Zorgverzekeraar Zorg en Zekerheid

Zorg en Zekerheid: de bewegelijkste zorgverzekeraar

Blog
Wie op de A44 in de buurt van Leiden rijdt, ziet hem meteen: de enorme basketballer, met bal, op de zijkant van ons hoofdkantoor. Ik ben trots dat hij ook de komende jaren op ons hoofdkantoor te bewonderen is. Die basketballer onderstreept hoe belangrijk Zorg en Zekerheid bewegen vindt. En dat wij al ruim elf jaar (team)sporten toejuichen. Daar hebben wij geen advies van de Gezondheidsraad  voor nodig.  

In 2005 verzuchtte een groep Leidse ondernemers hoe zonde het was dat er zo weinig topsport in de stad was. Welke club zou nu het beste bij Leiden passen? Het antwoord was snel gevonden, want de stad had al een rijke basketbaltraditie. De 11.000 bezoekers die in 1979 naar een wedstrijd van het Leidse topbasketteam in de Groenoordhallen kwamen kijken, zijn nog altijd een nationaal record.

Basketbal: magie en metafoor

Daarna begon de zoektocht naar sponsoren. Hoewel mijn lengte misschien anders doet vermoeden, zeg ik eerlijk dat ik destijds niets had met basketbal. Toen collega-bestuurder Ton van Houten mij echter vroeg de zakelijke onderhandelingen te doen voor het hoofdsponsorschap van het Leidse topbasketbalteam, was ik snel bekeerd. Schitterend om te zien wat er iedere wedstrijd weer in de zaal gebeurt. De emoties, de magie van het spel, maar ook de metafoor van de teamsport die van waarde is voor het bedrijfsleven. De coach als manager die probeert het beste uit het team te halen, bepaalt welk talent hij inzet en hoe hij omgaat met de chemie (en ego’s) van de verschillende spelers. Iedere wedstrijd opnieuw weer de puzzel legt en ook als het tegenzit de spelers weet te motiveren .

Als sponsor ben ik extra trots op wat Zorg en Zekerheid Leiden Basketbal in de afgelopen jaren heeft neergezet. Na een afwezigheid van bijna twintig jaar keerden ze in 2006 met succes terug naar de Eredivisie. Deze topclub won twee landskampioenschappen en vier andere prijzen. Ook is er in de afgelopen 11 jaar een zeer enthousiaste en stabiele achterban ontstaan. Leids topbasketbal heeft haar belofte uit 1979 meer dan geëvenaard.

Maatschappelijke waarde van bewegen

Die sportieve prestatie is natuurlijk top, maar het mooiste aan onze sponsoring van het basketbal is wat mij betreft het maatschappelijk element. Zoals een coach zijn spelers motiveert het beste uit zichzelf te halen willen wij als zorgverzekeraar mensen motiveren gezond te leven. De sponsoring van het basketbal helpt ons daarbij. Het laat mensen zien hoe leuk bewegen en sporten is. Zien sporten doet sporten en heeft zo een positief effect op onze gezondheid. Vanuit die gedachte organiseren wij samen met Zorg en Zekerheid Leiden Basketbal trouwens ook diverse projecten voor bedrijven, daklozen, jongeren en scholen.

Voor Zorg en Zekerheid was het nieuws van de Gezondheidsraad om blijvend meer te bewegen dan ook geen verrassing. Vanuit andere projecten die wij ondersteunen - zoals bedrijfszorg, beweegprogramma’s, leefstijlcursussen en valpreventietrainingen - wisten wij al dat meer bewegen het risico op diabetes, hart- en vaatziekten, depressies en botbreuken verlaagt. Dat zien we trouwens ook aan de positieve cijfers die we terugkrijgen vanuit Jongeren op Gezond Gewicht en Lekker in je Lijf. Dit soort projecten staat niet op zich; ze helpen mensen om bewegen te integreren in hun dagelijks leven en het vast te houden, ook als de training is afgelopen. En dan werkt het dus nog jaren door.

Zorg en Zekerheid gaat daarom ook in het nieuwe sportseizoen vol door met het toejuichen van sporten en bewegen. Wilt u weten waar u ons de komende periode sportief kunt tegenkomen? Kijk dan eens op onze agenda.

Hennie Limberger
Lid Raad van Bestuur
Zorg en Zekerheid