Zorgverzekeraar Zorg en Zekerheid

SELF blog 2: 'bruin vet' wat is dat?

Blog
"Bruin vet. Ik had er nog nooit van gehoord, maar na het college van Prof. Patrick Rensen weet ik dat het erg bijzonder vet is dat in je lichaam zit!" De tweede cursusavond van het Students Experienced in Lifestyle and Food (SELF) programma had als onderwerp hart- en vaatziekten. Collega Esmee van Reisen, werkzaam als Informatie Ontwikkelaar bij Zorg en Zekerheid, was hierbij aanwezig en vertelt in deze blog over haar persoonlijke ervaring en bevindingen tijdens deze avond.

Bruin vet

In de afgelopen 30 jaar is het percentage van de bevolking dat overgewicht heeft gestegen naar 50%. Hiermee is ook het aantal mensen met diabetes type 2 gestegen. Ongeveer tien jaar geleden ontdekte wetenschappers 'bruin vet' naast het normale witte vet dat ons lichaam bevat. Bruin vet heeft als voornaamste functie om lichaamswarmte te produceren door vet en suikers te verbranden. Ook zorgt bruin vet ervoor dat vet in organen wordt afgebroken. Er zijn drie manieren die bruin vet activeren:

1.       Bruin vet wordt geactiveerd door kou, en dan vooral in de ochtend. Rensen adviseert dan ook om de temperatuur in je huis te verlagen tot 17 graden of ’s ochtends een koude douche te nemen. Even wennen, maar het is super goed voor het activeren van je bruine vet en voor je gezondheid!

2.       Licht in de ochtend zorgt dat bruin vet actiever wordt. Voorwaarde is wel dat je slaapt op het ritme van je biologische klok. Veel licht in combinatie met een goed ontbijt brengt de vetverbranding op gang.

3.       Ook voedsel is erg belangrijk! Wetenschappers ontdekten dat het eten van weinig koolhydraten en meer vetten en eiwitten zorgt dat het vetpercentage in de organen afneemt. Dat komt doordat het bruine vet hierdoor wordt geactiveerd. Het eten van fruit (vezels) en groente is belangrijk. Dit zorgt voor een goede darmflora die een seintje aan je hersenen geeft om minder te eten en meer te bewegen.

Kortom, begin je dag in de kou met veel licht én een goed ontbijt bestaande uit groente en fruit.

Sfeerbeeld

The Box

De tweede spreker was Prof. dr. Douwe Atsma, cardioloog in het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC). Vroeger stierf nog 50% van de mensen die een hartinfarct hadden, inmiddels is dit door de verbeterde technologie nog maar 1-2%. Douwe Atsma pleit voor een nieuwe manier van geneeskunde die niet alleen in het ziekenhuis plaatsvindt, maar er moet voor- en nazorg zijn om de leefstijl van de patiënt te veranderen.

Het Hart Long Centrum Leiden ontwikkelde een box voor mensen die een hartinfarct hebben gehad. In deze box zit een ECG-meter, een weegschaal, een activity tracker en een boekje over voeding. Alles is verbonden met een app waar de cardioloog ook toegang tot heeft. Zo kan de patiënt elke dag gemonitord worden i.p.v. 4 keer per jaar.

Sfeerbeeld

Stevenshof Vitaal

In de Stevenshof in Leiden loopt momenteel een soortgelijk project, genaamd 'Stevenshof Vitaal' waar Stichting Zorg en Zekerheid bij betrokken is. Bewoners van deze Leidse wijk gaan samen met lokale organisaties ten minste drie jaar lang werken aan een gezonde(re) wijk, waar inwoners graag blijven wonen en werken.

Vervolg

Na deze cursusavond werd weer duidelijk dat je zelf heel veel invloed hebt op je gezondheid. Dus vanaf nu word ik wakker in een koud(er) huis en eet ik een uitgebreid vezelrijk ontbijt. Volgende week gaat de SELF cursus over stress en ontspanning. Dat belooft weer erg interessant te worden.

Bekijk hier de blog van vorige week van collega Simon Oudshoorn.