Zorgverzekeraar Zorg en Zekerheid

Bepaal jij zelf hoe je ouder wordt?

Persbericht
Zelf bepalen wat je wel én niet wilt als je ouder wordt. Hoe neem je het heft in eigen handen en word je zo gezond mogelijk ouder? Je hoort het van deze Amstelveense zorg- en welzijnsprofessionals.
Sfeerbeeld

Denk jij wel eens na over later? Daar kun je volgens huisarts Els Licht niet vroeg genoeg mee beginnen. “Genoeg bewegen en gezonde voeding zijn belangrijk om gezond ouder te worden. Dat geldt voor elke leeftijd. Minstens zo belangrijk is andere mensen ontmoeten.”

Loop binnen

Daar kun je zelf wat aan doen. “Loop eens binnen in het wijkcentrum”, zegt wijkcoach Stef Walsma van Participe. “Elke woensdag tussen 10 en 12 is er het Kleurrijk Leven Café in het Noorddam centrum én het Financieel Café in wijkcentrum Alleman. Of borrel vrijdag van 4 tot 6 mee in Villa Randwijck. Wij luisteren naar je. En helpen je graag op weg. Want gezond ouder worden, dat kan je niet alleen. Maar, heel belangrijk: dat hoeft je ook niet alleen te doen.”

Betere hulp

Huisarts Els verwijst geregeld mensen door naar een wijk- of buurt(sport)coach zoals Stef. “Mensen komen met medische klachten naar mijn spreekuur. Maar eigenlijk is er iets anders aan de hand. Ze hebben bijvoorbeeld geldzorgen of zijn vaak alleen. Amstelland Zorg, Participe, de gemeente Amstelveen en zorgverzekeraar Zorg en Zekerheid hebben samen geregeld dat mensen via de wijkcoach betere hulp krijgen.“

“Vrijwilliger worden had ik veel eerder moeten doen”

Kleine community

Stef’s collega Christa Zwart komt als ouderenadviseur bij kwetsbare mensen in de wijk thuis. “Als het kan, ontmoeten we elkaar daarna in het wijkcentrum. Zo kun je mensen verbinden. Het begint vaak met samen koffie drinken. En wat er dan gebeurt? Mooi hoe mensen met elkaar omgaan en voor elkaar klaarstaan. Zo ontstaat een kleine community. Als mensen vrijwilligerswerk bij ons gaan doen, bloeien ze echt op. Dan hoor je ze zeggen: dit had ik veel eerder moeten doen.”

Ga in gesprek

Dat is ook precies de boodschap van huisarts Els Licht. “In diverse wijken organiseren we ‘Regie op ouder worden’-bijeenkomsten. Daar gaat het over wonen, sociaal contact maar ook over het behandelwensengesprek: welke zorg wil je later wel of niet? Goed om dit te bespreken met je naasten en met je huisarts. Die kan je ook helpen je wensen vast te leggen.”

Meer weten?

Bekijk het gehele gesprek met de huisarts, wijkcoach en ouderenadviseur via: https://1amstelveen.nl/programma/1amstelveen-aan-tafel-58-regie-op-ouder-worden/. Kijk voor een overzicht van de activiteiten in Amstelveen op https://www.participe-amstelland.nu/.