Zorgverzekeraar Zorg en Zekerheid

De judotraining van Yos

Nieuws
Judoleraar en sportpedagoog Yos Lotens (66) ontwikkelde de afgelopen jaren het concept YoLo-training: leerlingen in het basis- en voortgezet onderwijs werken spelenderwijs aan hun motoriek en sociaal-emotionele ontwikkeling. Respect en samenwerking staan hierbij centraal.
Sfeerbeeld

De reguliere gymles op basisschool De Burcht in Valkenburg wordt een speciale: meester Yos geeft de komende weken les op deze basisschool. De eerste les van het vierwekelijkse programma gaat bijna beginnen. De zaal ligt vol met judomatten en de kinderen hebben een judopak aan. Veel oefeningen van de YoLo-training komen namelijk voort uit Japanse budo-sporten zoals judo. Yos legt uit: “Als je elkaar kunt vasthouden, dan leer je elkaar vertrouwen. Tijdens de training houden de kinderen elkaar vast. Met judopakken aan kunnen ze dat gecontroleerd en veilig doen, en mogen ze elkaar bijvoorbeeld respectvolop de mat gooien. Vooraf spreken we namelijk af waar, hoe hard en hoe snel dat mag.”

Tijdens de YoLo-training – vernoemd naar zijn bedenker – ontwikkelen kinderen bewegend een sterke basis: voor nu en voor later. Door met respect samen te werken trainen kinderen waarden als weerbaarheid, doorzettingsvermogen, (zelf)vertrouwen, (zelf)beheersing en geduld. En dat op een leuke manier met veel plezier.

"Kinderen leren gericht hun grenzen aan te geven"

Communiceren met duimentaal

De kinderen zitten in een rij, ver genoeg uit elkaar zodat iedereen voldoende ruimte heeft. Yos zit voor de groep. Ze beginnen met een Japanse groet. “De training richt zich ook op de groepsdynamiek. We beloven daarom om vriendelijk en voorzichtig te zijn. Daar kunnen we elkaar vervolgens op aanspreken.”

En dan is het tijd voor oefeningen. Tijdens een les werken kinderen onder andere aan hun motoriek, leren ze zich beter te gedragen en hoe ze veilig kunnen vallen. “Ze leren gericht hun grenzen aan te geven en hoe ze iets ervaren. Dat hoeft niet altijd verbaal; hiervoor kunnen ze ook duimentaal gebruiken om bijvoorbeeld aan te geven hoe tevreden ze zijn met de acties en de samenwerking.

Sfeerbeeld

Succeservaringen

Met de nodige dosis fantasie voeren de kinderen de opdrachten uit. Yos: “Het zijn bewegingen die iedereen kan of snel kan leren. Zo is de kans op succes het grootst. Als warming-up doen we kleine oefeningetjes of een spel. Beweeg je bijvoorbeeld als een blije aap naar de overkant, of loop op twee handen en één voet. Als iedereen is opgewarmd, gaan we verder met de training: een mooie samenwerkingsoefening met het judokleed. Van een groepje van vijf kinderen gaat er één op het kleed staan. De andere vier trekken hem of haar veilig naar de overkant. Het kind vertelt hoe snel of hard dat mag.”

“Het zijn bewegingen die iedereen kan of snel kan leren”

Tools voor het leven

Tijdens een les daagt Yos de leerlingen steeds uit. “Ik kom niet alleen maar een leuke les geven. Het zijn tools voor het leven, waar de kinderen mee aan de slag gaan. Voor een lesdag zorg ik dat ik uitgerust ben. Het kost veel energie, maar ik krijg er ook veel voor terug. Ik heb een lesplanning zodat ik weet wat ik per les wil behandelen. Maar ik heb zó veel bagage, dat ik – als de kinderen dat nodig hebben – elk moment kan switchen van invulling of opdracht.”

Gecontroleerd stoeien

Yos: “Kinderen krijgen vaak te horen: ‘niet stoeien!’. Maar waar kunnen ze dat dan wel doen? Maak thuis een ruimte geschikt om te stoeien. En doe zelf lekker mee.” Een aantal opdrachten voor twee personen (of meer):

  • “Houd allebei een kussen vast en probeer het kussen van de ander af te pakken.”
  • “Eén van de twee gaat op de grond zitten, met de benen naar voren. De armen vallen langs het lijf. De ander gaat erachter zitten en legt zijn benen over de benen van degene die al op de grond zit. Je houdt de ander onder de oksels door aan het shirt vast. Als een rugzak zit de ander op de rug. Zie die er maar eens af te krijgen.”

De kracht van YoLo

De les eindigt weer met een groet. “Dat doen we om te bedanken.” Yos rondt af en ruimt de spullen op. Tijd voor de volgende school. En dat zijn er nogal wat, want inmiddels wordt de YoLo-training gegeven in onder andere Katwijk, Noordwijk en Nieuwkoop, en binnenkort ook Kaag en Braassem.

Vijf jaar geleden kwamen Yos en Peter Kruit (50), sport- en beweegmakelaar bij Welzijnskwartier Katwijk, elkaar tegen. Peter: “Ik zag vijf minuten van zijn training en dacht: dit is wat we samen verder moeten doen in Katwijk. Met de projectgroep JOGG en de GGD hebben we de handen ineengeslagen en is de bal gaan rollen. Dankzij sponsoring van onder andere Zorg en Zekerheid konden er judomatten en -pakken aangeschaft worden.” Peter is vol bewondering over de werkwijze van Yos: “Zijn enthousiasme is heel bijzonder. Dat is echt zijn kracht.”