Zorgverzekeraar Zorg en Zekerheid

Een alles-in-één gezondheidsdossier

Blog
Twee jaar geleden overleed mijn moeder, na een langdurig ziekbed. Zij kwam in haar laatste jaren vaak bij de huisarts, bijna wekelijks bij de apotheek en bezocht een grote verscheidenheid aan specialisten in het ziekenhuis. En op al die plaatsen werd een dossier over haar aangelegd.

Eigen regie?

Mijn moeder ging er heel lang van uit dat haar zorgverleners van elkaar wisten wat zij voorschreven en met haar afspraken. Dit bleek helaas niet het geval. Zo veroorzaakte de medicatie die ze voor haar longen kreeg hartklachten en belandde ze zelfs op de intensive care.

Mijn moeder was een intelligente en eigenwijze vrouw die tot het laatst de regie wilde houden over haar leven en haar gezondheid. Net zoals zij dat haar hele leven had gedaan. Helaas waren haar verschillende gezondheidsdossiers niet volledig en niet samengevoegd. Als er al uitslagen beschikbaar waren, bleek de informatie voor haar niet te snappen. Laat staan dat zij, of wij als haar familie, de beschikking kreeg over haar medische dossier.

Hoewel het voor mijn moeder te laat is, ben ik blij met het nieuwe initiatief van de Patiëntenfederatie Nederland: MedMij. MedMij gaat ervoor zorgen dat iedereen die dat wil in een veilige online omgeving gezondheidsgegevens van allerlei bronnen kan verzamelen en gebruiken. De gebruiker bepaalt welke gegevens erin komen. En wie ze mag inkijken.

Informatie én uitleg

MedMij sluit perfect aan bij de VWS-proeftuin ‘Gezonde Zorg Gezonde Regio’ waar Zorg en Zekerheid, als initiatiefnemer, een belangrijke rol in heeft. In deze proeftuin werken de patiëntenorganisatie Zorgbelang Zuid-Holland, het Alrijne Ziekenhuis, huisartsen, apothekers en andere zorgverleners samen aan zorg op maat voor patiënten met een chronische ziekte. Het doel: mensen meer regie geven over hun eigen gezondheid, betere kwaliteit van zorg en afname van de zorgkosten. Bijvoorbeeld door in te zetten op preventie en ervoor te zorgen dat mensen kunnen blijven meedoen in de samenleving.

Bijzonder aan ‘Gezonde Zorg Gezonde Regio’ is dat alle beschikbare informatie van de patiënt via een slimme datakoppeling aan elkaar wordt gekoppeld en ‘veredeld’: dus voorzien van een uitleg. De patiënt ziet alles terug in een dashboard met daarop zijn actuele gezondheidssituatie: met de gegevens van de huisarts, maar ook met de data van andere behandelaars. Omdat de zorgverlener beschikt over alle informatie, kan hij een beter advies geven en aan de patiënt uitleggen wat de informatie betekent. En kan die een weloverwogen beslissing nemen over de het vervolg van de behandeling.

Experiment

Soms betekent dat: vaker de bloedruk meten. Op dit moment moet de patiënt hiervoor naar de (assistente van de) huisarts. Iets dat in een paar minuten gedaan is, kost zo onnodig veel tijd en geld. Daarom loopt er, wederom onder leiding van Zorgbelang Zuid-Holland, een experiment in Alphen aan den Rijn waar mensen zelf, thuis, hun bloeddruk meten en de waarden via een beveiligd portaal aan hun huisarts doorgeven. Is alles goed, dan wordt de informatie in het dossier van de patiënt opgeslagen. Alleen als er reden tot zorg is, krijgt de patiënt een telefoontje om op bezoek bij de huisarts te komen.

Zou het niet mooi zijn als de datakoppeling, die we in de proeftuin hebben ontwikkeld, ook via MedMij kan lopen? Dan is de persoonlijke gezondheidsomgeving meteen goed gevuld, met informatie én uitleg. En hebben onze verzekerden straks echt de mogelijkheid om regie over hun eigen gezondheid en gezondheidsinformatie te houden. Namens Zorg en Zekerheid ga ik in de komende periode de mogelijkheden onderzoeken.

Gelijkwaardig gesprekspartner

Mijn moeder zou er niet minder ziek van geworden zijn. Het zou haar wel geholpen hebben in haar wens om zo lang mogelijk zelf de regie te houden. Om zelf, samen met haar naasten, te bepalen wat ze wel en niet wilde. En zo een gelijkwaardiger gesprekspartner te zijn voor de vele artsen die ze in de laatste jaren van haar leven is tegengekomen.

 

Erik Kramer
Senior zorginkoper eerstelijn
Zorg en Zekerheid