Zorgverzekeraar Zorg en Zekerheid

Stresspreventie

Dat ze last hebben van stress beschouwen veel mensen als een persoonlijk falen. ‘Ik doe blijkbaar iets niet goed’, denken ze. ‘Ik kan niet plannen’, of: ‘Ik moet ook vaker nee zeggen.’

Omgeving

Omgevingsinvloeden hebben echter ook veel invloed. Een bedrijf dat reorganiseert, kan rekenen op onrust. Een leidinggevende die zelf geen prioriteiten aangeeft, maakt het zijn medewerkers moeilijk. En als het privé rommelt, is het lastig om je zorgen uit te zetten.

Negeer stress niet

Wat je in geen geval moet doen, is stressklachten negeren of bagatelliseren. Preventief ingrijpen is vele malen beter, want stress zorgt voor serieuze schade aan je lijf en je brein. Ook je werkgever is gericht op preventie nu burn-out een aantal maal tot schadeclaims heeft geleid.

Iedereen wil uitval voorkomen, dus:

      • Kaart de stress open en eerlijk aan bij je leidinggevende en, als je ook lichamelijke klachten ondervindt, bij de bedrijfsarts.

    • Accepteer dat er een probleem is en probeer samen de oorzaak te vinden.

      • Zoek een oplossing voor het probleem waarin beide partijen zich herkennen.

    • Onderzoek hoe je met de stress om kunt gaan als de oorzaak niet zomaar te verhelpen is.

      • Blijf regelmatig in gesprek over de aanpak van het probleem en laat je daarin bijstaan als je het lastig vindt om voor jezelf op te komen.

    Neem vooral langdurige stress serieus. Het enige wat je jezelf kunt verwijten, is dat je niet tijdig aan de bel getrokken hebt.

    Verder lezen