Zorgverzekeraar Zorg en Zekerheid

Voorkeursbeleid voor hormoonspiraal Levosert® per 1 januari 2023

Nieuws
Vanaf 1 januari 2023 gaan we een voorkeursbeleid voeren op het hormoonspiraal Levosert®. Om ervoor te zorgen dat u zich hier tijdig op kunt voorbereiden, leest u hieronder aanvullende informatie over het hormoonspiraal Levosert.

Eerdere aankondiging van het voorkeursbeleid
Eerder dit jaar hebben we aangekondigd dat we per 1 augustus een voorkeursbeleid zouden gaan voeren op het hormoonspiraal Levosert®. We ontvingen toen veel signalen van huisartsen dat zij nog niet bekend waren met Levosert® en onvoldoende tijd hadden om zich hierop voor te bereiden. Met begrip voor deze signalen is het voorkeursbeleid toen tijdelijk opgeschort.

Nieuwe aankondiging voor 1 januari 2023
Per 1 januari 2023 gaan we Levosert® weer aanwijzen als preferente hormoonspiraal. Om ervoor te zorgen dat u zich tijdig kunt voorbereiden op dit voorkeursbeleid, bieden we u aanvullende informatie over het hormoonspiraal Levosert® aan.

Voorkeursbeleid voor goede, betaalbare zorg
Zorg en Zekerheid voelt de verantwoordelijkheid om de zorg betaalbaar en toegankelijk te houden. In dat kader hanteren wij het voorkeursbeleid voor een groot aantal gelijkwaardige multisource geneesmiddelen. Van sommige medicijnen bestaan verschillende merken en varianten. Deze werken hetzelfde en hebben hetzelfde kwaliteitsniveau, maar verschillen soms erg in prijs. Wij vergoeden dan de meest kostenefficiënte variant, om zo de kosten voor farmaceutische zorg beheersbaar te houden. Alle voorkeursmedicijnen zijn in Nederland goedgekeurd op het gebied van kwaliteit, werkzaamheid en veiligheid van zorg en toegelaten door het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG). Deze geneesmiddelen zijn opgenomen in het GeneesmiddelenVergoedingenSysteem (GVS).

Wat betekent dit voorkeursbeleid voor u?
Als huisarts blijft u voorschrijven op de werkzame stof van de hormoonspiraal. Hierin verandert niets. De apotheker levert vervolgens voor onze verzekerden het preferente hormoonspiraal Levosert® af. Wij adviseren u om u voor te bereiden op het werken met de hormoonspiraal Levosert®. Aanvullende informatie en instructies over Levosert® vindt u hieronder. Levosert® wordt voor patiënten vanaf 1 januari 2023 volledig vergoed en wordt vrijgesteld van het eigen risico.

Meer informatie en instructies van Levosert®
Wij zijn ons ervan bewust dat er ten opzichte van andere hormoonspiralen (minimale) verschillen zijn ten aanzien van de toediening van Levosert®. Om u zo goed mogelijk te informeren en te ondersteunen, helpen we u graag verder.

Meer informatie en instructies over de werking en plaatsing van Levosert® vindt u hier:

U kunt daarnaast contact opnemen met de leverancier Gedeon Richter via telefoonnummer +3233020463 of e-mailadres info.benelux@gedeonrichter.eu voor:

  • medische vragen over het product of over de toediening ervan;
  • een demo-pakket (Levosert® Demo IUD demo inserter pad);
  • een hands-on training verzorgd door een persoon van de medische dienst.