Zorgverzekeraar Zorg en Zekerheid

Zullen we dit weekend weer eens lekker gaan binge-watchen?


Binge-watching is verslavend. Het blijkt erg moeilijk te zijn om je los te scheuren van je beeldscherm om te gaan slapen. Streaming diensten spelen daar handig op in door een aflevering te eindigen met een cliffhanger, waardoor je er naar verlangt om te weten hoe het afloopt. Series worden zelfs speciaal voor dat doel gemaakt. De volgende aflevering wordt je al binnen een paar seconden voorgeschoteld. Je moet dan al sterk in je schoenen staan om je tv, tablet pc of smartphone toch uit te zetten...

Seriemarathon

In een onderzoek van Netflix onder haar eigen kijkers wordt binge-watching gedefinieerd als het kijken van 2 tot 6 afleveringen van een serie achter elkaar. Een gemiddelde kijker kan dan in 5 dagen een volledig seizoen van een serie afkijken. In Nederland neemt het binge-watchen steeds meer toe. Ongeveer 60% van de Nederlanders gaat zich wel eens te buiten aan binge-watchen en gemiddeld wordt er zo’n 3 uur gekeken.

Maar hoe gezond is binge-watchen nou eigenlijk? Een CEO van Netflix bekende eens dat “slaap de vijand is van Netflix”. Als slapen helemaal niet meer nodig is zou dat diensten als Netflix kennelijk goed uitkomen... Maar slaap is wel degelijk noodzakelijk voor zowel ons dagelijks functioneren als voor onze gezondheid.

Vermoeidheid en slapeloosheid

In 2017 is een vragenlijst onderzoek gepubliceerd in het Journal of Clinical Sleep Medicine met 423 jonge volwassenen in de leeftijd van 18 – 25 jaar. Ruim 80% vond zichzelf een binge-watcher en zat gemiddeld ruim 3 uur aan het beeld gekluisterd. Binge-watchers voelden zich vermoeider en hadden een slechtere slaapkwaliteit dan niet-binge-watchers. Een binge-watcher bleek 98% meer kans te hebben op slapeloosheid (insomnie). De negatieve invloed van binge-watchen op de slaap had een duidelijk verband met een grotere aktiviteit in het brein waardoor het slapen bemoeilijkt werd.

Vermoeidheid en slaperigheid overdag kunnen ook gevolgend hebben voor werk of studie. Het is bekend dat slaaptekort kan leiden tot het maken van meer fouten, zowel op het werk als bijvoorbeeld in het verkeer. Ook weten we dat blauw licht dat van de schermen afkomt de biologische klok in de hersenen vertraagt, zodat we pas later in slaap kunnen vallen.

Een paar tips:

  • Beperk het binge-watchen tot het weekend
  • Stel al eerder een maximum aantal afleveringen in
  • Stop een uur voor het slapen gaan met kijken
  • Pauzeer af en toe om even te bewegen
  • Drink water in plaats van iets alcoholisch
  • Zet niet teveel snacks binnen handbereik
  • Gebruik je mobiele device niet in bed
  • Maak gebruik van een app om het blauwe licht af te vangen

Bron: Somnio slaapexperts