Zorgverzekeraar Zorg en Zekerheid

Fietsmaatjes in mijn buurt

Blog
Fietsmaatjes is in veel gemeenten een bekend fenomeen. Maar nog lang niet in elke gemeente kun je er met een (Fiets)maatje op de duofiets op uit. Om ervoor te zorgen dat iedereen er in de toekomst in de gehele regio op uit kan zorgt Stichting Zorg en Zekerheid voor een groot deel van de opstartkosten en zorgt Fietsmaatjes.NL voor de begeleiding. Maar even zo belangrijk zijn initiatiefnemers die de opstart mogelijk maken. Hoe ziet dat er dan uit en wat komt er allemaal bij kijken? Om die vragen te beantwoorden neemt Cora Versteeg uit De Ronde Venen ons de komende tijd mee bij het oprichten van een nieuwe lokale Fietsmaatjes organisatie. Lees hieronder haar eerste blog.

Mijn naam is Cora Versteeg, 53 jaar, geboren en getogen in de gemeente De Ronde Venen. Gediplomeerd als Verzorgende heb ik een aantal jaren in de zorg gewerkt. Op mijn 23e kreeg ik een ski-ongeval, waardoor ik lichamelijk beperkt raakte (dwarslaesie) en dus genoodzaakt was om omscholing te volgen. Hierna heb ik nog jarenlang parttime als administratieve kracht in de zorg gewerkt en daarnaast veel vrijwilligerswerk gedaan.

In de zomer van 2021 hoorde ik, via een plaatsgenoot Ivo, voor het eerst over het concept Fietsmaatjes. Hij werkt in Voorschoten waar Fietsmaatjes al actief is. Eerlijk gezegd was mijn interesse gelijk gewekt. Op dat moment was ik juist zoekende naar een nieuwe uitdaging. Aangezien we midden in de Corona tijdperk zaten, was dit niet zo simpel. Allereerst ben ik mij gaan oriënteren op internet en zag dat dit project gestart is in de bollenstreek en als een olievlek naar mijn gemeente De Ronde Venen kwam. Onze "buren" waren al actief!

Door mijn dwarslaesie weet ik uit ervaring hoe het is om met een beperking te moeten leven. Zelf heb ik een handbike (aankoppelbare fiets voor aan de rolstoel), waarmee ik mij verplaats in het dorp. Het gevoel van vrijheid is ongekend! Juist daarom wil ik mij inzetten om mensen met een beperking een mogelijkheid te bieden om weer deel te nemen in hun eigen leefomgeving.

Ik ging navraag doen bij onze welzijnsorganisatie, Tympaan de Baat, om te vragen of onze gemeente al bekend was met dit concept. Dit was niet het geval en zij waren zeer geïnteresseerd in Fietsmaatjes. Daarna heb ik eerst in september een online-informatie bijeenkomst gevolgd, gepresenteerd door Jan Burgmeijer en Tekla Zwinkels. Dit zag er zo goed uit, dat ik heb besloten om dit in mijn eigen gemeente te realiseren. Ik benaderde Ivo opnieuw en vroeg hem om mij te helpen.

Om te starten moest ik eerst een aantal mensen om mij heen verzamelen die dit samen met ons wilden opzetten (bestuursleden en uitvoerend team). Ik moest dus gaan netwerken. Aangezien ik een hond heb en met een rolstoel opval, was dit niet zo moeilijk. Op de dijk, in het dorp, op de markt, in de wachtkamer van de fysio en uiteraard de fysiotherapeut zelf. Iedereen sprak ik aan over dit fantastische idee. Ik denk dat mensen ook graag iets nieuws wilde horen na alle negatieve Corona beperkingen.

Sfeerbeeld

Initiatiefnemers Fietsmaatjes De Ronde Venen

Daarnaast kreeg ik veel tips en medewerking van Tympaan de Baat en van Iris (kantoor Fietsmaatjes.NL). Ook persberichten en social media zette ik in om veel mensen te kunnen bereiken.

We zijn nu een aantal maanden verder en inmiddels heb ik een groep enthousiaste mensen verzameld. In januari hebben we de 1e training gehad en we hebben er zin in!