Zorgverzekeraar Zorg en Zekerheid

Gezzond recept: Kleurrijke soepjes

Nieuws
Over het algemeen eten mensen te weinig groente. “Dat zie ik terug in mijn diëtistenpraktijk, maar ook in de landelijke cijfers”, vertelt Lea Polak. “Omdat er in de decembermaand vaak nog meer en ongezonder wordt gegeten, zijn deze gezonde soepjes juist superfijn. Heerlijk als amuse, voorgerecht of bijgerecht tijdens de feestdagen.”

Sfeerbeeld

“Deze kleurrijke soepjes zijn simpel om te maken, maar oh zo lekker! Bovendien zitten courgette, pompoen en bieten vol vitamines en mineralen. Super voor je gezondheid dus! Wist je dat mensen ook echt beter in hun vel zitten als ze meer groente eten? Als je langere tijd weinig groente eet, ben je gewend aan hoe je je voelt. Maar als je dan ineens weer meer groente eet, voel je duidelijk verschil, zowel op fysiek als mentaal niveau. Bijzonder hè?”

Voor wie deze soepjes gaat maken, heeft Lea een gouden tip: “Wil je de rode soep iets zoeter maken? Voeg dan een beetje kaneel toe. En wil je de groene soep een extra smaaksensatie meegeven? Serveer ’m dan met een lekkere topping, zoals geraspte kaas, hüttenkäse, feta, croutons, pijnboompitjes of geschaafde geroosterde amandel. Dat is niet alleen lekker, maar staat ook nog eens chique en feestelijk.”

Groene soep

Dit heb je nodig voor een grote pan soep:

  • 2 kilo courgette
  • 2 uien
  • uienpoeder
  • uienbouillon
  • peper
  • 2 el olijfolie

Rode soep

Dit heb je nodig voor een grote pan soep:

  • 2 kilo pompoen
  • 2 rode bieten
  • 2 uien
  • uienpoeder
  • uienbouillon
  • peper
  • 2 el olijfolie

        Zo maak je de groentesoepjes:

        1. Snijd de ui en groenten in grove stukken.
        2. Verwarm olijfolie in de pan en fruit de ui.
        3. Doe de groente, uienpoeder en peper erbij en bak een paar minuten mee.
        4. Giet kokend water met bouillon in de pan, precies tot het punt dat de groenten net niet helemaal onder water staan.
        5. Zet het vuur laag en laat een half uur koken.
        6. Groente zacht? Maal alles fijn met een staafmixer.
        7. Serveer de soep met een topping naar keuze. Eet smakelijk!
        8. Garneer het gerecht met de noten en de overgebleven koriander.

        TIP: heb je soep over? Vries ‘m in!

          Sfeerbeeld

          Lea Polak uit Amstelveen is diëtist, leefstijlcoach en praktijkhouder bij FoodSteps Diëtisten, ook in Amstelveen. Gezond eten is haar met de paplepel ingegoten, met groenten en volkoren producten in de basis. Die basis geven zij en haar man nu ook graag door aan hun eigen drie kinderen. De soepjes vallen thuis in elk geval goed in de smaak.