwe medicatie.  

Technologie als besparing

Dat technologie de kosten van de zorg ook kan laten dalen, is iets waar Zorg en Zekerheid heilig in gelooft. Daarom zijn we deze maand een proef gestart met huisartsen en apothekers rondom de slimme datakoppeling uit ons regionale project ‘Gezonde Zorg, Gezonde Regio’. Deze datakoppeling koppelt medische informatie van chronisch zieke patiënten uit meerdere systemen. Het slimme zit ‘m in de extra informatie die aan de data wordt toegevoegd: wat is de kwaliteit van de zorg geweest? Wat is er bekend over de behandelresultaten, de patiënttevredenheid en de kosten?

De datakoppeling is ontwikkeld samen met twee grote koepels van gezondheidscentra, het Alrijne ziekenhuis, Scal (medische diagnostiek) en Zorgbelang Zuid-Holland (patiëntenbelangen). Dankzij de datakoppeling kunnen patiënten samen met hun zorgverlener bepalen wat voor hen de beste keuze is om hun gezondheid én kwaliteit van leven te verbeteren.

Uitkering

Wat houdt de proef concreet in? Zorg en Zekerheid verwacht dat de datakoppeling huisartsen en apothekers gaat helpen bij het doelmatig voorschrijven van medicijnen. We beginnen met cholesterolverlagers (statines). Hierbij blijft de kwaliteit van de zorg voor de patiënten behouden. Of stijgt zelfs, terwijl de kosten lager zijn. In de proef krijgen de huisartsen en apothekers de helft van de besparing van ons uitgekeerd. Het andere deel zetten we in voor de verbetering van zorg voor patiënten met een verhoogd cholesterol. De besparing zal bij de proef niet heel groot zijn: we gaan nu uit van ongeveer € 200.000. Maar als de proef een succes is, dan kunnen huisartsen en apothekers samen met Zorg en Zekerheid op veel meer gebieden de kosten verlagen. En tegelijkertijd de kwaliteit van de zorg verbeteren.

Huisartsen en apothekers die het al heel goed doen, krijgen trouwens meer van de besparing dan de achterblijvers. Ook besluiten de huisartsen en apothekers zelf wie recht heeft op welk deel van de besparing. Hoewel er meer van dit soort afspraken in Nederland zijn, is deze proef uniek: er is hier een harde koppeling tussen kosten en kwaliteit en we maken de besparing heel zichtbaar.

Leuk, zult u zeggen. Maar wat heb ik hier als individuele verzekerde aan? Als een zorgverlener alle informatie over mij in één systeem heeft, kan hij mij een beter advies geven én mij uitleggen wat de informatie betekent. Die slimme datakoppeling is er nu, dankzij Gezonde Zorg, Gezonde Regio, en deze zal op termijn breder beschikbaar komen.

Natuurlijk letten we als Zorg en Zekerheid op het belang van de privacy. Zo heeft alleen de huisarts het totaalplaatje en ziet Zorg en Zekerheid niets dat op de een of andere manier herleidbaar is naar een individuele patiënt. Alleen algemene informatie, over de kosten en de bereikte kwaliteit van de behandeling.

Ook voor patiënten

Ik ben nog erg aan het puzzelen of we de patiënten in deze proef ook meteen moeten laten profiteren van de besparing. Specifieker dan het kleine deel dat verstopt zit in de verzekeringspremie. En als we dit willen, hoe dan precies? Ik ben heel benieuwd of u hier een idee over heeft.

Erik Kramer
Senior zorginkoper Huisartsenzorg
Zorg en Zekerheid