Zorgverzekeraar Zorg en Zekerheid

Goed slapen

Slapen. We doen het allemaal, zonder er al te veel over na te denken. Totdat je om de een of andere reden de slaap niet (meer) kunt vatten. Dan wordt al snel
duidelijk dat slaap onmisbaar is om goed te kunnen functioneren. Daarom is het
belangrijk om bij slaapproblemen aan de bel te trekken. Kan jouw nachtrust wel een boost gebruiken? Misschien heb je dan wat aan deze slaapverwekkende tips.

1. Zorg voor regelmaat

Je kunt je lichaam zien als een machine waarin vele processen in een bepaalde routine draaien. Je lijf doet het dan ook goed op regelmaat. Heb je bijvoorbeeld al eens gemerkt dat je op een gegeven moment vanzelf wakker wordt vóór je wekker gaat, als dat altijd op hetzelfde tijdstip is? Zo werkt het ook met naar bed gaan. Probeer dat zoveel mogelijk op dezelfde tijd te doen. Je lichaam zal erop anticiperen en vanzelf slaperig worden rond jouw vaste bedtijd.

2. Wees actief overdag

Het is misschien een open deur, maar slapen is makkelijker als je moe bent. Zorg dus voor voldoende beweging overdag, zodat je lichaam weer een beetje moet opladen. Maak bijvoorbeeld een wandeling of ga eens te voet boodschappen doen. Overdag buiten zijn en daglicht opnemen helpt overigens ook tegen vermoeidheid als je een slechte nacht achter de rug hebt.

3. Optimaliseer je slaapkamer

De juiste omstandigheden kunnen enorm helpen om lekker te slapen. Zorg er bijvoorbeeld voor dat je slaapkamer de juiste temperatuur heeft; zo rond de 19 graden is optimaal. Met goede, zonwerende gordijnen sla je twee vliegen in één klap, want die houden je kamer donker én koel. Investeer verder in een goed matras zodat je lekker ligt en minimaliseer prikkels van buitenaf. Een slaapmasker kan daarbij helpen, net als een witteruismachine die eentonige geluiden afspeelt om omgevingsgeluiden te neutraliseren.

4. Sluit de dag rustig af

Ook al is je lichaam moe, als je hoofd op volle toeren draait, is het lastig om in slaap te vallen. Begin daarom een uur voor bedtijd met je mentaal voor te bereiden. Zo help je je lichaam te ontspannen en is de overgang naar slaap geleidelijker. Drink een kopje thee (geen zwarte!), zet de tv uit en mijd je smartphone en andere verlichte schermen. Die verstoren namelijk de aanmaak van melatonine, en dat hormoon is nodig om in slaap te vallen.

5. Slaapmutsje? Liever niet!

Alcohol heeft de naam dat je er goed op slaapt, maar dat is niet helemaal waar. Het helpt je wel in slaap te vallen, maar zorgt er ook voor dat je minder diep slaapt. Het is dus beter om vlak voor het slapen geen alcohol meer te drinken. Hetzelfde geldt voor koffie, vanwege de cafeïne, en voor late, zware, vette en/of pittige maaltijden. Als je maag hard moet werken terwijl je ligt, kan je namelijk last krijgen van brandend maagzuur, oprispingen en andere ongemakken.

Sfeerbeeld

Blijf niet wakker liggen

Heb je al meer dan drie maanden slechte nachten en breekt het slaapgebrek je op? Aarzel dan niet om hulp te zoeken. Naar de huisarts gaan is een goede eerste stap. Deze kan je aan de hand van je klachten doorverwijzen naar de juiste specialist. Denk je dat er ook zelfstandig nog winst te behalen valt? Bekijk de mogelijkheden hieronder.

Ontstressen

Soms worden slaapproblemen veroorzaakt doordat je moeite hebt met ontspannen. Stressgedachten vinden makkelijker hun weg naar je bewustzijn als je in bed ligt zonder afleidingen. Op internet zijn er verschillende gratis hulpmiddelen te vinden om tot rust te komen, zoals yogavideo's en meditatie- en mindfulnesspodcasts.

Slaapcursus

Een slaapcursus geeft je inzicht in alle leefstijlaspecten die van invloed zijn op een goede nachtrust. Aan de hand van een uitgebreide vragenlijst wordt jouw gedrag onder de loep genomen. Je persoonlijke gegevens worden geanalyseerd en je ontvangt een advies op maat om weer goed te kunnen slapen.

Sfeerbeeld

Vergoedingen

Met de basisverzekering kan iedereen in Nederland bij de huisarts terecht. Ben je aanvullend verzekerd? Kijk in onze vergoedingenzoeker of je in aanmerking komt voor een vergoeding voor:

Online zelfhulpmodule 'Slaap lekker!'

Slaap is belangrijk voor een goede gezondheid. Maar wat als het slapen niet wil lukken? In de gratis online zelfhulpmodule 'Slaap lekker!' ga je aan de slag met jouw slaapgedrag. Door praktische tips, oefeningen en ervaringsverhalen leer je hoe dit verbeterd kan worden. Start nu met de module 'Slaap lekker!', die we in samenwerking met mirro E-health aanbieden aan onze verzekerden.

Aanmelden is makkelijk:

  1. Maak een gratis mirro-account aan
  2. Bevestig jouw account via de link die je via e-mail ontvangt

Je bent ingelogd en kunt meteen beginnen!

Ga van start

Sfeerbeeld

Meer over slaap

Wil je weten wat je zelf kunt doen bij slaapproblemen? Je kunt met jouw medische vragen terecht bij Thuisarts.nl​. Deze website is geschreven door artsen en medische specialisten.

Lees meer

Vind jij slaap een interessant thema en wil je er nóg meer over lezen? Ontdek dan hieronder de laatste nieuwsberichten, blogs, en achtergrondartikelen en word een echte slaapexpert.

Nieuws

SELF blog 7: Slapend gezond worden en bacteriën maken je happy!

Na een lang avondje SELF ben ik heel wat wijzer geworden op het gebied van slaap en wat dit met je mentale en fysieke gezondheid doet. Ik weet nu ook dat mentale klachten niet altijd tussen je oren zitten: bacteriën kunnen wel eens heel veel invloed hebben op je mentale gezondheid! Lees hier de gehele blog van Joyce Bronmeijer.

Lees verder
Nieuws

Wat doen alcohol, cafeïne en nicotine met je slaap?

Je weet waarschijnlijk al dat koffiedrinken vlak voor het slapen gaan je wakker houdt. Maar wat doet cafeïne, de werkzame stof in je koffie, nu echt met je slaap? En hoe zit dat met alcohol om in slaap te komen, het zogenaamde slaapmutsje? En die laatste sigaret?

Lees verder