Zorgverzekeraar Zorg en Zekerheid

Spaarne Gasthuis en Zorg en Zekerheid sluiten meerjarige overeenkomst

Persbericht
Inwoners uit de regio Haarlem, Kennemerland, Haarlemmermeer en de Bollenstreek verzekeren van goede ziekenhuiszorg in de buurt. Dat is het doel van de meerjarenovereenkomst die het Spaarne Gasthuis en zorgverzekeraar Zorg
en Zekerheid hebben gesloten voor 2023 tot en met 2025. Hiermee krijgt het
Spaarne de tijd en ruimte om duurzaam te innoveren en te investeren in de juiste
zorg op de juiste plek.
Sfeerbeeld

De snel stijgende zorgvraag en de krappe arbeidsmarkt maken het noodzakelijk om de zorg anders in te richten: zoveel mogelijk voorkomen dat mensen zorg nodig hebben en als het nodig is, de zorg zo dicht mogelijk in de buurt verlenen. Hier zetten het Spaarne Gasthuis en Zorg en Zekerheid zich – samen met andere partners in de regio - de komende jaren voor in. Door wederzijds vertrouwen en het bieden van langdurige financiële zekerheid is dit beter te realiseren.

Juiste zorg op de juiste plek op het juiste moment

Leon Aarts, voorzitter raad van bestuur bij het Spaarne Gasthuis, is blij dat de meerjarenafspraak met Zorg en Zekerheid is gesloten. “Wij streven net als Zorg en Zekerheid naar de juiste zorg, op de juiste plek in de regio, op het juiste moment. Om dat te bereiken, is samenwerking en vertrouwen in elkaar essentieel. Daar hebben we met deze overeenkomst handen en voeten aan gegeven. Daarnaast: Spaarne Gasthuis vervult in de regio een spilfunctie in de samenwerking met huisartsen en als topklinisch ziekenhuis in het opleiden van personeel. Deze meerjarige overeenkomst geeft ons naast financiële rust ook de tijd om samen te innoveren.”

Samenwerking

“Er is in de media nog steeds onrust over de contractering van de ziekenhuiszorg”, zegt bestuursvoorzitter Ton van Houten. “Daarom is het belangrijk juist nu een blijk van vertrouwen richting Spaarne Gasthuis uit te spreken en duidelijkheid te bieden aan onze verzekerden. Deze overeenkomst onderstreept onze gezamenlijke doelstelling: de zorg anders organiseren waarbij we de toegang tot ziekenhuiszorg in de buurt borgen, de kwaliteit verhogen en de betaalbaarheid van de zorg bewaken. Zo krijgen patiënten de juiste zorg op de juiste plek: in de eerste lijn of thuis waar het kan en in het ziekenhuis waar het moet. Ook zet Zorg en Zekerheid zich in voor inwoners met een lager inkomen. Samen met de gemeente Haarlem en Haarlemmermeer bieden we de komende jaren een goedkope gemeentepolis.”

Verplaatsen van zorg

Het Spaarne Gasthuis startte in de afgelopen jaren, met steun van Zorg en Zekerheid, diverse initiatieven om de zorg anders in te richten. Inmiddels kan de arts patiënten op afstand digitaal in de gaten houden, zodat patiënten minder vaak naar het ziekenhuis hoeven te komen. Dit gebeurt al voor patiënten met hartfalen en astma en komt binnenkort beschikbaar voor patiënten met MS of reuma.

Een voorbeeld van zorgverschuiving naar de thuissituatie is het thuis toedienen van medicatie, zoals Infliximab en systemische therapie. Ook krijgen mensen met een eenvoudige botbreuk of verstuiking geen gips meer. Zij mogen met een brace thuis werken aan herstel, met ondersteuning van de Virtual Fracture Clinic app. Verder zet het Spaarne grote stappen met de (poli)kliniek van de toekomst: patiënten kunnen zelf hun afspraak plannen, digitaal een consultvoorbereiding doen en zich digitaal voorbereiden op een opname.

Strategische agenda

De komende jaren zullen meer zorginnovaties volgen om de toegang tot de zorg in de regio te verbeteren, de kwaliteit te verhogen en de zorg zo passend en doelmatig mogelijk te organiseren. Hiertoe stellen het Spaarne Gasthuis en Zorg en Zekerheid een strategische agenda op, met gezamenlijke doelstellingen. In het kader van deze transformatie wordt er door het Spaarne Gasthuis nauw samengewerkt met de ketenpartners in de eerste lijn, de VVT (verpleeg- en verzorgingshuizen en thuiszorg) en gemeenten.

Zorg en Zekerheid is vanuit de overheid (ook) belast met de taak om de middelen voor de doelen van het IZA (Integraal Zorg Akkoord) te verstrekken. In dit kader voeren Zorg en Zekerheid en het Spaarne momenteel gesprekken over een eerste snelle toets door de zorgverzekeraar op een aantal nieuwe transformatieplannen. Zo werken we gezamenlijk aan het realiseren van oplossingen voor de stijgende zorgvraag en de krappe arbeidsmarkt.