Zorgverzekeraar Zorg en Zekerheid

Hoe zit het nu écht met een duurzame zorgverzekering?

Nieuws
Sinds 12 november kun je weer een nieuwe zorgverzekering kiezen. Veel mensen vinden een duurzame keuze belangrijk. Hiervoor kijken ze naar de groene blaadjes op vergelijkingssites. “Jammer”, vindt programmaleider Duurzaamheid Stephanie Zijtveld. “Want duurzaamheid gaat over veel meer dan alleen beleggen.”
Sfeerbeeld

Stephanie Zijtveld is programmaleider Duurzaamheid bij Zorg en Zekerheid. Ze geeft advies aan collega’s en zorg- organisaties over duurzame zorginkoop, het verminderen van CO2-uitstoot, hergebruik en groene bedrijfsvoering. Zo stimuleert Zorg en Zekerheid zorgorganisaties om mee te doen aan de Milieuthermometer Zorg. Ook privé geeft Stephanie van jongs af aan het goede voorbeeld: ze gaat op alle fronten zo duurzaam mogelijk door het leven.

Hoe zit het nu écht met die groene blaadjes?

“De Vereniging van Beleggers voor Duurzame Ontwikkeling (VBDO) kijkt naar het beleggingsbeleid van de dertig grootste verzekeraars. Vergelijkingssites vertalen deze score in groene blaadjes. Het zegt dus niets over wat je doet om de zorg betaalbaar en bereikbaar te houden. En of je bedrijfsvoering CO2-neutraal is. Wat verder opvalt: de VBDO- score kijkt niet of je als zorgverzekeraar hulp biedt bij armoede of eenzaamheid. Of dat je investeert in een duurzame en gezonde buurt, zoals Zorg en Zekerheid dat doet. Hierbij volgen we de doelen (de Sustainable Development Goals) van de Verenigde Naties.”

Hoe zit het nu écht met duurzaam beleggen?

“Zorg en Zekerheid belegt met een deel van zijn reserves. Dat doen we via externe fondsen. Met de opbrengst dragen we bij aan een stabiele en betaalbare premie. We sluiten actief bedrijven uit die schade toe- brengen aan mens, natuur en milieu: we kiezen voor duurzame beleggingsfondsen die een lage CO2-uitstoot hebben.” Houdt een bedrijf zich niet aan de regels? Dan gaan we in gesprek. Zorg en Zekerheid scoorde mede hierdoor een 8 in de nieuwste editie van de Eerlijke Verzekeringswijzer. Volgens dit onderzoek beleggen wij niet in wapens en niet in bedrijven die wapens verkopen aan risicolanden. Een bewijs dat we op de goede weg zijn. Stephanie vult aan: “Daar gaan we de komende jaren natuurlijk mee door. Zo gaan we actief beleggen in organisaties die een positieve impact hebben op klimaat, biodiversiteit, armoede- bestrijding of gezondheid. Dit sluit perfect aan bij de doelen van de Verenigde Naties.”

Sfeerbeeld

Heeft Zorg en Zekerheid écht een goededoelenstichting?

“Ja, Zorg en Zekerheid bestaat uit een zorg- verzekeraar, een zorgkantoor én een stichting. Stichting Zorg en Zekerheid steunt projecten die de samenleving gezonder maken. De ANBI- status garandeert dat het geld alleen wordt besteed aan het algemeen belang.”De focus van Stichting Zorg en Zekerheid ligt op informele zorg, preventie, duurzaamheid en educatie. Mooie voorbeelden zijn 3x3 Unites, dat jongeren en buurten gezonder maakt, de YoLo-training die scholieren fysiek én sociaal sterker maakt en JOGG Gezonde Jeugd Gezonde Toekomst. Stephanie: “Met steun van Stichting Zorg en Zekerheid zijn er al heel wat watertappunten, voedselbossen en duurzame speelplaatsen in de regio aangelegd. Hiermee investeren we duurzaam in een gezonde buurt. Wil je ook een aanvraag doen of meer informatie? Kijk dan op zorgenzekerheid.nl/stichting.

Hoe duurzaam is Zorg en Zekerheid écht?

“Ons pand heeft label A: we hebben zonnepanelen, een warmtepomp, ledlampen, een eigen groente- en kruidentuin, wasbare koffiebekers en veertien verschillende afvalstromen. Wat ik verder heel mooi vind, is wat Zorg en Zekerheid doet aan armoedebestrijding. We bieden mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt een werkplek, zijn partner van JINC om kinderen met minder kansen te helpen en hebben al jaren een gemeente- polis voor mensen met een lager inkomen. Ook werken we samen met de Nederlandse Schuldhulproute en Schuldhulpmaatjes. Zelf en samen met gemeenten doen we al jaren aan vroegsignalering. Maar ik ben eerlijk: we hebben nog een weg te gaan als we de doelen uit het Parijsakkoord en de Green Deal Zorg 3.0 willen halen. Dat kan Zorg en Zekerheid niet alleen. Daar hebben we iedereen bij nodig.”

De (nieuwe) stappen die Zorg en Zekerheid zet op het gebied van duurzaamheid vind je op zorgenzekerheid.nl/mvo. Heb je tips? Of wil je als zorgaanbieder met ons overleggen? Neem dan contact op met Stephanie Zijtveld via duurzaamheid@ zorgenzekerheid.nl