Zorgverzekeraar Zorg en Zekerheid

SELF blog 5: Minder medicijnen en toch beter!

Blog
Tijdens het vijfde Students Experienced in Lifestyle and Food (SELF) college was sportarts Hans van Kuijk als eerste aan het woord en dat was gelijk flink schrikken! Je zou bijna kunnen stellen dat we onszelf aan het doodeten zijn.
Sfeerbeeld

Bewegen is leefstijl

Bewegen kost je niets en is veilig. Dat is beter dan welk medicijn dan ook. Bewegen en gezonder eten is nodig, slechts de helft van de Nederlandse bevolking haalt de norm Gezond bewegen. Intensief sporten doet slechts 22% aldus Hans van Kuijk. We bewegen massaal te weinig. Zitten is dodelijk. Volwassenen zitten bijna 9 uur per dag en dit is niet met een uurtje sporten te compenseren. Maar ook niet met drie keer per week hardlopen! Natuurlijk is sporten gezond, maar meestal niet genoeg om van een gezonde leefstijl te kunnen spreken. Wees creatief, ga wandelen tijdens je pauze, pak de fiets in plaats van de auto, neem de trap. Conclusie: gezondheidswinst zit in een actieve leefstijl. Eet gezond en beweeg!

Eten en drinken

We eten massaal veel te veel. Belangrijk daarin zijn de koolhydraten, eiwitten en vetten. Met name de enorme hoeveelheden die we ongemerkt binnenkrijgen. Het is interessant te weten dat door grote hoeveelheden koolhydraten onder andere het afbreken van vetten in het lichaam gestremd wordt. In Amerika heeft 70% van de mensen overgewicht. In de grafieken is duidelijk te zien dat er verband is met diabetes. Diabeten: in 1985 waren het er 30 miljoen nu gaan we richting de 420 miljoen. De visie op gezonde voeding is in de afgelopen 40 jaar ook enorm veranderd. De eerste voedingsrichtlijnen bestaan sinds 1977, maar deze waren gebaseerd op hypotheses, niet op evidence. Schrikbarend feitje: één banaan bevat ongeveer zes suikerklontjes!

Evolutie

Genetisch zijn we praktisch hetzelfde als de eerste mens. Er zijn theorieën dat dit mede de oorzaak is van veel ziektes. Dit inspireerde Hans van Kuijk om te starten met het inititiatief GezondDorp.

Project GezondDorp

Het begon in Leende, de woonplaats van Hans. Het opzetten van een project om mensen gezonder te laten leven door eerlijke voeding en daarmee het beperken van hart en vaatziekten. Om dit verantwoord te doen was goede begeleiding nodig met periodieke controles door specialisten. 50% van de plaatselijke bevolking was te zwaar (conform landelijke cijfers) ondanks dat een groot percentage op een of ander wijze aan sporten deed. Hoe lossen we dat op?

De basis was beginnen op dorpsniveau. Er werd gestart met een nulmeting. Na drie maanden werden er al spectaculaire veranderingen geconstateerd. Afname gewicht, afname ook stabiel, minder medicatie (diabetes, hoge bloeddruk), bloeddrukdaling, minder darmklachten, minder allergieën. Ook aanzienlijke besparing op medicatiekosten! Een bijzonder geslaagd project dat ook op langere termijn de leefstijl van de participanten gezond heeft beïnvloed.

In zijn algemeenheid stelde Hans dat goede voeding onbewerkte voeding is! Suikervrij, koolhydraatarm, eiwit, vet en nutriënt-rijk.

Olympisch goud

Zonder strijd geen overwinning. Daarna was het de beurt aan Mark Tuitert (olympisch kampioen) met een mooi gepassioneerd verhaal. Als 17-jarige zag hij de Noor Adne Sondral schaatsen, een grote, sterke vent die met enorme klappen over het ijs ging en hij dacht ‘dat wil ik ook’. Een jaar later werd hij jeugdkampioen op de 1500 meter. Zijn credo: focus en droom groot!

En toch kwam hij op een dood spoor. Het lukte niet. Waarom? Ondanks intensief, afgewogen, professioneel trainen en meten. Het talent was er, het dorzettingsvermogen ook. Wat was er aan de hand?  

Maakte koffie het verschil?

Het was vlak voor Vancouver in 2010. In tegenstelling tot wat hij dacht had hij eigenlijk de vechtscheiding van zijn ouders nooit verwerkt. Een vriend stelde: twee koppen koffie de één is je moeder en de andere is je vader (waar geen contact mee is ). Waar sta jij?

Dat heeft hem aan het denken gezet. Hij nam toch weer contact op met zijn vader en stond niet meer tussen zijn ouders in. Met als hoogtepunt dat zijn beide ouders op de trouwfoto’s stonden! Alles viel samen. Hij had het al honderden keren gehoord: Go to the start, ready?... En klaar was hij voor die race in 2010!

Topsport en voeding

Hij vertelde dat hij ook de omslag heeft meegemaakt van veel supplementen naar goede voeding. Dat de zienswijze op sport en voeding enorm is veranderd in de tijd. Het heeft hem gestimuleerd, door zijn jarenlange ervaring met sport en voeding, om nu ook zijn eigen gum op de markt te brengen: first energy gum. Functionele gum met cafeïne boost.

Michael Breel, werkzaam als Relatiebeheerder schreef deze blog. Lees ook de eerste, tweede, derde en vierde blog van de SELF cursus.