Zorgverzekeraar Zorg en Zekerheid

SELF Amsterdam: Hoe wil jij presteren?

Blog
Vandaag staat in het teken van sport zowel de fysiologie als de voeding. De focus ligt hierbij op de meest effectieve trainingswijzen en voedingsmiddelen om de fysieke prestaties van topsporters te verbeteren. 

Kort en krachtig?

Belangrijk hierbij is het type fysieke activiteit wil je kort en krachtig of wil je langdurig presteren. Je kan dit vanuit de fysiologie op 3 manieren beïnvloeden:

1.        spiervolume: hoe groter het spiervolume hoe beter het piekvermogen.
2.        het type spiervezel: langzaam, snel en super snel. Hier heb je weinig invloed op, je wordt
geboren met bepaalde verhouding van type spiervezels en aantallen spiervezels. Je
type training kan het type spiervezel nog enigszins beinvloeden. 
3.        energiefabriekjes (mitochondria) —> grote spiercellen met weinig mitochondria voor
sprint, kleine spiercellen met veel mitochondria voor duursport. 

Spiervezeldiameter

Als sprinter (piek vermogen) is het gunstig om een grote spiervezeldiameter te hebben, lange spiervezels en een lage vezel capillaire dichtheid (# haarvaatjes die de spiercel voorzien van bloed en zuurstof). Als duursporter (uithoudingsvermogen) is het juist gunstiger om een kleine spiervezeldiameter te hebben, korte spiervezels en een hele hoge vezel capillaire dichtheid. Het is daarom ook eigenlijk niet haalbaar om zowel topsporter te zijn in de sprint als in de duursport. 

Suppletie

De rol van voeding in de topsport wordt steeds belangrijker, zo ook suppletie. Een recent voorbeeld van Sven Kramer laat zien dat je goed moet weten wat je tot je neemt en welk effect dat heeft op je lichaam. Zo nam Sven een vitamine B6 supplement, hij nam hier een te hoge dosering van waardoor het werd opgeslagen in de spier, dit had tot gevolg dat hij een zenuw-beschadiging heeft opgelopen aan zijn rechterbeen. 

Het voorbeeld van Sven laat zien hoe belangrijk het is om de zin en onzin van supplementen te kennen. Hieronder worden een aantal voorbeelden besproken, met speciale focus op de prestatie-verbeterende supplementen. Zoals hierboven ook al aangegeven in de fysiologie en er ook in de voedingssuppletie een verschil tussen piek vermogen en uithoudingsvermogen. 

Algemeen:
Vitamine D: adequate betonbouw en onderhoud ervan, aansturen spieren en onderdeel van immuunsysteem.

Piek vermogen:
Creatine: toename explosieve kracht en spiermassa.
Bietensap: verwijden van bloedvaten en verbeteren stofwisseling in de cellen. 
Beta-alanine: verzuren in spieren uitstellen.
Natrium-bicarbonaat: verzuren in bloed uitstellen.

Uithoudingsvermogen:
Cafeine: bevorderen van alertheid en uitstellen van vermoeidheidsgevoel. 

We kunnen dus concluderen dat het heel verschillend is of je sprinter of duursporter bent wat betreft je trainingswijze als je eetgewoonte. Wil je de laatste puntjes op de i zetten, is het van belang je lichaam goed te kennen en heel precies te werk te gaan met behulp van een specialist. 

Anneke Flipse

De blogs van de SELF cursus in het LUMC nalezen? Kijk dan hier.