Zorgverzekeraar Zorg en Zekerheid

Studenten aan de slag met leefstijl en voeding

Blog
Simon Oudshoorn is werkzaam als Informatie Ontwikkelaar bij Zorg en Zekerheid en vertelt in deze blog over de openingsavond van het Students Experienced in Lifestyle and Food (SELF) programma 2019 Leiden.
Sfeerbeeld

SELF cursus

Na een uitnodiging op het intranet  van Zorg en Zekerheid werd ik enthousiast om deel te nemen aan de de SELF cursus. Heel goed dat Zorg en Zekerheid dit soort initiatieven steunt! De cursus wordt georganiseerd door de Stichting Student & Voeding in samenwerking met de medische faculteit Leiden. Het doel van de stichting is de implementatie van voeding en leefstijl in de opleiding geneeskunde. Alle activiteiten die zij organiseren zijn hieraan verbonden. Samen met mijn collega's Tarek, Christiaan Omtzigt en Rianne van Goossen heb ik de openingsavond bijgewoond in de collegezaal van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC).

Grootste veroorzakers welvaartsziekten

De eerste spreker van de avond was Jaap Seidell, hoogleraar voeding en gezondheid aan de VU. Seidell gaf aan dat de grootste veroorzakers van welvaartsziekten leefstijl en voeding zijn. Leefstijl en voeding worden volgens Jaap Seidell al in een vroeg stadium in het leven bepaald en zijn sterk afhankelijk van sociale omgevingsfactoren. Wel 80% van de welvaartsziekten kan voorkomen of genezen worden door het aanhouden van een gezonde leefstijl en voeding.

Jaap Seidell

Hoe onderzoek je de gevolgen van voeding op het ontstaan en de preventie van ziektes? En hoe ga je als arts om met alle onderzoeken, die gedaan worden over voeding. Onderzoeken die elkaar ook nog eens regelmatig tegenspreken. Jaap Seidell gaf tijdens zijn presentatie antwoord op deze vragen. Hij bood een interessante kijk op hoe onderzoeken in de media vaak foutief worden geïnterpreteerd en gepubliceerd. Zo werd er afgelopen jaar groots in de media gecommuniceerd dat het eten van bewerkt vlees net zo schadelijk is als tabak of asbest. Het onderzoek waaruit dit naar voren kwam gaf aan dat het net zo zeker is dat bewerkt vlees de kans op darmkanker vergroot als dat tabak en asbest dat doen. Maar niet met hoeveel die kans wordt vergroot, dit was namelijk een verhoogde kans van 1%.

Guido Camps

De tweede spreker was Guido Camps, onderzoeker aan de Universiteit Wageningen. Camps nam ons mee in de onderzoeksmethoden, die hij toepast op het gebied van voeding door middel van MRI-scans van de maag. Hij vertelde over drie van zijn onderzoeken, die hij aan de hand van deze methodiek heeft gedaan en de conclusies die hieraan verbonden waren. Heel gaaf om te zien dat MRI techniek ook een bijdrage  kan leveren in het onderzoek naar voeding. Zo behandelde hij in een onderzoek het verschil tussen een “vol gevoel” bij mannen en vrouwen tijdens het drinken van bier.

Kortom: een enerverende avond met hele interessante sprekers. Deze draagt zeker bij aan een beter begrip van leefstijl en voeding. Ik heb nu al zin in de presentaties van volgende week!