Zorg Vrij Polis: van restitutie naar combinatiepolis
Wat betekent deze wijziging voor jou?
Als je naar een door ons gecontacteerde zorgverlener gaat voor wijkverpleging of Geestelijke Gezondheidszorg (GGZ), verandert er niets voor jou in 2022. Je ontvangt de zorg zonder bijbetaling (het (vrijwillig) eigen risico en eigen bijdrages uitgezonderd). In de Zorgzoeker vind je een overzicht van onze gecontacteerde zorgverleners.
Gecontracteerde zorgverlener vinden
Als je naar een niet-gecontacteerde zorgverlener gaat voor wijkverpleging of GGZ moet je mogelijk zelf een deel van de factuur betalen in 2022. Voor niet gecontracteerde wijkverpleging is de vergoeding maximaal 75% van het in de markt gebruikelijke tarief en voor niet-gecontracteerde GGZ 80% van het in de markt gebruikelijke tarief.
Bekijk de tarieven van niet gecontracteerde zorg
Waarom verandert de Zorg Vrij Polis van restitutiepolis naar een combinatiepolis?
Zorg en Zekerheid wil graag vrije keuze van ziekenhuis en zorgverlener blijven bieden aan verzekerden met een Zorg Vrij Polis. Om dit ook in de toekomst te kunnen doen, zetten wij ons in om ondoelmatige zorg zoveel mogelijk te beperken. In de afgelopen jaren merken wij alleen dat dit niet genoeg is om de kostenstijgingen binnen de wijkverpleging en GGZ terug te dringen.
Daarom hebben wij ervoor gekozen om de vergoeding van niet-gecontacteerde wijkverpleging en GGZ in 2022 aan te passen in een natura vergoeding i.p.v. restitutie. Met deze wijziging is de Zorg Vrij Polis een combinatiepolis geworden. Goed om te weten is dat je voor alle andere zorgvormen, dus ook medisch specialistische zorg, 100% vergoeding krijgt (mits de kosten niet buitensporig hoog zijn), als je naar een niet-gecontracteerde zorgverlener gaat. Net zoals in 2021.
Heb je nu een lopende DBC bij een niet-gecontacteerde GGZ zorgverlener waarvan de einddatum in 2022 ligt?
Voor alle verzekerden met een Zorg Vrij Polis die een lopende DBC hebben voor niet-gecontracteerde GGZ waarvan de einddatum na 1 januari 2022 ligt, geldt een overgangsregeling. Dit betekent dat je tot de geplande einddatum (datum DBC) van jouw behandeling 100% vergoeding hebt, ook als de einddatum na 1 januari 2022 ligt. De overgangsregeling heeft als maximale einddatum 1 januari 2023. Op die manier kun je de behandeling voortzetten zonder dat je mogelijk zelf een deel moet betalen. Wanneer de oorspronkelijke einddatum van de DBC bereikt is, wordt de vergoeding in de Zorg Vrij van niet-gecontacteerde GGZ zorg maximaal 80% van het in de markt gebruikelijke tarief.