Zorgverzekeraar Zorg en Zekerheid

Alphen aan den Rijn voorbeeld voor datagedreven regionale samenwerking

Nieuws

Zorg en Zekerheid werkt graag en veelvuldig samen met gemeenten. Hoe we dat doen, legt zorginkoper Juliëtte Neomagus uit in de VNG-brochure over samenwerking tussen gemeenten en verzekeraars. “Samenwerken doen we regionaal waar het kan en lokaal waar het moet. Het helpt als we in een gebied veel verzekerden hebben of een collectiviteit hebben afgesproken. Dan kunnen we meer op maat regelen, bijvoorbeeld via de zorginkoop en de polissen. Een goed voorbeeld is de gemeente Alphen aan den Rijn.”

Na het Nationaal Preventieakkoord sluiten gemeenten en lokale organisaties overal in het land Lokale Preventieakkoorden. Hierin maken zij afspraken om een gezonde leefstijl te bevorderen. De focus ligt hierbij op roken, overgewicht en overmatig alcoholgebruik.

Brochure over samenwerking gemeente en zorgverzekeraar

De VNG en Pharos, het expertisecentrum voor gezondheidsverschillen, hebben vijf brochures gemaakt over regionale en Lokale Preventieakkoorden. De vijfde brochure staat volledig in het teken van de samenwerking tussen gemeenten en zorgverzekeraars en de manier waarop dit kan worden ingebed in een Lokaal Preventieakkoord.

In deze vijfde brochure vertellen Zorg en Zekerheid en de gemeente Alphen aan den Rijn over hun samenwerking. Die bestaat al geruime tijd en is intensief en goed. Alle vraagstukken worden benaderd vanuit het concept Positieve Gezondheid. Gezondheid gaat in dit concept veel verder dan de fysieke gesteldheid van een inwoner en is uitgewerkt in zes dimensies, waaronder mentaal welbevinden.

Het helpt dat Zorg en Zekerheid al langer gezondheid vanuit een breder perspectief benaderde. Dat blijkt bijvoorbeeld uit de opname van ‘Lekker in je lijf’ in het aanvullende verzekeringspakket en de pilot met de GGD voor het voeren van een positief gezondheidsgesprek bij huisarts, welzijn en wijkverpleegkundige.

Data uitwisselen

Ook regionaal werkt Zorg en Zekerheid samen met gemeenten en zorg- en welzijnsorganisaties. Zo werd vorig jaar het regiobeeld Zuid-Holland Noord opgesteld. Dit brengt alle relevante ontwikkelingen aan zowel de vraag- als de aanbodzijde in kaart. Door data van verzekeraars en van gemeenten met elkaar te combineren, kunnen de partijen gerichter voor een bepaalde doelgroep kiezen. “We hebben, samen met de gemeente Alphen aan den Rijn, ook op dit vlak stappen gezet”, vertelt Juliëtte Neomagus. “We zien bijvoorbeeld dat bepaalde inwoners veel meer zorg en welzijn gebruiken dan andere. Deze data gaan we analyseren en hier gaan we samen mee aan de slag. Binnenkort volgt meer informatie over.”

De volledige brochure staat op de van website van de VNG.