Zorgverzekeraar Zorg en Zekerheid

Denk in oplossingen, niet in opa’s en oma’s

Blog

Alle zorgverzekeraars komen op de vierde dinsdag in september bijeen, om over de Zorg en Zekerheid in Nederland te spreken. Ditmaal was minister Hugo de Jonge bij onze ‘Prinsjesdag’ aanwezig. Ik mocht een stelling poneren over de ‘oma’s en opa’s van de toekomst’. Nu weet ik dat ‘oma moet er iets van merken’ een bijna gevleugelde uitspraak van de minister is. Maar toen wij dit citaat in de nieuwste editie van ons magazine ‘geZZond’ gebruikten, kregen we een officiële klacht van een verzekerde. Zij vond de uitspraak ‘denigrerend en ongepast’. ‘Want er zijn ook opa’s. En vrouwen die heel graag oma hadden willen worden’. En gaat het natuurlijk ook om de zorg voor de ouderen van nu. Daarom heb ik het vanaf vandaag gewoon weer over oplossingen in de ouderenzorg. 

Natuurlijk merken wij bij Zorg en Zekerheid ook dat de financiering van nieuwe projecten in de ouderenzorg, mede door de schottenproblematiek, soms moeizaam verloopt. Daarom stimuleren en faciliteren we experimenten en pilots die voor ontschotting zorgen.

Sfeerbeeld

Hierbij ligt de focus op het samen verbinden van zorg en welzijn en zorg in de wijk. Het effect is dat wij met gemeenten en (zorg)professionals in gesprek zijn, elkaar inspireren en samenwerken, met één gemeenschappelijk doel: het welzijn van de mens. De financiering wordt dan vanzelf van secundair belang.

Een schitterend voorbeeld hiervan is de radicale vernieuwing in de verpleeghuiszorg die wij in Leiden doortrekken naar het zorg- en welzijnsonderwijs. Tegelijk met het ZN-congres had een groep mbo’ers een bijzondere introductiedag. Zij volgen een beroepsopleiding in de verpleeghuiszorg en krijgen vanaf nu op een andere manier les. Dit voorjaar maakte Zorg en Zekerheid afspraken met zorg-, welzijn- en onderwijsorganisaties in het beroepsonderwijs. Het resultaat: vanaf dit schooljaar wordt een groep verpleegkundigen klaargestoomd voor een nieuwe toekomst in de ouderenzorg. Mede mogelijk gemaakt door Zorg en Zekerheid.

Een heel recent voorbeeld:  een aantal gemeenten gaat dit najaar experimenteren met Social Trials. Professor Anne-Mei The deed jarenlang onderzoek naar de onvervulde behoeften van mensen met dementie en hun naasten. Op basis daarvan ontwikkelde zij de Sociale Benadering Dementie. Hierin ligt de nadruk niet op dementie als ziekte, maar op de betekenis in het dagelijks leven. Zorg en Zekerheid gaat samen met de gemeente Amstelveen aan de slag met deze Social Trials. Mensen met dementie en hun naasten/mantelzorgers krijgen zo op een radicaal andere manier ondersteuning en zorg thuis.

Een ander mooi voorbeeld: de zorgkantoren Zorg en Zekerheid en Zilveren Kruis zijn in 2016 gestart met het experiment ‘Leven zoals je wilt’. Welke zorg en ondersteuning mensen in een verpleeghuis krijgen, stemmen we nauwkeurig af op de individuele wensen en behoeften. Hulpmiddel hierbij is de praatplaat ‘Wat wil ik wanneer ik ouder word’ die Zorg en Zekerheid in 2016 heeft ontwikkeld. Het experiment ‘Leven zoals je wilt’ is beschikbaar in de regio’s Amstelveen, Gooi- en Vechtstreek en Kennemerland via het VWS-programma  Waardigheid en Trots.

Als we het dan toch over het ministerie hebben: onlangs heeft VWS subsidie toegekend voor de Preventiecoalitie Valpreventie Amstelland van de gemeente Amstelveen en Zorg en Zekerheid. Vallen is een ernstig probleem bij ouderen. Het advies hierbij is meer te focussen op bewegen en minder op het vallen. Door met elkaar samen te werken kunnen we een keten realiseren die leidt tot de ‘juiste zorg op de juiste plek’: voor iedere oudere kan zo worden bepaald wat de juiste interventie is, tegen de juiste financiering. Dit kan zowel (para)medische zorg zijn als een combinatie met bewegen of het sociale domein. Het resultaat is een zo hoog mogelijke kwaliteit van leven en een zo goed mogelijke gezondheid, over langere tijd. De Preventiecoalitie trap ik 4 oktober officieel  af, samen met wethouder Ballegooijen van de gemeente Amstelveen.

Ik ga nog even door met mooie voorbeelden van samenwerking tussen Zorg en Zekerheid en gemeenten. Een groot deel van de mensen die regelmatig bij de huisarts komt, heeft psychosociale problemen. Als er geen medische of psychologische behandeling nodig is maar deze klachten wel aanhouden, helpt Welzijn op Recept. Deze preventieve aanpak is gericht op participatie; mensen stimuleren om weer sociaal actief te worden en/of meer te bewegen. Zorg en Zekerheid is  al ruim tien jaar actief supporter van Welzijn op Recept. Mede hierdoor worden de ‘recepten’ inmiddels actief uitgeschreven in de gemeenten Warmond, Alphen aan den Rijn, Leiden, Kaag en Braassem, Lisse, Zoeterwoude-Dorp, Noordwijk en Zoetermeer.

In Zuid-Kennemerland en Haarlemmermeer financieren Zorg en Zekerheid en Zilveren Kruis samen het Behandelwensgesprek. De huisartsen in de regie bieden dit gesprek aan kwetsbare ouderen en hun naasten. Aan de orde komen:  de levensverwachting, de kwaliteit van leven en welke behandelingen ze in de nabije toekomst wel en niet willen ondergaan. Het gesprek helpt zorgverleners om te handelen in de geest van de patiënt en diens wensen. Mensen kunnen een meer weloverwogen keuze maken.

Wilt u meer weten over de projecten in deze blog? Klik dan op de link of stuur een e-mail naar communicatie@zorgenzekerheid.nl

Ton van Houten
Voorzitter Raad van Bestuur
Zorg en Zekerheid