Zorgverzekeraar Zorg en Zekerheid

Omgaan met ziekte

Je voelt je niet goed en gaat naar je huisarts. Na verschillende onderzoeken krijg je een diagnose. Maar hoe ga je dan om met jouw ziekte of aandoening? Hieronder lees je hoe wij je hierin kunnen ondersteunen.

Online zelfhulpmodule chronische aandoening accepteren

Het hebben of krijgen van een chronische aandoening is vaak lastig te accepteren. Je kunt je daardoor eenzaam, boos of onzeker voelen. Wil je hulp bij het (leren) accepteren van je chronische aandoening? Start dan met de gratis online zelfhulpmodule 'chronische aandoening accepteren' die we aanbieden in samenwerking met mirro E-health. Je ontvangt tips, handvaten en inspiratie.

Aanmelden is makkelijk:

  1. Maak een gratis mirro-account aan
  2. Bevestig jouw account via de link die je via e-mail ontvangt

Je bent ingelogd en kunt meteen beginnen!

Ga van start

Sfeerbeeld

Zelfmanagement cursussen

Cursussen voor het leren omgaan met een ziekte of aandoening worden gegeven door patiëntenverenigingen die zijn aangesloten bij Patiëntenfederatie Nederland (NPCF), koepelorganisatie Ieder(in) of thuiszorgorganisaties.

Kijk in onze vergoedingenzoeker of je in aanmerking komt voor een vergoeding om te leren omgaan met bijvoorbeeld:

  • Astma
  • COPD
  • CVA/NAH
  • Dementie
  • Diabetes
  • Hart- en vaatziekten
  • Kanker
  • MS
  • Parkinson
  • Reuma

Antwoord op jouw gezondheidsvraag

  • Geschreven door artsen en medisch specialisten
  • (Huis)artsen gebruiken de informatie zelf ook
  • Weet wanneer je naar de dokter moet en wat je zelf kunt doen
Sfeerbeeld

Adamas

Ben of ken je iemand die kanker heeft (gehad)? Dan is zorg en aandacht belangrijk, zowel fysiek als mentaal. Adamas biedt beide, met steun van de Stichting Zorg en Zekerheid.

  • Lees verder voor meer informatie over 'Adamas'

    ‘Na het overlijden van mijn man had ik nergens zin in. Niet in mensen met goedbedoelde adviezen en ook niet om te koken of te sporten. Mijn vriendin nam mij mee naar het Adamas. Hier kon ik mijn verhaal kwijt. Ik kom er nu nog steeds.’, aldus een van de vele bezoekers van Adamas.

    ‘Na de diagnose kanker is veel aandacht voor de fysieke gevolgen van de ziekte’, vertelt coördinator Annelies Osinga. ‘Maar nog weinig voor het mentale effect. Patiënten maar ook naasten en nabestaanden hebben daar wel behoefte aan. Adamas kan deze zorg en aandacht bieden.’


    De gesprekken bij Adamas kunnen mensen inzicht, balans en rust geven. Ook als de kanker officieel weg is, want de ziekte maakt veel kapot. Mensen zijn moe of vergeetachtig. En bang dat de kanker terugkomt.


    ‘Er is onderzoek gedaan naar de waarde van Inloophuizen’, zegt Annelies. ‘Bijna alle bezoekers ervaren een of meerdere positieve effecten. Lotgenoten luisteren en begrijpen vaak beter wat een patiënt, naaste of nabestaande meemaakt.’

    ‘59% van de bezoekers ervaart een positief effect op de lichaamsfuncties. Patiënten die kanker hebben of hebben gehad, kunnen vaak niet meer wat ze vroeger konden. Door mee te doen aan de activiteiten van Adamas wordt hun wereld weer wat groter. Dat kost geen energie, maar geeft het juist.‘


    Annelies benadrukt dat bij Adamas iedereen welkom is. Voor kinderen zijn er speciale activiteiten. ‘De eerste keer is er volop rust, tijd en ruimte voor mensen om hun verhaal te doen. Dit kan trouwens iedere keer. De bezoekers bepalen wat er gebeurt. Bij Adamas doen we precies dat wat mensen weer (veer)kracht geeft.’


    Naast het Adamas huis in Nieuw-Vennep kunnen mensen iedere tweede dinsdag van de maand terecht bij Kampeerboerderij Straat-hof in Leimuiden. Iedere donderdag wordt er bij de Tweesprong in Roelofarendsveen gezwommen. Adamas is daarnaast vier dagen per week aanwezig in het Spaarne Gasthuis.

    Bezoek de website van Adamas Inloophuis voor meer informatie over locaties en openingstijden.

Beter thuis met dementie

Vorig jaar introduceerde het Expertisecentrum Dementie van zorgorganisaties ActiVite en Topaz een uniek concept: Beter Thuis met Dementie.

  • Lees verder voor meer informatie over 'Beter thuis met dementie'
    content invoegen
Sfeerbeeld