Zorgverzekeraar Zorg en Zekerheid

Mijn vitaal: Geen insulinespuit, maar gezonde voeding voor Peter

In 2003 onderging Peter van de Laar (71) nietsvermoedend een gezondheidsonderzoek. Het was standaard en Peter verwachtte niets geks. Hij voelde zich hartstikke goed! Maar toen de uitslagen binnen waren, vertelde de huisarts dat hij diabetes type 2 heeft. Hij zou aan de medicijnen moeten. Verwacht werd ook dat hij over een aantal jaar insulineafhankelijk zou zijn. Nu – bijna twintig jaar later – blijkt niets minder waar.
Sfeerbeeld

Wie de diagnose diabetes (suikerziekte) krijgt, heeft teveel suiker (glucose) in het bloed. Insuline zorgt er normaal gesproken voor dat cellen genoeg suiker uit het bloed halen, maar bij diabetes type 2 gebeurt dat niet. Er blijft dan te veel suiker in het bloed en dat is slecht voor het lichaam. Uiteindelijk kan dat schade aanrichten aan bijvoorbeeld de ogen, het hart en de nieren. Voor Peter gold hetzelfde vooruitzicht. “Ik had nergens last van, maar kreeg wel te horen dat ik veroordeeld zou zijn tot medicatie en een insulinespuit. Dat vond ik moeilijk te verkroppen.”

Sterrenrestaurants

Peter is een bijzondere man. Hij is ondernemend en begon diverse bedrijven. Maar alles begon in de sterrenrestaurants waar hij als (chef-)kok werkte en zelfs op zijn 23ste een Michelinster behaalde. Hij begon als leerling, waar hij de klappen van de horecazweep leerde kennen. Peter: “Het is hard werken en mijn leermeester spaarde me niet in zijn feedback. Maar het heeft me gevormd; al vroeg leerde ik wat discipline en doorzettingsvermogen zijn.”

Helende kruiden

Pas 19 jaar was hij, toen hij bij het eerste sterrenrestaurant kwam werken. Als chef de partie was hij verantwoordelijk voor de pasta’s, groenten, sauzen en soepen van het restaurant. Daar ontstond zijn nieuwsgierigheid naar de helende werking van kruiden en voedingsmiddelen. “In dat restaurant werd op de klassieke manier gekookt”, vertelt Peter. “Zonder toevoegingen. Achter het restaurant was een kruidentuin. In het schuurtje daarnaast hingen de kruiden aan een touwtje te drogen. Tot frustratie van de chef-kok wilde ik overal het waarom achter weten. Ik stelde continu vragen; niet alleen over smaken, maar ook over de gezondheidsvoordelen van ingrediënten. Als mijn collega’s het antwoord niet wisten, zocht ik het op in een encyclopedie. Zo ontdekte ik dat tijm de productie van witte bloedcellen stimuleert, peterselie een rol kan spelen in het voorkomen van hart- en vaatziekten en kaneel een antibacteriële werking heeft.”

Veerkracht

De kennis die hij opdeed in de jaren dat hij als kok werkte, gebruikte hij toen hij in 2003 het vervelende bericht van zijn huisarts kreeg. Even was hij uit het veld geslagen. Maar zijn veerkracht nam de overhand. “Er moet toch een andere manier zijn, dacht ik toen de huisarts over de medicatie vertelde. Ik probeerde een gesprek over aanpassingen in mijn voeding aan te knopen, maar daar wist mijn arts niet zoveel van af. Dus ben ik aan de slag gegaan.”

Sfeerbeeld

Biertjes en appeltaart

Allereerst nam Peter afscheid van zijn geliefde biertjes. “Ik had geen hele ongezonde leefstijl, maar ik was dol op appeltaart en ook chocola vond ik heerlijk. Met bier ben ik gestopt, de appeltaart laat ik vaker staan en van chocola neem ik alleen nog de pure variant. Daar zit minder suiker in. Verder probeer ik me te houden aan de aanbevolen verhoudingen voor diabeten. Dat is veertig procent koolhydraten (zo min mogelijk geraffineerde suikers), dertig procent eiwitten en dertig procent onverzadigde vetten.” Peter viel wat overtollige kilo’s af – veel te zwaar was hij niet – en ging ook wat meer bewegen. Hij wandelt over de boulevard van zijn woonplaats Noordwijk en fietst geregeld door de duinen. Ook zijn stressniveau probeert hij zo laag mogelijk te houden.

Experimenteren

Maandelijks meet Peter zijn glucosewaarden. Die zag hij dalen. “Ik ben blijven experimenteren. Dan probeerde ik weer wat nieuws en keek ik wat dat met mijn waardes deed. Ik merkte dat voeding de grootste impact heeft. Wat extra stress zorgde voor wat verandering in de waardes. Maar als ik weer wat vaker een biertje dronk of meer suiker nam, dan zag ik direct pieken.” Goed is om te vermelden dat Peter geen diëtist of andere expert is. Hij spreekt uit eigen ervaring en doet wat voor hem goed voelt. Feit is wel, dat hij tot de dag van vandaag geen insuline hoeft te spuiten. En dat hij medicatie maar minimaal nodig heeft. Hij schreef er zelfs een boek over, dat hij binnenkort lanceert. “Een gezonde leefstijl was voor mij de oplossing. Daar wil ik anderen mee inspireren”, aldus Peter.