Zorgverzekeraar Zorg en Zekerheid

Red jij het in zes minuten? Bel 112 en haal de AED!

Blog
Op maandagavond loop ik het zaaltje van de kerk in de buurt binnen. Zo’n twintig mensen hebben zich aangemeld voor de reanimatiecursus. Mario, onze trainer en tevens werkzaam op de ambulance, is er blij mee. Dankzij de campagne van de Nederlandse Hartstichting is Nederland officieel het eerste land ter wereld met een landelijk netwerk van 170.000 burgerhulpverleners. Maar er zijn, zeker in de Randstad, nog meer mensen nodig. Zoals de cursisten van vanavond.

Verschillende redenen
Iedereen zit er met een andere reden. De man van een wat ouder echtpaar heeft zelf een hartstilstand gehad; gelukkig in het ziekenhuis, op de behandelbank van de cardioloog die direct kon ingrijpen. Nu is hij hier met zijn vrouw. Twee jonge meiden zagen op televisie dat hun favoriete acteur nog leeft doordat omstanders hem konden reanimeren. Bijzonder vind ik de vader die met zijn drie zoons is gekomen. Hun moeder heeft in de afgelopen twee jaar tweemaal een hartstilstand gehad. En overleefd. Zij heeft de mannen deze avond cadeau gedaan. En aangezien bijna 70% van de hartstilstanden thuis plaatsvindt, is dit helemaal geen slecht idee.

Voor mij is het een opfrisavond. Toen ik nog in het ziekenhuis werkte, kreeg ik als therapeut jaarlijks een reanimatietraining. Maar dat is inmiddels tien jaar geleden. De eerste AED’s (Automatische Externe Defibrillator) waren net in omloop. Dit is een draagbaar apparaat dat hartritmestoornissen weer kan herstellen bij een hartstilstand door het geven van een elektrische schok. Destijds moest ik nog allerlei ingewikkelde stappen doorlopen en de pols controleren. Reanimeren is een stuk eenvoudiger geworden en inmiddels zijn er in Nederland zo’n 100.000 AED’s. Op diverse plekken te vinden: zoals in supermarkten, scholen, stations, kantoorgebouwen, kerken, sportverenigingen en zelfs bij particulieren.

Zes stappen
We leren vanavond dat direct starten met reanimeren en inzetten van een AED bij een hartstilstand van levensbelang is. In de jaren ‘90 was de overleving bij een hartstilstand buiten het ziekenhuis nog 9%. Inmiddels is dit bijna 25%. Wordt de AED binnen 6 minuten na de hartstilstand ingezet, dan overleeft zelfs de helft van de slachtoffers. Minstens zoveel aandacht besteedt Mario aan de meest voorkomende klachten bij een hartinfarct, de verschillen tussen mannen en vrouwen, het leren herkennen van de reanimatiesituatie, je eigen veiligheid en het reanimeren zelf. Mario neemt ons mee in de 6 stappen:

  1. Controleer het bewustzijn van het slachtoffer
  2. Bel 112
  3. Controleer de ademhaling
  4. Start met 30 borstcompressies
  5. Beadem 2 keer
  6. Gebruik de AED

Keer op keer herhalen we de eerste vijf stappen op een reanimatietorso. Iedereen krijgt hiervoor een eigen “slachtoffer”. Totdat iedereen er zo vertrouwd mee is dat het bijna automatisch gaat. Daarna gaan we in tweetallen aan de slag met de negen echte reanimatiepoppen en minstens zoveel verschillende AED’s. Naast volwassen poppen met een realistische anatomie heeft Mario ook een oefenbaby, -peuter en een wat ouder kindje meegenomen. De weerstand blijkt bij het geven van borstcompressies nogal verschillend te zijn. Goed om deze verschillen zelf te ervaren.  

We worden sterren in het opplakken van de elektroden en het geven van de elektrische schok. Waar we aan het begin van de avond voorzichtig startten, voelt het vertrouwt om de regie te pakken: “Bel 112 en haal de AED!” Ook hier blijkt dat je het best leert door te doen. 

Zes minuten
Na de training wijst Mario ons op het oproepsysteem van burgerhulpverleners. Heeft iemand bij jou in de buurt een hartstilstand? Dan krijg je via de 112-centrale het verzoek direct naar het slachtoffer te gaan of eerst een AED te halen. Ook is er een gratis Reanimatie App om je kennis op orde te houden. Bovendien kan deze app je bij een echte reanimatie begeleiden.

De eerste 6 minuten zijn cruciaal: als je start met reanimeren en een AED aansluit, is de kans op overleven het grootst. De ambulance redt het vaak niet om er binnen 6 minuten te zijn. Jij misschien wel.

Meedoen?
Wil jij het nieuwe jaar goed beginnen? Volg dan, net als ik, een reanimatiecursus en meld je aan als burgerhulpverlener. Zorg en Zekerheid draagt hier graag aan bij en biedt je een vergoeding vanuit de Aanvullende Verzekering. Kijk voor meer informatie op onze website.

Inge Huernink
Senior zorginkoper
Zorg en Zekerheid