Zorgverzekeraar Zorg en Zekerheid

Gastblog: premiestijging

Blog

Onze rol bij de vaststelling van de nieuwe premie

Als lid van de Ledenraad van Zorg en Zekerheid ben ik nauw betrokken bij het vaststellen van deze premie voor ieder komend jaar. De vaststelling van de premie vind altijd in november plaats. De leden van de Ledenraad moeten in goed overleg met de Raad van Bestuur en Raad van Commissarissen goedkeuring geven aan de door hen voorgestelde premie, voordat deze bekend mag worden gemaakt. Geven wij die toestemming niet, dan moeten de berekeningen weer opnieuw worden gemaakt en dit kan veel tijdverlies geven.

Gemor

Ik weet nu al dat er weer gemor zal zijn over de premiestelling en dat het woord zakkenvullers in menig huis weer zal klinken. Toch wil ik proberen hier kort aan te geven dat de premiestelling van Zorg en Zekerheid goed te noemen valt. Ook omdat de Raad van Bestuur een flink bedrag uit de reserves haalt en terug geeft in de berekening aan alle verzekerden. Hierdoor blijft de premie lager dan deze zou moeten zijn volgens onze Minister van Volksgezondheid mevrouw Schippers.

Reserves

En dat er veel reserves op de plank liggen… Ja, dat is zeker zo! Maar dit is ook de eis van de Nederlandse Bank, die uiterst streng toezicht houdt op de financiën van alle zorgverzekeraars in Nederland. Kortom, doordat ik tijdens de Ledenraad vergaderingen veel hoor en mee mag beslissen in onze Ledenraad vergaderingen, kijk ik wellicht iets genuanceerder tegen het verhogen van de premies aan en dat besef ik heel goed. Maar in de gezondheidszorg zijn de kosten zo hoog, dat u en ik en iedereen toch een bijdrage zal moeten en willen betalen om deze kosten enigszins binnen de perken te houden. Niemand onder ons wil naar Engelse of Amerikaanse situaties in verzekeringsland toe neem ik aan. Wil je daar goed verzekerd zijn dan betaal je veel, veel meer premie dan wij hier doen.

Ik hoop dan ook dat u niet al te hard zult mopperen over de lichte premiestijging en wens u namens alle leden van de Ledenraad een goed en zo gezond mogelijk 2016!

Leny A. Korting
Lid van de Ledenraad van Zorg en Zekerheid