• 1 Over Zorg en Zekerheid
  • 2 Kerncijfers
  • 3 Verslag Raad van Bestuur
  • 4 Verslag
    Raad van Commissarissen
  • 5 Wij en de maatschappij
  • 6 Besturing van de organisatie
  • 7 Financiële resultaten
  • home inhoud

Over Zorg en Zekerheid

Zorg en Zekerheid is een middelgrote zorgverzekeraar met als kernwerkgebied de regio binnen de driehoek van de drie grote steden Amsterdam, Den Haag en Utrecht. In dit gebied zijn wij al vanaf 1825 verankerd. Zorg en Zekerheid is puur en alleen een zorgverzekeraar. Wij hebben geen enkel ander belang dan het regelen en verzekeren van de zorg en het bevorderen van de gezondheid voor de inwoners van het gebied waarin wij marktleider zijn.

De Zorg en Zekerheid Groep bestaat uit drie rechtspersonen: de Onderlinge Waarborg-maatschappij Zorgverzekeraar u.a., Stichting Wlz-uitvoerder Zorg en Zekerheid en de Stichting Zorg en Zekerheid. Als groep staan wij garant voor voldoende en kwalitatieve zorg, die voor al onze verzekerden bereikbaar en betaalbaar is. Daar moet iedereen altijd en overal van op aan kunnen. Wij zijn ervan overtuigd dat wij onze verzekerden met onze regionale aanpak meer waarde kunnen bieden. We zoeken daarom altijd de verbinding in de samenleving, op lokaal niveau. Bij deze verbinding zijn veel stakeholders betrokken, zoals de zorgprofessionals, gemeenten, gezondheidsorganisaties en onze verzekerden. Maar ook bedrijven, scholen, sportclubs en wijkteams.

Al deze organisaties zijn relevant bij de zorg- en gezondheidsinitiatieven, die wij ondersteunen of gezamenlijk tot stand brengen. Wij voeren actief met elkaar het gesprek om de verwachtingen van onze verzekerden over zorg en gezondheid scherp te hebben. En deze waar mogelijk op een kostenefficiënte en kwalitatieve manier met elkaar in te richten. Binnen de Onderlinge Waarborgmaatschappij zijn onze klanten ook leden en kunnen zij invloed uitoefenen op besluitvorming in de Ledenraad. Als uitvoerder van de Wet langdurige zorg regelen we de zorg voor mensen die daarvoor in aanmerking komen. Als Stichting realiseren we zorgprojecten en –initiatieven waar iedereen aan kan deelnemen. Als Zorg en Zekerheid Groep stellen we zeker dat de beste zorg en gezondheidsbevordering voor iedereen toegankelijk en betaalbaar is en blijft.

Leiden

Zorg en Zekerheid heeft de overtuiging dat de gezondste mensen op aarde leven in een samenleving waar samen echt samen is. Daarom werken wij vanuit een duidelijke visie. Dit is waar we voor staan en ons elke dag voor inzetten. Waar we in geloven en wat ons Zorg en Zekerheid maakt! Daarbij hanteren we een aantal duidelijke vertrekpunten:

Iedereen heeft recht op Zorg en Zekerheid

De samenleving verandert voortdurend. Daar spelen wij op in door de zorgverzekeraar te zijn die er voor iedereen is. Want wij geloven dat zorg niet zonder solidariteit kan. Iedereen in Nederland is verplicht een zorgverzekering af te sluiten, maar iedereen heeft ook recht op dezelfde zorg of ondersteuning. Zorgverzekeraars moeten iedereen accepteren voor de zorgverzekering. Dat neemt niet weg dat sommige verzekeraars allerlei beperkende voorwaarden aan hun polissen hangen; je moet bijvoorbeeld hoog opgeleid zijn of er gelden criteria om toegelaten te worden tot de aanvullende verzekering. Bij Zorg en Zekerheid niet: wij geloven in een zorgstelsel waar iedereen recht heeft op zorg.

Jong en oud, ziek of gezond, meer of minder draagkrachtig. Iedereen heeft recht op Zorg en Zekerheid. Bij ons is iedereen welkom, jong en oud, particulieren en bedrijven, zieke en gezonde mensen. Wij staan garant voor goede zorg met verzekeringen zonder leeftijdsgebonden premies of wachttijden. Bij Zorg en Zekerheid is de toegang tot zorg voor iedereen hetzelfde. Budgetpolissen, waarbij mensen minder premie betalen maar bijvoorbeeld niet terecht kunnen in academische ziekenhuizen, kennen wij niet.

Wel kopen we selectief in, contracteren we bepaalde klinieken niet omdat die onvoldoende kwaliteit leveren. We willen de juiste zorg op de juiste plek bieden. Zo streven we ernaar hoog complexe zorg aan te bieden in de academische ziekenhuizen en de meer reguliere zorg een plek te geven in de regionale ziekenhuizen en zorg dichtbij mogelijk te maken tegen beheerste kosten. Of verplaatsen de zorg vaker naar de huisarts dicht bij de patiënt in goed onderling overleg. De samenleving vraagt voortdurend om aanpassing aan steeds nieuwe omstandigheden, waarin we met elkaar de antwoorden formuleren op de veranderende vraag. Wij zoeken naar nieuwe organisatievormen in de zorg. Dat houdt in dat we flexibel zijn en slagkracht tonen in wat we doen en waarom. Voor iedereen.

Gezond leven

Zorg en gezondheid betekenen wat ons betreft: verder kijken dan alleen de zorg. Zorg voor mensen komt niet per definitie alleen voort uit de zorgvraag maar vooral ook vanuit de vraag naar mentaal en fysiek welzijn. Wij stimuleren mensen om gezond te leven. Dat doen we door te investeren in preventie, samen met organisaties binnen én buiten de zorg. Voor veel mensen blijkt het lastig om gezond en gelukkig te leven. Om genoeg te bewegen. Stress te voorkomen. Of niet te vereenzamen. We willen vroegtijdig deze gezondheidsvragen met elkaar in kaart brengen en te lijf gaan. En komen bijvoorbeeld in beweging om jongeren te helpen gewichtsproblemen te lijf te gaan. We proberen mensen warm te maken voor sport in hun omgeving; maken het hen gemakkelijk om mee te doen aan het sportieve lopen, aan basketbal of aan fietsactiviteiten met maatjes. We signaleren dat mensen ten onder dreigen te gaan aan teveel stress en bieden hen handvatten voor ontspanning. We investeren erin om mensen zelf te leren omgaan met hun gezondheidsvragen. Tijd en aandacht in een wereld waarin alles sneller, drukker en meer wordt, maken een groot verschil. We herkennen behoeften in de samenleving en doen daar ook echt iets mee.

Samen

Zorg en Zekerheid gelooft in de kracht van samen met de zorgprofessionals de gezondheidszorg te organiseren. We gaan niet op de stoel van de zorgprofessionals zitten, maar we gaan wel met hen in gesprek over de kwaliteit en de beheersbaarheid van de kosten van de zorg. En bespreken met elkaar vragen als: bieden we zorg op een zo doelmatig mogelijke manier? Sluit dit aan bij de zorgvraag van onze verzekerden? Is de juiste zorg beschikbaar op de juiste plek? Welke vrijheid hebben verzekerden bij de keuze van een arts? Kunnen zij rekenen op zorg in de buurt met de beste kwaliteit? Want wij vinden dat we onze verzekerden met een goede balans tussen kwaliteit, prijs en dienstverlening het beste antwoord kunnen geven op hun vragen.

Geen winstoogmerk

Zorg en Zekerheid is puur en alleen een zorgverzekeraar. We hebben geen enkel ander belang dan de gezondheidsbevordering en toegankelijkheid van zorg voor onze leden. We kennen geen winstdoelstelling. Wij zijn een Onderlinge Waarborgmaatschappij. Dus winst, daar doen we niet aan. En aan aandeelhouders evenmin.

Als de kosten voor de zorg lager uitvallen, dan gaat dat geld rechtstreeks terug naar onze verzekerden: via de premie of via nog kwalitatievere zorg. Wij kiezen er daarnaast voor om een deel van de reserves, geld dat niet nodig is om aan de verplichte financiële eisen te voldoen, via de premie terug te geven aan onze verzekerden. We doen dit al jaren, stapsgewijs, om de premie zo stabiel mogelijk te houden. In de premie van 2018 gaf Zorg en Zekerheid € 34 miljoen uit haar reserves terug die niet nodig waren volgens de wet- en regelgeving. Daarmee lag de premie voor 2018 lager dan de werkelijke kostprijs van de zorg. Omgerekend was dit een bedrag van € 87,- per betalende verzekerde per jaar.

Prijs vs kwaliteit
We hebben drie kernspeerpunten waarmee we onze maatschappelijke verantwoordelijkheid invullen:
  • Het bieden van kwalitatief goede zorg, dichtbij en bereikbaar voor iedereen;
  • Gezondheidsbevordering en kwaliteit van leven voor iedereen toegankelijk maken. Door lokaal samen te werken en alle partijen te verbinden;
  • En het betaalbaar houden van de premie, zonder dat hier winsten uit behaald worden.

Voor zorggebruikers en niet-zorg-gebruikers

Zorg en Zekerheid heeft van oudsher een regionale signatuur. Wij zijn wendbaar en proberen zo goed mogelijk aan de wens van onze verzekerden tegemoet te komen. Ons klanttevredenheidscijfer is met een 7,9 goed. Dat cijfer zegt veel over onze service maar ook dat wij met de juiste dingen bezig zijn voor onze verzekerden: met goede en toegankelijke zorg. Voor mensen die veel zorg nodig hebben of maar een beetje of helemaal niet. We zijn er voor zowel zorggebruikers als niet-zorggebruikers en willen onze verzekerden toegevoegde waarde bieden. Door te laten zien wie we zijn en wat we doen voor hun gezondheid: dichtbij, menselijk en lokaal.

Als het gaat om mensen die zorg nodig hebben, willen we in co-creatie met patiënten en zorgaanbieders de best mogelijke zorg bieden.

Door met hen in kaart te brengen welke fricties zij nu ervaren en hoe we dat kunnen verbeteren. Zodat zij meer grip op hun gezondheidssituatie krijgen en eigen regie kunnen voeren op de kwaliteit van hun leven. We laten ons daarbij leiden door de klantvraag; die staat centraal. Zorg en Zekerheid heeft bijvoorbeeld in 2018 afspraken gemaakt met cardiologen van het Leids Universitair Medisch Centrum, Alrijne Zorggroep en de huisartsen uit Zuid-Holland Noord. Het doel: optimale zorg voor patiënten met hartfalen. Soortgelijke afspraken werden gemaakt voor patiënten met boezemfibrilleren. De strekking van deze afspraken: wanneer het kan, behandelt de huisarts de patiënt zodat de zorg snel en dichtbij wordt geleverd. De huisartsen volgden een specifiek scholingsaanbod, waarna de cardiologen konden beginnen met ‘terugverwijzen’. Indien nodig blijft er overleg en contact tussen de huisarts en de cardioloog.

De voordelen van de nieuwe afspraken voor hartpatiënten zijn groot. Zij krijgen begeleiding op maat, die mogelijk dure en stressvolle ziekenhuisopnames kan voorkomen. De huisarts kent het totaalbeeld van de patiënten en kan beter inspelen op de individuele (persoonlijke) behoeften. Ook is de huisarts vaak dichterbij dan het ziekenhuis waardoor patiënten sneller zorg kunnen krijgen.

Naast de afspraken met cardiologen en huisartsen maakte Zorg en Zekerheid ook nieuwe manieren van zorg beschikbaar voor hartpatiënten. Zo krijgen mensen die in het LUMC zijn behandeld de mogelijkheid thuis controles en online metingen uit te voeren. De arts kijkt op afstand mee door de meetgegevens te controleren.

Vorig jaar experimenteerde Zorg en Zekerheid al met het thuis bloeddruk meten. Patiënten die normaliter viermaal per jaar naar de huisarts moeten om hun bloeddruk te controleren, mochten dit thuis doen. De resultaten: patiënten ervaren meer vrijheid, controle over hun ziekte en een betere gezondheid. De huisarts heeft meer tijd, ziet dat patiënten trouw meten en minder medicijnen nodig hebben.

In 2018 gingen patiënten met stabiel hartfalen aan de slag met thuismeten. De proef vindt plaats in de regio Katwijk. De huisarts kijkt op afstand mee door de meetgegevens te checken. Wijkt de informatie af? Dan neemt de huisarts contact op met de patiënt.

Naast mensen die zorg nodig hebben, is er een grote groep mensen die (nog) geen gebruik van de zorg hoeven te maken. Ook aan deze groep willen we programma’s en diensten aanbieden die hen helpen zo lang mogelijk fit en gezond te zijn en te blijven. Door hen de weg te wijzen als het gaat om gezonde voeding, of in te spelen op hun sportieve voorkeuren. Maar ook de tijd te nemen voor ontspanning. Zoals met onze Six Minute Stories waarvan we de tweede serie in 2018 uitbrachten. De boekjes, exclusief uitgegeven door Zorg en Zekerheid zijn een snelle en wetenschappelijk onderbouwde manier om je gezondheid even een boost te geven. We gaven goede redenen mee om ze te lezen. Want slechts zes minuten lezen ‘doet’ iets met je: het zorgt voor een daling van je stresslevels met 60%, een lagere hartslag, vermindering van spierspanning en een verandering van je humeur. Het is een van de beste manieren om stress te verminderen en even uit de waan van de dag te stappen. Daarnaast lanceerden we online Relax Focus, een contentplatform met webinars om een gezonde leefstijl te bevorderen.

Met Stevenshof Vitaal in Leiden werken we met bewoners, lokale (zorg)organisaties en de gemeente drie jaar lang aan een gezonde, vitale en sociale wijk. Daarbij gaat het over gezonde(re) voeding en beweging maar ook over ontspanning, meedoen in de wijk en voor elkaar zorgen. Binnen het programma is veel ruimte voor nieuwe technologieën, zoals e-health en apps.

Aan het programma Lekker in je Lijf werkten meer dan zeshonderd mensen met een laag inkomen en overgewicht aan hun gezondheid. Een gezondheidsprogramma dat is aangeboden in 11 gemeenten door 13 fysiotherapeuten in ons gebied. Gedurende 18 weken kunnen mensen met overgewicht, die verzekerd zijn via een van de Gemeentepolissen van Zorg en Zekerheid, kosteloos in een groep aan de slag met hun gezondheid. Dit gebeurt onder professionele en persoonlijke begeleiding van een fysiotherapeut en een diëtist die voorlichting geeft over gezonde voeding. Dit gezondheidsprogramma is een initiatief van zorgverzekeraar Zorg en Zekerheid en de GGD Hollands Midden.

Zorg en gezondheid gaan verder dan alleen de beste behandeling. Daarom ondernemen wij tal van initiatieven met regionale organisaties. Wij zetten ons in voor gezonde voeding, voldoende beweging, ontspanning en zingeving. Voor verbinding binnen een gemeenschap. Ze dragen bij aan de kwaliteit van ons leven. Daar zetten wij ons graag elke dag voor in.

Welkom
Lees meer Vorige pagina
  • Bijlagen
  • Begrippenlijst
  • Mail
  • Print
  • Twitter
  • Facebook
Logo