Zorgverzekeraar Zorg en Zekerheid

Zorg en Zekerheid betrokken bij e-health thuisrevalidatie

Nieuws

Hartpatiënten in de regio kunnen steeds vaker thuis gebruikmaken van digitale zorg. Het LUMC startte onlangs met The Box, die thuis controles en metingen mogelijk maakt terwijl de specialist in het ziekenhuis meekijkt. Dit initiatief wordt mede mogelijk wordt gemaakt door Zorg en Zekerheid. Nieuw is een project van revalidatiecentrum Basalt en twee eerstelijnspraktijken. Hiermee krijgen patiënten digitale ondersteuning op maat bij hun thuisrevalidatie.

E-health heeft voor patiënten én zorgprofessionals veel voordelen. Het geeft mensen meer vertrouwen in hun eigen lichaam en versterkt het gevoel van zelfregie. Hierdoor hoeven ze minder vaak naar het ziekenhuis en voelen ze zich beter. Bijkomend voordeel: mantelzorgers ervaren minder druk en zorgprofessionals hebben meer tijd voor patiënten in het ziekenhuis.

Na een beroerte kunnen mensen last krijgen van diverse klachten. De gevolgen op de lange termijn zijn vaak nog groter: concentratieproblemen, vermoeidheid, vergeetachtigheid, depressie en een veranderd karakter. Dagelijks krijgen 320.000 mensen hiermee te maken.

Oefeningen klaarzetten
Basalt streeft ernaar dat 50% van de nieuwe patiënten binnen nu en drie jaar bij hun revalidatie thuis gebruik kunnen maken van digitale toepassingen. Zij krijgen zorg op maat die de zorgprofessionals online ‘klaarzetten’; dit kunnen oefeningen zijn die het lichaam versterken of juist gericht zijn op het brein. Deze helpen bijvoorbeeld tegen vergeetachtigheid en concentratieproblemen. De zorgverleners zorgen verder voor online coaching, stimuleren om te bewegen en leren gezond gedrag aan. Ook houden zij in de gaten wat het resultaat van het oefenen is.  

Eerste subsidie van SET
Basalt heeft voor dit project als eerste een subsidie ontvangen uit het Stimuleringsregeling E-health Thuis (SET) van het ministerie van VWS. SET is bedoeld om e-health breder beschikbaar te stellen zodat meer mensen met een chronische ziekte of een beperking langer thuis kunnen blijven wonen. Meer informatie is te vinden in bijgaand filmpje.

De subsidie werd toegekend op basis van het project Fast@HOME, dat thuis revalideren voor mensen na een beroerte mogelijk maakt. “Met de subsidie kunnen we nu een belangrijke stap voorwaarts maken in de dagelijkse toepassing van e-health in de revalidatiebehandeling”, zegt Felicie van Vree, Manager Innovation, Quality + Research bij Basalt.

Basalt is vorig jaar ontstaan uit een fusie tussen Rijnlands Revalidatie Centrum (Leiden) en Sophia Revalidatie (Den Haag). Lees voor meer informatie het persbericht van Basalt.