Zorgverzekeraar Zorg en Zekerheid

Wanneer bel je de huisarts?

Nieuws

In het weekend en in de avonduren wordt steeds vaker naar de spoedpost gebeld. Overbezette telefoonlijnen, lange wachttijden en overbelast personeel zijn het gevolg. Met als risico dat iemand die echt met spoed hulp nodig heeft, in een levensbedreigende situatie belandt. Huisartsenpost Haarlem Haarlemmermeer startte een socialcampagne om mensen er bewust van te maken dat de spoedlijn voor spoedgevallen is. Want spoed betekent dat er op korte termijn moet worden ingegrepen, omdat er anders gezondheidsschade ontstaat.

Twijfel je of je naar de huisarts moet? Dan kun je op diverse manieren antwoord krijgen. Bekijk hieronder wat je zelf kunt doen:

Sfeerbeeld

  1. Schat de ernst van je vraag in. Is er geen spoed of zijn de klachten niet heftig? Gebruik dan eerst de app/website ‘Moet ik naar de dokter?’ of kijk op www.thuisarts.nl. Het Nederlandse Huisartsen Genootschap ondersteunt en gebruikt zelf beide bronnen.
  2. Heb je medische zorg nodig of aanvullende vragen? Bel of bezoek dan je eigen huisarts. Deze is bereikbaar tijdens kantoortijden. Ook kun je een afspraak maken op de praktijk. Als het nodig is doet een huisarts – in overleg – ook (spoed)visites aan huis.
  3. Heb je ’s avonds of ‘s nachts direct medische hulp nodig? Bel dan de huisartsenpost. Houd er rekening mee dat de huisartsenpost alleen voor spoedzorg is. Kan je klacht wachten tot de volgende dag of na het weekend? Bel dan je eigen huisarts. Zo kan de huisartsenpost zich richten op echte spoedgevallen en houden we de zorg betaalbaar.
  4. Bij ernstige, levensbedreigende situaties bel je 112. Dit landelijke alarmnummer is voor spoedeisende hulp waarbij elke seconde telt.

Wat kost het eigenlijk?

Huisartsenzorg wordt vergoed vanuit de basisverzekering. Hieronder vind je een overzicht van de kosten van huisartsenzorg.

  • Advies via website of app: gratis
  • Consult eigen huisarts: €­ 10,-
  • Consult Huisartsenpost: €­ 170,-
  • Bezoek SEH: minimaal €­ 385,- (eigen risico is hier van toepassing)
  • Ambulancerit: rond de € ­700,- (eigen risico is hier van toepassing)
Sfeerbeeld