Zorgverzekeraar Zorg en Zekerheid

Blog: Vergaderrendement

Marjolein is hoofd van de afdeling Inkoop. Zoals gewoonlijk komt ze net iets te laat de vergaderzaal in stuiven. Ze opent gehaast haar tas, pakt er wat papieren uit en haalt haar iPad tevoorschijn. ‘Begin maar vast’, prevelt ze terwijl ze haar inlogcode intypt.

Tijdens het eerste agendapunt scrolt Marjolein snel door de notulen van de vorige keer. De vergadering begint met het doornemen van de actielijst. Oeps, Marjolein is vergeten dat haar nog iets te doen stond! En nu ze de actie naleest, begrijpt ze niet eens wat er met ‘X oplossen’ wordt bedoeld. De notulist heeft het letterlijk overgenomen, terwijl het in feite betekent: klachten over product X met leverancier Y bespreken. Die taak schuift door dus.

Daarna luistert ze met een half oor naar de discussie. Er zijn maar een paar onderwerpen die haar aangaan, dus zo erg is dat niet, vindt ze. Bovendien, die vergaderingen zijn toch maar geneuzel. Ondertussen kan ze mooi wat mailtjes beantwoorden.

Dan gaat haar mobiel af. ‘Sorry, die moet ik even nemen’, zegt Marjolein en ze snelt de zaal uit, zonder erg te hebben in de gelaten blikken die haar collega’s op elkaar werpen. Het rendement van de vergadering is inmiddels tot onder het nulpunt gezakt. Maar Marjolein is lekker efficiënt bezig!

Lees meer over professional organizer Martine Vecht.