Zorgverzekeraar Zorg en Zekerheid

Genieten van lege momenten

Ik heb het lang als een sport gezien om de tijd optimaal te benutten. Op afspraken kwam ik óf precies op tijd óf een fractie te laat, omdat ik tot de allerlaatste minuut druk was. Ik smulde van deadlines en kon bergen werk verzetten. Het gaf me een kick om telkens meer te doen in dezelfde tijd.

Ik kon zó goed plannen en organiseren, dat ik er mijn werk van om maakte om het anderen te leren. Maar gaandeweg leerde ik zelf ook een lesje. Ik kon de tijd wel goed gebruiken, maar vond het moeilijk om de tijd te nemen. Omdat ik altijd gefocust was op presteren, kon ik nauwelijks van lege momenten genieten, met onnodig veel stress tot gevolg.

Om mij heen zag ik mensen worstelen met hetzelfde probleem. Nu weet ik: het is een misvatting dat alleen goed gevulde tijd welbestede tijd is. Om in balans te blijven moet je, nee, wíl je je op gezette tijden ontspannen, onthaasten en ontmoeten. Een goede timemanager kan dus versnellen en vertragen, en weet wanneer wat nodig is.

Je tijd managen is zeker niet iets wat je van de ene op de andere dag kunt. Het vergt oefening en bewuste aandacht, dag in, dag uit.

    Verder lezen