Zorgverzekeraar Zorg en Zekerheid


De training van Loopgroep Samen Fit in Uithoorn

Nieuws
Door haar zus leerde Tamara Kwint (45) met een open blik in het leven te staan. Want: die blik en haar positieve mindset maken het leven een stuk mooier en leuker. Net als lekker samen bewegen. “Bewegen en plezier hebben met elkaar brengt je zó veel!”
Sfeerbeeld

‘Het is fijn om de motivatie voor een ander te zijn’

Meerdere keren per week komt Tamara in actie. Ze is oprichter en loopmaatje van Loopgroep Samen Fit in Uithoorn. Ook begon ze een groep voor Run-Dip-Runners (lopen en zwemmen) en is ze gestart met powerwalking; wandelen in stevig tempo. “Samen bewegen brengt mij heel veel. Ik was al jong lid van verschillende sportclubs in De Kwakel. Daar ging ik samen met mijn zus Carol naartoe. Zij is geboren met een uitdaging – zo noem ik een beperking – en beleefde veel plezier aan het meedoen binnen haar eigen kunnen. Hierdoor heeft zij zich nooit beperkt gevoeld in ons gezin of in alledaagse dingen.”

Loopgroep Samen Fit

Toen haar zus bij Ons Tweede Thuis – een plek voor mensen met een uitdaging – ging wonen, veranderde er iets. “Carol was gewend om te fietsen en lekker te bewegen. Maar ze werd bijvoorbeeld met een busje van de woonlocatie naar de dagbesteding gebracht. Ze wilde graag, gaf ze op latere leeftijd aan, op de fiets naar de dagbesteding. Dus mijn vader en ik besloten haar daarin te begeleiden.” Intussen verruilde Tamara haar kantoorbaan voor een baan bij Ons Tweede Thuis. Mede dankzij de ervaringen met haar zus startte ze daar samen met collega Nico Pater het project Samen Fit op. Dit is een initiatief in samenwerking met Zorg en Zekerheid om bewegen en gezond leven te bevorderen voor mensen met een uitdaging. “Zo kwam ook Atletiek Klub Uithoorn met trainer René Noorbergen op ons pad. Want hoe mooi zou het zijn als er óók een loopgroep voor G-atleten zou zijn. Loopgroep Samen Fit is bedoeld voor cliënten, familie van cliënten, medewerkers en vrijwilligers van Ons Tweede Thuis. We begonnen de training met een handjevol mensen, onder wie mijn zus en mijn vader.”

Sfeerbeeld

Samen bewegen

Een aantal jaren geleden is Carol helaas overleden. Tamara en haar vader (77) zijn blijven trainen bij de loopgroep. Inmiddels doet er elke dinsdag een groot aantal atleten en vrijwilligers mee. “Het is een enorm gevarieerde groep; framerunners, wandelaars, hardlopers, enzovoort. Iedereen heeft zijn eigen doel. De een wil tien kilometer lopen, de ander wil sneller worden. En weer een ander loopt een paar rondjes. Het gaat er niet om hoe hard je gaat, maar dát je beweegt.”

Niemand loopt alleen

De looptraining begint altijd met een warming-up. “Hinkelen, een balansoefening of een sprintje trekken: het is elke keer anders. Het hoofdprogramma wisselt ook. Soms lopen we verschillende afstanden met rust ertussen. Die gevarieerde trainingen zorgen ervoor dat de meeste atleten vijf kilometer kunnen lopen. Dat doen ze samen met een loopmaatje. Dat is een belangrijke gedachte bij onze loopgroep: niemand loopt alleen. Ook tijdens wedstrijden – zoals onlangs de Uithoorns Mooiste – lopen we echt samen; allemaal in een oranje shirt.”

‘Het gaat er niet om hoe hard je gaat, maar dát je beweegt’

De beste start van de dag

Na de training blijven de atleten altijd even plakken. “Er is ruimte voor het verhaal van iedereen. Het gevoel om gezien te worden, is belangrijk – ook voor G-atleten. En samen bewegen is toch een stuk gezelliger. Het is fijn om de motivatie voor een ander te kunnen zijn.” Dat blijkt ook uit de Run-Dip-Run-groep die Tamara heeft opgezet. Elke vrijdagochtend start de loopgroep bij de Westeinderplassen om een paar kilometer te gaan lopen en daarna in de plas te duiken. “Het is de beste start van de dag. Ook als je geen zin hebt, ben je achteraf blij dat je bent gegaan.” Tamara brengt graag anderen in beweging. Daarom is ze onlangs ook een groep voor powerwalking gestart in Uithoorn, waarbij je op stevig tempo loopt. “Ook hier draait het om samen bewegen in de buitenlucht en plezier hebben met elkaar. Dat brengt je zó veel!”

Sfeerbeeld

Verbeter je balans
Hoe beter je balans is, des te stabieler je bent. Hierdoor kun je makkelijker een misstap vervangen of beter opvangen. “Sta regelmatig op één been. Doe deze balansoefening bijvoorbeeld tijdens het tandenpoetsen, in de rij voor de kassa of bij de koffieautomaat.”