Neem een Nieuwjaarsduik!
NieuwsVoordelen
1. Endorfine
Zwemmen in koud water zorgt ervoor dat er endorfine vrijkomt in je lichaam. We maken dit hormoon aan wanneer we veel vragen van ons lichaam, zoals bij een grote fysieke inspanning. Bij een duik in het koude water vraag je veel van je lichaam, waardoor je lichaam automatisch heel veel endorfine aanmaakt. Hierdoor heb je de rest van de dag veel energie en voel je je erg gelukkig. Zo start je gelijk goed het nieuwe jaar!
2. Bloedsomloop
Wanneer je een Nieuwjaarsduik neemt stimuleer je jouw bloedsomloop. Het bloed komt naar de oppervlakte en duwt de kou als het ware weg. Dit helpt om je lichaam te verwarmen. Hoe vaker je dit doet, hoe beter je lichaam zich aan kan passen aan wisselende temperaturen.
3. Immuunsysteem
Wanneer je uit het water komt, heb je een warm gevoel en lijkt het of heel je lichaam tintelt. Het contact met het koude water verhoogt je weerstand. Je lichaam maakt als een gek witte bloedcellen aan. Witte bloedcellen vechten tegen indringers van buitenaf en zijn daarom een belangrijk onderdeel van je afweersysteem. Want hoe meer witte bloedcellen, hoe beter je weerstand tegen de ziektekiemen van bijvoorbeeld griep.
4. Afvallen
De Nieuwjaarsduik kan er ook voor zorgen dat je afvalt. Je lichaam moet namelijk hard aan de slag om je lichaamstemperatuur op peil te houden. Je hart gaat daarom het bloed sneller rondpompen door je lichaam. Door de verhoogde hartslag gaat de calorieverbranding ook flink omhoog. Hierdoor val je dus af. Je zult dan wel wat langer in het water moeten blijven en dat heeft ook zo zijn risico’s. Pas dus goed op.
5. Minder stress
Uit onderzoek blijkt dat er een verband is tussen koud water en stressvermindering. Wanneer je zwemt in koud water leer je je lichaam omgaan met stress. Hoe vaker je dit doet, hoe sneller je lichaam tot rust komt in een stressvolle situatie en hoe makkelijker je je kunt ontspannen. Kortom, de eerste keer is het even doorzetten, maar op de lange termijn heb je er ook in andere stressvolle situaties veel profijt van. Het is daarom ook goed om het voort te zetten door bijvoorbeeld regelmatig een koude douche te nemen.
6. Mentale gezondheid
Wanneer je op de eerste dag van het jaar een uitdaging overwint, heb je gelijk iets om trots op te zijn. Je hebt gelijk een prestatie neergezet door in het koude water te duiken. Dit zet gelijk de toon voor het aankomende jaar! In koud water springen is namelijk niet alleen iets fysieks, maar toont ook aan dat je de uitdagingen niet uit de weg gaat voor 2023.
Doe de check
Gezondheidscheck
Experts adviseren om vóór de Nieuwjaarsduik een kleine gezondheidscheck te doen. Dit vanwege de directe invloed van het koude water op het hart. Een gezondheidscheck kun je o.a. laten doen bij de huisarts. Als je gezond bent en in een redelijke conditie verkeert, kun je in principe zonder problemen een Nieuwjaarsduik nemen. Er zitten echter wel enkele risico’s vast aan een duik in ijskoud water.
Risico’s
Zwemmen in koud water brengt risico’s met zich mee. Zo kan het lichaam erg ‘verrast’ worden door koud water, waardoor ademhalen en bewegen moeilijker wordt. Ook kan onderkoeling ontstaan als je te lang in het water blijft. Bij onderkoeling daalt de lichaamstemperatuur onder de 35 graden, waardoor het lichaam zichzelf niet meer warm kan houden. Ook kan de bloeddruk dalen wanneer het bloed weer door de huid gaat stromen. Dit kan ook leiden tot duizeligheid en flauwvallen. Daarom adviseert de Reddingsbrigade om niet alleen een Nieuwjaarsduik te nemen.
7 Tips om gezond het koude water in te gaan:
- Drink vooraf voldoende vocht.
- Warm je van tevoren op.
- Zorg voor warme kleding als je het water uitkomt.
- Houd je hoofd en haar zo veel mogelijk droog.
- Drink na afloop meteen iets warms, van binnenuit warm je het snelst op.
- Doe nooit de nieuwjaarsduik alleen.
- Blijf er niet te lang in, bij een paar minuten in koud water heb je al de gunstige effecten