Zorgverzekeraar Zorg en Zekerheid

Symba, dé aanstormende app voor kersverse moeders!

Nieuws
SYMBA is in mei 2021 gelanceerd en wordt inmiddels met veel enthousiasme ontvangen door zorgprofessionals! Het is een innovatieve app voor kersverse moeders die zich in een stressvolle en/of kwetsbare situatie bevinden. De app is vanuit een intensief onderzoek naar de leefwereld en behoefte van moeders ontworpen. Met als doel om te werken aan een kansrijke start voor ieder kind door op te groeien vanuit een veilige gehechtheidsrelatie. Moeders worden op een laagdrempelige manier ondersteund om tijdens stressverhogende dagelijkse situaties contact te maken met hun kindje. Stichting Zorg en Zekerheid leverde daarom graag een bijdrage aan de ontwikkeling van SYMBA.
Sfeerbeeld

Contact maken met je kind

Moeders worden vaak ondersteund in praktische handelingen en tips. Alleen wordt hiermee niet voldaan aan de behoefte van moeders aan andere ondersteuning. Bijvoorbeeld wanneer zij niet weten wat zij moeten doen wanneer hun kindje huilt of een bepaalde activiteit niet fijn lijkt te vinden. Juist wanneer er stress wordt ervaren in de eigen leefomgeving en tijdens interactie met hun kindje is het belangrijk om het kindje te begrijpen. Dat kan alleen maar door goed contact te maken, naar hun kindje te kijken en te luisteren. Doordat een moeder contact maakt met haar kindje, leert zij signalen van haar kindje herkennen en leert zien waar haar kindje behoefte aan heeft. Dit helpt in de band tussen moeder en kind, geeft een veilige hechting en bouwt zelfvertrouwen en zelfredzaamheid in de opvoeding op. Een enorme winst dus! Via de app worden moeders geïnspireerd én gestimuleerd om contact te maken met hun kindje tijdens dagelijkse activiteiten zoals het in bad doen, naar bed brengen en voeden. Moeders gaan via muziek-, voel- en luister safari's ongemerkt aan de slag met contact maken met hun kindje om de signalen van hun kindje te leren kennen én te begrijpen.

"Ik zou willen dat de app er nu al was, dan kon ik het direct gebruiken!"
(moeder)

De eerste reacties op het concept zijn lovend en de ervaringen met de oefeningen uit de app vragen om meer. Zowel ouders als professionals zijn te spreken over de app.

"Wij raden de app zeker aan bij de moeders waarmee wij werken, het is voor hen alleen maar leuk en handig om dit via een app te doen." (professional)

Ben je enthousiast geworden en wil jij of jouw organisatie meewerken en bijdragen aan de ontwikkeling van SYMBA? Laat het SYMBA weten via appsymba@gmail.com.