Zorgverzekeraar Zorg en Zekerheid

Vaker ontspannen

Een drukke baan combineren met een huishouden én een sociaal leven kan stressvol zijn. En dat is niet alleen vervelend, maar ook nog eens erg ongezond. Ontstressen is vaak lastig, want waarop lever je in? Onderstaande tips helpen je stresslevels te reduceren, zonder onrealistische aanpassingen te hoeven doen.

1. Maak een planning (en hou je eraan)

Er zit een beperkt aantal uren in een dag, en daardoor ook een beperkt aantal dingen die je op een dag kunt doen. Klinkt logisch, is lastig. Als je een planning maakt en dus een overzicht hebt van wat er allemaal moet gebeuren, is het makkelijker om je dag in te delen én om onderbouwd nee te zeggen tegen extra taken die erbij komen. Extra tip: plan je dag ook vooral niet helemaal vol, maar laat ook ruimte over voor rust.

2. Ga niet over je grenzen

Moet er meer gebeuren dan waar jij tijd voor hebt? Schroom niet om hulp te vragen. Of het nu op je werk is of thuis: er zit een grens aan je capaciteit. Als je te veel hooi op je vork neemt, is de kans groot dat je taken afraffelt, en bovendien is het op lange termijn niet vol te houden. Niemand heeft er iets aan als je helemaal uitvalt, dus trek op tijd aan de bel en schakel hulp in.

3. Neem genoeg pauze

Voel je je overprikkeld? Bedenk een paar manieren om tot rust te komen, die je makkelijk tussendoor kunt doen. Denk bijvoorbeeld aan een wandelingetje maken, ademhalingsoefeningen doen of rustgevende muziek luisteren. Vaak helpt het ook om je gevoelens uit te spreken, dus maak een praatje met een collega of plan een belletje met een vriend(in) om te ventileren.

Sfeerbeeld

Eerste hulp bij stress

Is het drukker in je hoofd dan je zou willen en lukt het niet om dat gejaagde gevoel kwijt te raken? Maak een afspraak bij de huisarts op het moment dat je er psychische problemen van ondervindt en er niet uitkomt. Natuurlijk kan je beter zelf aan de slag voordat het zover komt. Er zijn verschillende tools die je hierbij kunnen helpen.

Online zelfhulp

Als je moeite hebt met ontspannen, kan dat een grote stempel drukken op je leven. Op internet zijn verschillende tools te vinden die je kunt toepassen op momenten dat je stress ervaart en die handvatten geven om tot rust te komen. Denk bijvoorbeeld aan video's met ontspannings- en ademhalingsoefeningen of podcasts over mindfulness.

Sporten

Stress is een vorm van onrust die in je lichaam borrelt. Een goede sportsessie wil weleens helpen om deze onrust eruit te laten. Ga een rondje fietsen of hardlopen en zet de stress om in beweging. Of kies voor een rustgevende work-out zoals yoga om je hoofd leeg te maken.

Stress over geldzaken?

Je bent niet de enige, en het is belangrijk dat je op tijd hulp zoekt. We werken samen met Geldfit om te zorgen dat jij grip op je geld krijgt én houdt. Maak de test en ontdek hoe jij ervoor staat. Je ontvangt tips en ziet waar je terecht kunt voor hulp.

Online zelfhulpmodule ‘Werkstress’

Stress hoort bij het leven en dus ook bij werken. Maar teveel stress is natuurlijk niet goed. Stress op de werkvloer is inmiddels beroepsziekte nummer 1. Jaarlijks lopen meer dan een miljoen Nederlanders risico op een burn-out en andere werkgerelateerde psychische ziektes. Goed om dus eens goed naar je eigen werkstress te kijken en leren hiermee om te gaan, zodat jij hier geen vervelende klachten van krijgt.

In de gratis online zelfhulpmodule ‘Werkstress’ ga je aan de slag met jouw (werk)stress. Door oefeningen en praktische tips onderzoek je jouw eigen werkstress, leer je stresssignalen herkennen en krijg je inzicht om meer werkplezier te ervaren.

Start nu met de module ‘Werkstress’, die we in samenwerking met mirro E-health aanbieden aan onze verzekerden.

Aanmelden is makkelijk:

  1. Maak een gratis mirro-account aan
  2. Bevestig jouw account via de link die je via e-mail ontvangt

Je bent ingelogd en kunt meteen beginnen!

Ga van start

Mirro avatar van een werkend persoon die geschrokken kijkt

Meer over ontspanning

Wil je meer weten over stress? Je kunt met jouw medische vragen terecht bij Thuisarts.nl​. Deze website is geschreven door artsen en medische specialisten.

Lees meer

Vind jij ontspanning een interessant thema en ben je nog lang niet uitgelezen? Ontdek dan hieronder de laatste nieuwsberichten, blogs en achtergrondartikelen en word een echte ontspanningsexpert.

Nieuws

Laat piekeren geen gewoonte worden!

Stress hangt nauw samen met je innerlijke toestand. Ben jij nuchter ingesteld, dan kun je problemen waarschijnlijk goed loslaten. Je ziet wanneer de oorzaak buiten jou ligt en je er weinig aan kunt doen. Heb je echter behoefte aan controle, dan geven zaken buiten jouw invloedssfeer aanleiding tot gepieker. Dat leidt weer tot stress en tijdverlies. In dit artikel lees je hoe piekeren zelfs een gewoonte kan worden - en hoe je ervan af komt.

Lees verder
Nieuws

Stresspreventie

Dat ze last hebben van stress beschouwen veel mensen als een persoonlijk falen. ‘Ik doe blijkbaar iets niet goed’, denken ze. ‘Ik kan niet plannen’, of: ‘Ik moet ook vaker nee zeggen.’

Lees verder
Nieuws

Werk niet vlug, maar langzaam

Op een doordeweekse werkdag krijg je honderden prikkels te verwerken. Je ontvangt mail, je krijgt appjes, mensen lopen bij je langs, je hebt afspraken, de telefoon rinkelt en ga zo maar door. Bij elke prikkel moet je bepalen of en wanneer je er aandacht aan schenkt. Dikwijls betekent dat dat je een impuls om te reageren moet onderdrukken. Dit heet reactie-inhibitie. Het telefoontje komt nu niet uit. Die spontane binnenloper die ‘even’ iets wil vragen, komt ongelegen en moet zijn vraag maar mailen. En appjes lezen terwijl je een stuk moet schrijven is ook niet zo handig.

Lees verder