Zorgverzekeraar Zorg en Zekerheid

Zelfdiscipline beste voorspeller van succes

Wanneer je hier rondkijkt ontdek je veel tips voor het verbeteren van je effectiviteit, je gezondheid en je nachtrust. Wanneer je ze toepast, zal je daar zeker baat bij hebben. Maar ga je dat echt doen? Dat hangt van een aantal zaken af.

Zelfdiscipline draagt bij aan succes

Misschien ben je geïnspireerd geraakt en wil je één van de tips toepassen. Voor het uitvoeren van zo’n voornemen heb je zelfdiscipline nodig: de eigenschap om zelfstandig positieve veranderingen in je leven aan te brengen. Uit onderzoek blijkt dat dit een van de beste voorspellers van succes is, meer nog dan intelligentie bijvoorbeeld. En als je je ooit wel eens hebt afgevraagd waarom sommige mensen veel meer gedaan krijgen dan anderen, is hier je antwoord: zelfdiscipline.

Helaas is juist deze eigenschap vaak onderontwikkeld. Gelukkig kun je je zelfdiscipline wel vergroten.

Kernelementen van zelfdiscipline

Het vergroten van zelfdiscipline gaat ongeveer op dezelfde manier als het vergroten van je conditie. Als je nooit sport, zul je in een steeds slechtere conditie raken. En als je jezelf nooit ergens toe zet en altijd toegeeft aan verleidingen, neemt je zelfdiscipline ook af. Onderzoekers vergelijken zelfdiscipline dan ook vaak met een spier die sterker kan worden. Je moet gaan trainen, dus.

Een tweede belangrijke voorwaarde voor zelfdiscipline is motivatie. Kies je tips waarvoor je niet echt gemotiveerd bent, dan heb je relatief meer zelfdiscipline nodig. Andersom werkt het ook: slimme tips toepassen gaat bijna vanzelf. Vanzelfsprekend wellicht, maar deze inzichten naar je hand zetten, vergt toch weer… zelfdiscipline.

Zelfdiscipline trainen

Hoe vergroot je je zelfdiscipline? Een paar tips:

  • Bedenk waar je zelfdiscipline voor nodig hebt: wat gaat je moeilijk af wat echt beter zou moeten?
  • Onderzoek je motivatie: wat heb jij te winnen bij meer zelfdiscipline?
  • Formuleer zo concreet mogelijk wat je wilt bereiken: bijvoorbeeld een uur vroeger naar bed of het eerste uur van je werkdag geen mail checken.
  • Probeer lastige momenten te voorzien en bedenk hoe je daarmee om wilt gaan.
  • Bouw het rustig op: begin met een kwartier eerder naar bed bijvoorbeeld.
  • Noteer dagelijks of het je lukt: dat motiveert en geeft inzicht.
  • Evalueer na twee maanden: een ingesleten gewoonte is 1-0 voor zelfdiscipline.

    Virtuele stok

    Zelfdiscipline opbouwen, goede gewoontes ontwikkelen en productiever of energieker worden. Dat zijn allemaal resultaten van het ontwikkelen van je persoonlijke kracht. Klinkt indrukwekkend, niet?

    Maar op eigen houtje zelfdiscipline aanleren is best een opgave. Zoek daarom iemand die ook rondloopt met een verbeterplan. Als je samen oefent, neemt je motivatie toe en daarmee ook je doorzettingsvermogen.

    Verder lezen