Zorgverzekeraar Zorg en Zekerheid

Steeds een stukje dichter bij een gezond gewicht

Nieuws
JOGG (Jongeren Op Gezond Gewicht) streeft naar een samenleving waarin de gezonde keuze weer de normaalste zaak van de wereld is. JOGG Haarlemmermeer, waarin ook Zorg en Zekerheid participeert, is nu ruim 6 jaar bezig en beoogt jongeren in Haarlemmermeer gezonder te maken. Dat kan alleen als de ouders in de aanpak worden betrokken.
Emy bekijkt samen met haar moeder en de gewichtsconsulente Anniek de verpakking van een pakje drinken. Foto: Jur Engelchor
Kinderen leren tenslotte het meest van het voorbeeld dat ze thuis krijgen. Voor ouders die niet precies weten welke weg ze moeten inslaan voor het bereiken van een gezondere leefstijl, is er begeleiding. Gewichtsconsulent Anniek Sturm van Voedzaam is verbonden aan de JOGG-beweging en op bezoek bij Angelique en haar dochter Emy (11).

Een heel normaal gezin

“Opeens lag er een oproep van de GGD. Ze wilden het gewicht van Emy in de gaten houden. Natuurlijk  zagen wij ook wel dat Emy een stevig kind is, maar we maakten ons niet zoveel zorgen. Als een kind in de groei is kan het snel gaan. Onze zoon Jop (15) is in 5 jaar tijd ook bijna 35 centimeter gegroeid,” vertelt Angelique.  Alsof het zo afgesproken is, komt Jop precies op dat moment terug uit school. De 49-jarige docente spraak en taal in het speciaal onderwijs zegt trots: “Kijk, wat een lange lijs. Toch schrok ik wel van het bericht, wat doen we verkeerd? We zijn een heel normaal gezin, we eten met z’n allen aan tafel en het is echt niet zo dat we elke dag naar de snackbar gaan, of hele pakken koek wegwerken… Bovendien is Emy best sportief, ze zit op paardrijden en speelt graag buiten.” 

Andere keuzes

Anniek Sturm legt uit: “Het gaat niet om goed of fout, het gaat om het maken van andere keuzes. Net als Angelique wil iedere ouder het beste voor zijn of haar kind. Maar mensen gaan niet bewust met voeding om. Iedereen snapt dat elke dag chocola en chips niet handig is. Het echte probleem zit echter vaak in de kleine, onzichtbare dingen. In kruidenmixen zit behoorlijk veel suiker en zout. En wat dacht je van kant-en-klare sauzen, frisdrank en zelfs witbrood…” Anniek helpt ouders en hun kinderen bij het maken van verantwoorde keuzes.
“Als je in de supermarkt voor de schappen staat lijkt alles light, gezond en nu nog gezonder, maar vaak zijn die producten dat niet. En dat terwijl er voldoende verstandige alternatieven zijn. Volkoren brood bijvoorbeeld. En waarom ‘water met een smaakje’ kopen als je net zo makkelijk zelf fruitwater kunt maken? Dat is nog veel goedkoper ook!” 

Aan de slag

Eenmaal overtuigd dat bewuster omgaan met voeding de sleutel is tot een gezond gewicht, wil Angelique er ook meteen mee aan de slag. Lachend: “Als eerste ging de frituurpan eruit en kwam de airfryer erin. Maar dan? Via een folder bij de GGD kwamen wij in contact met Anniek van Voedzaam. Zij begeleidt ons. Een keer in de maand houdt ze de vorderingen van Emy bij. En verder staat ze altijd voor ons klaar als we vragen hebben. Vooral tijdens de eerste paar weken stond ik vaak letterlijk met mijn handen in het haar als ik in de supermarkt stond. Een heleboel dingen wist ik helemaal niet. Dan loop je in de supermarkt en zie je limonade met ‘0% suiker’. Als je de achterkant leest, blijkt de limonade barstensvol te zitten met andere zoetstoffen!”

Etiketten lezen als sport

Als je weet waar je op moet letten is het eigenlijk gewoon leuk. Angelique: “Het wordt een soort sport om juist die alternatieven te kiezen die wél gezond zijn. Dat betekent heel veel etiketten lezen. En als ik er even echt niet uitkom, dan mail ik met Anniek en die geeft me dan advies. Er bestaat ook een app, van het Voedingscentrum. Daarmee kan je de streepjescode scannen en dan krijg je vanzelf alle informatie over het product en de alternatieven.”

De JOGG-aanpak werkt alleen dankzij de inzet van ouders 

De maatschappij van tegenwoordig nodigt uit tot een lui leven, op de bank hangen met de telefoon of tablet is normaal geworden. Fietsen, sporten en lekker buitenspelen is er steeds minder vaak bij. Terwijl een gezonde leefstijl, zeker voor jongeren zo belangrijk is.  Anniek Sturm: “Wie nu gezonder leeft, heeft later minder kans op diabetes en andere ‘welvaartziektes'.” Ouders spelen belangrijke rol, kinderen leren tenslotte het meest van het voorbeeld dat ze thuis krijgen. Anniek vervolgt: “We zien het liefst dat ouders gewoon meedoen en ook streven naar een gezondere leefstijl. Het is een kwestie van gewenning. Het gaat niet om een rigoureus dieet, het gaat vaak niet eens om afvallen, het zijn kleine veranderingen waarmee je steeds een stukje dichterbij een gezond gewicht komt. En dan mag een patatje af en toe best.”

Wat is JOGG?

JOGG is een landelijke aanpak met als doel het aantal kinderen met een gezond gewicht te laten toenemen. Publieke en private partijen werken met elkaar samen om dit doel te behalen. 136 Nederlandse gemeenten doen al mee. Zij richten hun aanpak op wijken waar de problemen het grootst zijn. In Haarlemmermeer zijn dat Overbos in Hoofddorp en Zwanenburg. JOGG Haarlemmermeer is in 2012 gestart, in 2015 werd de aanpak nog eens met 3 jaar verlengd. Het gaat erom dat gezond eten en bewegen voor kinderen en jongeren makkelijk en aantrekkelijk moeten zijn. Om gezonde keuzes  aantrekkelijk maken, sponsort Zorg en Zekerheid samen met de JOGG gemeenten een aantal leuke projecten die hieraan bijdragen. Zorg en Zekerheid werkt samen aan JOGG met de gemeenten Leiden, Haarlemmermeer, Alphen aan den Rijn, Katwijk, Aalsmeer en Uithoorn en de GGD. Kijk voor meer informatie op de pagina van JOGG.  

Bron: gemeentehaarlemmermeer.nl
Foto: Jur Engelchor