Zorgverzekeraar Zorg en Zekerheid

Uitleg over medicijnen in Alphense wachtkamers

Nieuws
In de nieuwste editie van het Alphense magazine BETER geven Linda ten Boden, inkoper Farmacie bij Zorg en Zekerheid, en apotheker Toine Seesing uitleg over vervangende medicijnen en niet-leverbare medicijnen. BETER ligt deze zomer in de wachtkamer van Alphense huisartsen en apothekers.

Zorg en Zekerheid heeft, in tegenstelling tot andere verzekeraars, lange tijd vastgehouden aan het vergoeden van medicijnen op basis van het uitgeschreven recept en het door de apotheek zelf ingekocht merk. Net zoals alle zorgverzekeraars voelt ook Zorg en Zekerheid de druk om de stijging van de ziektekostenpremie te minimaliseren. "Daarom hebben we gekozen om het voorkeursbeleid te introduceren", vertelt inkoper Linda ten Boden. "Door prijsafspraken te maken met fabrikanten van de meest voorkomende medicijnen die niet merkgebonden zijn, is dat gelukt. Het inkoopvoordeel gaat nu terug naar de verzekerde. Het andere voordeel is dat de medicijnen die onder de inkoop van het voorkeursbeleid vallen, zijn vrijgesteld van het eigen risico.”

Veilig

Hoe veilig zijn de voorkeursgeneesmiddelen? Toine Seesing: “Vervangende medicijnen van andere merken zijn goedgekeurd door de Inspectie voor Volksgezondheid en voldoen aan de strenge kwalitatieve eisen van de Inspectie. Patiënten kunnen erop vertrouwen dat deze nieuwe medicijnen een goed alternatief zijn voor de merkgeneesmiddelen waaraan ze gewend waren.”

Linda ten Boden: “We beseften dat onze verzekerden aan het voorkeursbeleid moesten wennen. Mensen stappen soms niet zo gemakkelijk af van een merk medicijnen, waar ze al jaren naar tevredenheid gebruik van maken. Begrijpelijk dat dit regelmatig leidt tot heftige reacties en spijtig genoeg zijn de mensen aan de balie van de apotheek dan de kop van jut. Mensen voelen zich hierbij persoonlijk tekortgedaan, maar daar is natuurlijk geen sprake van.”

Toine vult aan: “In veel gevallen kunnen we de mensen geruststellen en uitleggen dat deze medicijnen voor hen geen verandering betekent. Gelukkig zijn er ook veel mensen die begripvol reageren. Zij vinden het prima als er kan worden bezuinigd zonder dat dit invloed heeft op de kwaliteit van de zorg en de prijs van ziektekostenverzekering. Daarnaast scheelt het ook in het eigen risico."

Emotioneel of sociaal

Zijn er klachten bekend omdat een medicijn uit de voorkeurslijst werd gebruikt? Toine Seesing: “Ja, die zijn er helaas wel. Hier is uitgebreid onderzoek naar gedaan: 1,5% van de klachten is een gevolg van een reactie op een andere hulpstof. Hierbij was het noodzakelijk dat een ander middel voor de betreffende patiënten werd voorgeschreven. De conclusie van deze onderzoeken is echter dat het overgrote deel van de klachten terug te brengen is naar een emotionele of sociale oorzaak."

Niet leverbaar?

Hoe komt het nu dat er soms medicijnen niet kunnen worden geleverd? Toine: "Terechte vraag en zeker een punt van irritatie voor de cliënt maar ook voor onze geloofwaardigheid als apotheker. Het probleem zit vaak in de productie van grondstoffen die in China of India worden gemaakt. Als daar een probleem optreedt, kan er niet geleverd worden in Nederland. Echter voor de meeste medicijnen kunnen we wel een alternatief bieden, zoals een ander merk of soms een andere stof. Maar pas echt vervelend wordt het als er geen alternatief voorhanden is. Niemand zit daar op te wachten en als zorgverlener wil je geen ‘nee’ verkopen. Gelukkig kan ik zeggen dat het aantal niet leverbare medicijnen kleiner wordt. Fabrikanten verzekeren ons
momenteel dat zij de achterstanden aan het inlopen zijn."

Via deze link kunt u de volledige editie van BETER lezen.