Zorgverzekeraar Zorg en Zekerheid

“Hoe zit het met jullie eigen zorg en zekerheid?”

Blog
Als HR-manager bij Zorg en Zekerheid kun je natuurlijk wachten op vragen als: “Hoe zit het eigenlijk met jullie eigen zorg en zekerheid? Krijgen jullie voorrang in het ziekenhuis? Hoe hoog is jullie ziekteverzuim en wat doen jullie zelf om vitaal en gezond te blijven?”

Nee, wij krijgen geen voorkeursbehandeling in het ziekenhuis. Maar ons GeZZondteam helpt iedereen die bij ons verzekerd is, wel met wachtlijstbemiddeling. Daardoor kun je soms eerder in een ander ziekenhuis behandeld worden. En we zijn zeker trots op ons ziekteverzuimpercentage van 2,5%. Dit geeft aan dat we als bedrijf aandacht hebben voor de gezondheid en vitaliteit van onze medewerkers.

Medisch onderzoek
Hoe we dit doen? Aan het interne gezondheidsbeleid van Zorg en Zekerheid ligt een (medisch) onderzoek ten grondslag. Iedere drie jaar krijgen onze medewerkers de mogelijkheid een preventief medisch onderzoek te laten uitvoeren, bij ons op kantoor. De uitslag is uiteraard strikt persoonlijk, maar als werkgever halen we wel algemene informatie uit dit onderzoek. Zo bleek dat we te weinig bewegen. Dat is overigens geen wonder, want we werken in een kantooromgeving. Daarnaast kwam ook naar voren dat een behoorlijk deel van onze medewerkers overgewicht heeft. En dat er nogal wat psychische klachten zijn door een disbalans tussen werk- en privézaken.

Er was dus werk aan de winkel. Daarom hebben we besloten een keer in de week een psychologe op locatie te laten komen, waar medewerkers zonder verwijzing van een arts terecht kunnen. Zij begeleidt medewerkers onder andere naar een betere balans tussen werk en privé. Ook hebben we regelmatig een diëtiste in huis waarmee medewerkers een concreet doel en plan van aanpak kunnen maken om af te vallen. Het wekelijks weegmoment hoort daar natuurlijk ook bij. Verder is er een commissie WelZZijn in het leven geroepen die zich vooral richt op het stimuleren van een gezonde levensstijl. Dit doen zij door allerlei activiteiten te organiseren die mensen op een positieve manier stimuleren gezonde keuzes te maken.

Wandelstok
De commissie WelZZijn stimuleert ons om meer te bewegen door het lunchwandelen in de spotlights te zetten. We schaften paraplu’s aan en ontwikkelden een speciaal broodje (de wandelstok) dat makkelijk mee te nemen is tijdens het lopen. Traplopen wordt aantrekkelijk gemaakt door in de trappenhuizen gratis fruit en flesjes water neer te zetten. Ook kochten we tandems om te gaan lunchfietsen en bieden we allerlei cursussen aan zoals mindfullness, yoga en Pilatus. Daarnaast krijgen medewerkers op de spannende momenten in het jaar nekmassages. Regelmatig geven we gratis fruit en groentesnacks weg en organiseren we ludieke bijeenkomsten, zoals een alcoholvrije proeverij. De rode draad hierbij is altijd: niets verbieden maar gezonde keuzes aantrekkelijk maken. Veel bewegen, stoppen met roken, matig alcoholgebruik, gezonde voeding en voldoende ontspanning.

We experimenteren ook, bijvoorbeeld met activity trackers en apps. Dit voorjaar deden we met 18 collega’s een beweegchallenge . Superleuk om te doen en het werkt echt: door in teams een kleine competitie met elkaar aan te gaan, zijn we meer gaan bewegen én hebben we heel veel lol gehad. Op basis van onze resultaten gaat nu een groep inwoners uit de Leidse Stevenshof aan de slag met dezelfde activity tracker en app, met als doel meer bewegen en gezonder leven.

Mijn advies aan andere bedrijven die een gezondheidsbeleid willen uitrollen: houd het laagdrempelig en kleinschalig. Besef dat het vooral een kwestie van lange adem is en maak het niet te ingewikkeld. Met een dosis humor en gezond verstand kom je al heel ver.


Sjanie Starre
HR-Manager
Zorg en Zekerheid