Zorgverzekeraar Zorg en Zekerheid

RelaxFocus

Jouw platform voor de juiste balans tussen in- en ontspanning. Met tips die je helpen om je hoofd leeg te maken voor je volle agenda. Met artikelen die je wakker schudden zodat je goed kunt slapen. En met een dagelijkse tip om mee te nemen naar morgen. Stop 5 minuten met werken en ontdek wat voor jou werkt.

Tip: Maak voor je gaat slapen een takenlijst voor de volgende dag, zodat je daar ’s nachts niet over ligt te piekeren.

Martine Vecht, professional organizer

Blog: Vergaderrendement

In deze blog lees je over hoe je overkomt op je collega's als je je niet voorbereid op een vergadering.

Lees de blog van Martine Vecht

Blog: Lekker bezig

Deze blog laat zien hoeveel tijd je van je collega's verspilt als je één vraag aan vijf mensen stelt.

Lees de blog van Martine Vecht

Blog: Negeren als timemanagementtechniek

Een van de meest onderschatte timemanagementtechnieken is die van het negeren. Negeren heeft een negatieve bijklank, maar getuigt juist van kalmte en wijsheid.

Lees de blog van Martine Vecht

Blog: Verwerk je krabbels

Wanneer je even snel iets wilt onthouden, dan krabbel je de taak of de gedachte waarschijnlijk op om het even welk papiertje: een memoblok, een post-it of de achterkant van een enveloppe. Het blaadje belandt vervolgens ergens op je bureau...

Lees de blog van Martine Vecht

Artikel: Slapen met werkstress

Het is erg druk op het werk en je holt van de ene afspraak naar de andere. ‘s Avonds rol je doodmoe je bed in en je hoopt dat je lekker kan slapen, zodat je er de volgende dag weer beter tegen kan. Maar helaas, ook in bed spookt er nog van alles door je hoofd....

Lees het artikel van Somnio hier

Artikel: Laat piekeren geen gewoonte worden

In dit artikel legt Martine Vecht uit hoe piekeren leidt tot stress en tijdverlies. En hoe piekeren zelfs een gewoonte kan worden - en hoe je er vanaf komt.

Lees het hele artikel hier

Blog: Voor alle zekerheid

Het project is afgerond, de deal is gesloten, maar het hele dossier met voorwerk, conceptstukken en correspondentie wegdoen? Dat nooit! Maar ondertussen puilen je kasten uit, loop je achter met opruimen en heb je eigenlijk nooit meer iets nodig uit je goed georganiseerde archief...

Lees de blog

Artikel: Zijn dromen bedrog?

Dromen zijn beelden, geluiden, soms zelfs geuren die we kunnen ervaren als we slapen. Dromen kunnen soms bizar zijn: je fietst bijvoorbeeld met een Engelse vriend door de Sahara en spreekt Chinees tegen hem. Maar wat is dromen eigenlijk?

Lees verder

Artikel: Lessen in luiheid

In dit artikel legt Martine Vecht met voorbeelden uit het heden en verleden uit dat het goed is om soms even lui te zijn. Je lichaam komt tot rust en je brein wordt juist heel actief!

Lees het hele artikel hier

Blog: Stresspreventie

Dat ze last hebben van stress beschouwen veel mensen als een persoonlijk falen. ‘Ik doe blijkbaar iets niet goed’, denken ze. ‘Ik kan niet plannen’, of: ‘Ik moet ook vaker nee zeggen.’

Lees de blog

Artikel: Melatonine als slaapmiddel

Het slapen lukt de laatste tijd niet zo goed. Dan maar even een melatonine pilletje slikken, zodat je wat beter uitgerust op je werk kunt verschijnen. Maar is dat eigenlijk wel zo’n goed idee? De artsen zeggen 'nee'!

Lees het hele artikel

Artikel: Zomertijd of wintertijd

Het halfjaarlijkse klokverzetten is net geweest. De Europese Commissie heeft bekend gemaakt dat EU-landen vanaf 2019 zelf mogen bepalen welke tijd zij voortaan willen hanteren. Deze keuze beïnvloedt niet alleen onze slaap, maar ook ons functioneren overdag, onze gezondheid en de verkeersveiligheid.

Lees het artikel van Somnio slaapexperts

Artikel: Een gezonde levensstijl | Eerlijke producten

Je kunt als consument in de winkel kiezen uit een enorme hoeveelheid producten. Deze producten kun je onderverdelen in welvaartsproducten en eerlijke producten.

Lees het hele artikel over het verschil tussen eerlijke producten en welvaartsproducten

Artikel: Een gezonde levensstijl | Tussendoortjes

Om je stofwisseling op gang te houden, eet je iedere dag drie hoofdmaaltijden en daarnaast twee of drie kleine tussendoortjes. Bekijk het recept voor een heerlijke powersmoothie.

Lees het artikel van Lydia Veerman

Artikel: Een gezonde levensstijl | Avondmaaltijd

Hoe zet je een gezonde avondmaaltijd op tafel? Met deze tips eet je ’s avonds gezond. Probeer ook zeker het gezonde en snel te maken recept!

Lees het artikel van Lydia Veerman

Artikel: Een gezonde levensstijl | Toetje

Is het toetje een kcal bom of een gezonde afsluiting? Nagenieten van een heerlijke avondmaaltijd en je verheugen op nog iets zoets toe… Zou dat ook gezond kunnen? Jazeker!

Lees het artikel van Lydia Veerman

Artikel: Een gezonde levensstijl | Bewegen

Wat is een gezonde levensstijl en waar begin je als je je levensstijl wilt aanpassen, terwijl je het al druk genoeg hebt? Begin eens met je bewegingspatroon. Bewegen is namelijk van essentieel belang voor een gezonde levensstijl.

Lees het artikel van Lydia Veerman

Artikel: Een gezonde levensstijl | Ontbijt

Bij een gezonde levensstijl denk je al snel aan voeding. Vraag jezelf eens af hoe jij de dag begint. Ontbijten brengt je stofwisseling op gang en haalt je lichaam uit de slaapstand.

Lees het artikel van Lydia Veerman

Artikel: Heerlijk, vakantie! Maar die jetlag..

Het is (bijna) vakantie. Heerlijk! Even je koffer pakken en dan lekker met het vliegtuig naar Thailand, Zuid-Amerika of een andere verre bestemming. Helaas ligt dan een vervelend verschijnsel op de loer: jetlag. Je bent moe, het slapen gaat slecht en je kunt zelfs maagklachten krijgen.

Lees het artikel van Somnio Slaapexperts

Artikel: Een gezonde levensstijl | Wat is mindful eten?

Mindful eten: wat is het, hoe leer je het, waarom werkt het? Mindful eten is een geweldige manier om de kwaliteit van je leven te verbeteren en je gezondheid naar een hoger niveau te tillen. Lees de tips!

Lees het artikel van Lydia Veerman

Blog: Geen tijd te verliezen

Volgens het officiële arbo-advies mag je maximaal zes uur per dag achter een beeldscherm zitten en moet je om de twee uur pauzeren. Hoe lang werk jij non-stop door?

Lees de blog van Martine Vecht

Blog: De beste beslissing bestaat niet

Juist in onbenullige klusjes kan veel tijd gaan zitten. Maar hoe zorg je ervoor dat je de juiste beslissing neemt? En hoe voorkom je keuzestress?

Lees de blog van Martine Vecht

Artikel: Werk niet vlug, maar langzaam

Lees hoe je minder hoeft te multitasken door je te focussen op een ding tegelijk .

Lees het artikel van Martine Vecht

Blog: Solved by simply not handling

Veel mensen beschouwen mail als een tijdvreter van jewelste. Ze slaan zich zuchtend door hun volle mailbox heen en zijn soms uren bezig met lezen en verwerken....

Lees de blog van Martine Vecht

Blog: Reactiesnelheid

Ben jij zo iemand die snel zijn mail beantwoordt, goed bereikbaar is voor anderen en beloftes altijd vlot nakomt? Dan sta je waarschijnlijk bekend als een betrouwbare collega. Tóch doe je er goed aan mensen ook eens te laten wachten.

Lees de blog van Martine Vecht

Column: Hoe je uit balans raakt door verkeerd ademen

Wist je dat als je teveel ademt je veel te zware arbeid levert? Zelfs zwaarder dan een wielrenner die de Tour-de-France rijdt?

Lees het hele artikel van Healthy Crew

Artikel: Ademhaling als basis voor je algehele welbevinden

Doe een ademhalingsoefening en voel je daarna ontspannen en energiek!

Lees het hele artikel van Healthy Crew

Artikel: Zo kom je wél toe aan je prioriteiten

Een nieuwe dag ligt voor je. Wat ga je vandaag als eerste doen?Hoe bepaal je dat? Eerst wat dringend is of eerst wat belangrijk is?

Lees het artikel van Martine Vecht

Blog: Genieten van lege momenten

Het is een misvatting dat alleen goed gevulde tijd welbestede tijd is. Om in balans te blijven moet je, nee, wíl je je op gezette tijden ontspannen, onthaasten en ontmoeten. Hoe goed ben jij in tijd managen?

Lees de blog van Martine Vecht

Column: Stop met zzzzzuchten

Heb je altijd koude handen, vingers en voeten? Dan zou dat zo maar eens aan verkeerd ademhalen kunnen liggen. Grote kans dat je te diep zucht.

Lees de column van Healthy Crew

Artikel: Invloed van alcohol, cafeïne en nicotine op je slaap

Je weet waarschijnlijk al dat koffiedrinken vlak voor het slapen gaan je wakker houdt. Maar wat doet cafeïne, de werkzame stof in je koffie, nu echt met je slaap? En hoe zit dat met alcohol om in slaap te komen, het zogenaamde slaapmutsje? En die laatste sigaret?

Lees het artikel van Somnio Slaapexperts

Column: Wat is jouw ademfrequentie?

'Te veel ademhalen heeft een negatief effect op je hele lichaam.' Doe de check hoe het bij jou zit!

Lees de column van Healthy Crew

Column: Hoe zuur ben jij?

Als je uit balans bent wordt je lichaam zuurder. Dit heeft alles te maken met het evenwicht in je lichaam tussen ademhalen en de pH-waarde. Een verkeerde ademhaling zorgt voor dalende pH-waardes. Andersom zorgt een ongezonde leefstijl ervoor dat je bloed zuur wordt. Benieuwd wat dalende pH-waardes en verzuring betekenen voor je lijf?

Lees de hele column van Healthy Crew

Blog: Sturen op gewenste uitkomsten

De tijd kun je natuurlijk niet echt ‘managen’. Maar je bepaalt wel dag in dag uit hoe je je tijd besteedt. Doen wat je moet en doen wat je wilt: dát met elkaar in balans brengen is de essentie van timemanagement.

Lees de blog van Martine Vecht

Blog: Grip op werkdruk

Bas ziet er geen gat meer in. Hij holt van de ene afspraak naar de andere, doet in het voorbijgaan beloftes die hij prompt vergeet, maakt per ongeluk dubbele afspraken en komt chronisch tijd tekort. Wat kan Bas doen om meer grip te krijgen op de werkdruk?

Lees hier de blog van Martine Vecht

Artikel: Even een tik op de snooze knop en dan weer lekker verder pitten...

Veel mensen vinden het heerlijk om als de wekker ’s morgens gaat de snooze knop in te drukken en zich weer lekker om te draaien. De ‘snooze’ instelling is meestal afgesteld op ongeveer 9 minuten. Dus zo’n 9 minuten later gaat de wekker weer af. Ahhh....... uit dat ding! Zo, nu kunnen we tenminste nog eventjes slapen.

Lees het artikel van Somnio slaapexperts

Artikel: Zelfdiscipline beste voorspeller van succes

Wanneer je rondkijkt op deze site ontdek je veel tips voor het verbeteren van je effectiviteit, je gezondheid en je nachtrust. Wanneer je ze toepast, zal je daar zeker baat bij hebben. Maar ga je dat echt doen? Dat hangt van een aantal zaken af.

Lees hier het hele artikel van Martine Vecht

Artikel: Binge-watching

Binge-watching is verslavend. Maar hoe gezond is binge-watchen nou eigenlijk? Een CEO van Netflix bekende eens dat “slaap de vijand is van Netflix”. Als slapen helemaal niet meer nodig is zou dat diensten als Netflix kennelijk goed uitkomen... Maar slaap is wel degelijk noodzakelijk voor zowel ons dagelijks functioneren als voor onze gezondheid.

Lees het artikel van Somnio slaapexperts

Artikel: Stress aanpakken door het meten van je HRV

Wat is HRV? En hoe kan ik dit gebruiken om beter te worden? Het lichaam heeft een zenuwstelsel dat veel functies aanstuurt zonder dat wij daar bewust van zijn. Hartslag, ademhaling, ontlasting, zweten en spijsvertering zijn daar enkele voorbeelden van.

Lees hier het hele artikel van Healthy Crew

Column: Waarom moet ik mijn motor uitzetten?

Rustig aan doen is voor bejaarden, daar heb ik toch geen tijd voor?

Lees hier de column van Healthy Crew

Mapjesgrap

Hoe organiseer je je e-mail? Lees handige tips over het reorganiseren van mapjes.

Lees de hele blog

Blog: Korte metten met uitstelgedrag

Last van uitstelleritus? Met een simpele kookwekker of de timer op je smartphone zet je jezelf kunstmatig onder druk en krijg je toch veel werk gedaan op een dag.

Lees de blog van Martine Vecht

Zorg en Zekerheid werkt samen met contentpartners Martine Vecht, Healthy Crew Somnio en Lydia Veerman. Lees hier meer informatie over onze partners.