Zorgverzekeraar Zorg en Zekerheid

Gemeente Leiden en Zorg en Zekerheid in duurzaam gesprek

Persbericht
Wethouder Yvonne van Delft van de gemeente Leiden was vandaag op bezoek bij de grootste en groenste zorgverzekeraar van Leiden en omstreken: Zorg en Zekerheid. Bestuurslid Henk Gerla praatte haar bij over duurzame zorginkoop, groene beleggingen, herbruikbare bekers en schuldhulp. Samen gingen zij in gesprek over de toekomst.
Sfeerbeeld
Fotobijschrift: Henk Gerla van Zorg en Zekerheid, wethouder Yvonne van Delft en Demi Oostdam (KOPloperstraject) van de gemeente Leiden

De gemeente Leiden bouwt op verschillende manieren aan een duurzame stad. “We werken aan de energietransitie, een circulaire economie, en een klimaatadaptieve en biodiverse stad”, vertelde wethouder Yvonne Van Delft. “We zien graag dat de Leidse bedrijven ons voorbeeld volgen en hier gaan we graag met elkaar over in gesprek.”

Energielabel A

Bestuurslid Henk Gerla gaf aan dat Zorg en Zekerheid meegaat in de ambities van de gemeente Leiden. “Ons pand heeft al enige jaren label A en we gebruiken geen gas meer. Ook ligt ons dak vol met zonnepanelen en hebben we een warmtepomp. Sinds dit najaar is ons gehele pand voorzien van ledlampen. Op termijn besparen we hiermee bijna 25% energie en verminderen we de CO2-uitstoot met zo’n 92.000 kg per jaar.”

Duurzaamheid is ook volgens Zorg en Zekerheid meer dan de energietransitie. “Bij onze zorginkoop sturen we op duurzaamheid, bijvoorbeeld via de Milieuthermometer zorg en de Green Deal Duurzame Zorg”, vertelde Henk Gerla. “Duurzaamheid zie je daarnaast terug in onze beleggingen. We sluiten actief bedrijven uit die schade toebrengen aan mens, natuur en milieu. Met de opbrengst van onze beleggingen dragen we bij aan een stabiele en betaalbare premie.”

KOPlopers

In Leiden worden jaarlijks ongeveer 22 miljoen wegwerpbekers gebruikt. Dit komt neer op ruim 60.000 bekers per dag. Een klein deel kan worden gerecycled, maar het overgrote deel gaat naar de verbrandingsoven of belandt in de natuur. Naast de negatieve effecten van het afval is het natuurlijk ook zonde om zoveel nieuw materiaal te gebruiken en daarna weg te gooien. Daarom heeft het Ministerie een landelijk verbod op wegwerpbekers aangekondigd per 1 januari 2024. Net als Zorg en Zekerheid is de gemeente Leiden dit jaar al overgestapt op herbruikbare bekers. Met het project KOPlopers stimuleert de gemeente andere Leidse kantoren om ook voor minder afval te zorgen.

Schuldhulp

Een ander duurzaam onderwerp van gesprek is schuldhulp. “We helpen mensen graag financieel gezond te zijn”, zei Henk Gerla. “Zelf en samen met gemeenten doen we al jaren aan vroegsignalering. Ook werken we samen met de Nederlandse Schuldhulproute en Schuldhulpmaatjes en waren we eind november aanwezig op het Leidse Geldfestival.”

Ook biedt Zorg en Zekerheid mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt een werkplek. De zorgverzekeraar is net als de gemeente al jaren partner is van JINC om kinderen met minder kansen te helpen. Samen met de gemeente Leiden biedt Zorg en Zekerheid daarnaast al jaren een gemeentepolis voor mensen met een lager inkomen.

Stichting Zorg en Zekerheid

Henk Gerla heeft de wethouder tijdens het gesprek op 7 december ook bijgepraat over de goededoelenstichting van Zorg en Zekerheid. “De focus van de Stichting Zorg en Zekerheid ligt op informele zorg, preventie, duurzaamheid en educatie. Mooie voorbeelden zijn JOGG Gezonde Jeugd Gezonde Toekomst, 3x3 Unites en Healthy Hillegom. Met steun van Stichting Zorg en Zekerheid zijn er al heel wat watertappunten, voedselbossen en duurzame speelplaatsen in de regio aangelegd. Zo investeren we duurzaam in een gezonde buurt.”

Verenigingen en Stichtingen die een aanvraag willen doen bij de Stichting Zorg en Zekerheid gaan naar zorgenzekerheid.nl/stichting.