GeZZond 29 | juni 2014
15
14
GeZZond 29 | juni 2014
Frisgroene blaadjes, glimmende besjes en geurige bloesems.
De natuur ziet er vaak lekker uit. Maar wat kun je eten en wat niet?
Wandel en smul mee.
en picknicken maar!
KRENT
Het krentenboompje
vind je overal. In
het vroege voor-
jaar te herkennen
aan de massale
witte bloemetjes. De
donkerrode, bijna
zwarte besjes zijn
al rijp in juni. Ze zijn
lekker zoet! Eet ze
voor de vogels ze
ontdekken.
ROZENBOTTEL
De bottels van wilde
rozensoorten zijn
rauw te eten. Ze zijn
rijk aan vitamine C.
Alleen jammer dat
je er eerst de harige
zaadjes uit moet
peuteren. Daarom is
het handiger om er
sap, gelei of jam van
te koken.
VLIERBES
De vlier bloeit in juni
met kleine, witte bloe-
men die lekker ruiken.
Van de bloemen kun
je siroop of limonade
maken (kijk voor
het recept op onze
Facebookpagina). In
september rijpen de
purperzwarte bessen.
Die kun je beter niet
rauw eten, maar wel
in sap of jam.
SIERAPPEL
De grootte van
de rode en gele
appeltjes varieert
van een tot vier cen-
timeter afhankelijk
van de soort. Van de
grotere soorten kun
je prima appelmoes
maken.
BRAAM
Rijpe bramen kun
je plukken vanaf
augustus tot in
oktober. Pluk
boven kniehoogte:
daaronder kan er
urine van honden of
vossen op zitten, met
gevaar voor lint-
wormbesmetting.
PAARDENBLOEM TEGEN PUISTJES
Wist je dat je paardenbloemen kunt eten?
Vooral de bloemen en de jonge blaadjes
kunnen goed door de sla (eerst even in
een bakje water leggen tegen het bittertje).
Maar de paardenbloem kan ook helpen tegen
puistjes. Pers wat melksap uit de steel en
smeren maar.
VAN DE BOER
Rechtstreeks uit
de ‘tuin’ van de
boer eten? Kijk op
voor adressen
van boeren die
aan de boerderij
hun producten
verkopen.
Jam
Jam maken van je
oogst? Kijk voor
een klassiek jam-
recept op onze
Facebookpagina.
Plukken
Vruchtenparade
Let op!
Pluk niet te dicht bij wegen,
bij verontreinigd water of
op plekken waar honden
los lopen.
Herken je de plant niet?
Eet er dan niet van.
Eet ook geen verwelkte
of oude bladeren.
Vermijd planten met een
melkachtig sap (de paarden-
bloem is een uitzondering!).
Witte en gele bessen zijn
meestal giftig.
Pluk geen paddenstoelen:
alleen een echte kenner
weet welke eetbaar zijn.
Meer informatie
BRANDNETELSOEP MAKEN
Leuk voor scholen of bedrijfsuitjes:
Op een paar locaties in onze regio nemen ‘wachters’ je mee
de natuur in, om te voelen, zien, ruiken én proeven. Van bomen
klimmen tot brandnetelsoep maken.