Digitale rouwkoffer
NieuwsRouw
Rouw is een grillig proces. Iedereen verwerkt een ingrijpende gebeurtenis op zijn of haar eigen manier. Als begeleider heb je te maken met de emoties van de cliënt, de groep, de verwanten en met je eigen gevoel. Je voert soms zware gesprekken en moet specifieke zorgtaken uitvoeren zoals het organiseren van een afscheid of het informeren van verwanten. Dat is een hele uitdaging. In de begeleiding bij rouw moet je aansluiten bij het niveau en de leefwereld van de cliënt. Daarbij kan het helpen om beelden, geluiden of voorwerpen te gebruiken. Deze vind je in de Digitale Rouwkoffer.

Verschillende vormen van verlies
Een rouwproces is niet alleen een gevolg van een overlijden. Ook om andere verliezen kun je intens rouwen: verlies van je gezondheid, van je woon- of werkplek, van een toekomstdroom, noem maar op. In de app vind je de volgende thema’s:
Verdriet bij overlijden
Verliezen van gezondheid
Verliezen van werk
Verhuizen
Echtscheiding
Verliezen van toekomstdroom
Rouwverwerking voor alle leeftijden
Iemand met een ernstige verstandelijke beperking rouwt anders dan iemand met een licht verstandelijke beperking. Daarom vind je in de Digitale Rouwkoffer achtergrondinformatie over rouw in verschillende ontwikkelingsfasen. Die indeling is gebaseerd op de Schaal voor Emotionele Ontwikkeling (SEO) bij mensen met een verstandelijke beperking, van het Centrum voor Diagnostiek en Behandeling.
Zo vind je in de Digitale Rouwkoffer een passend boek, spel of film die aansluit bij de SEO. Er zijn overeenkomsten met de manier waarop kinderen rouwen. Maar mensen met een beperking zijn geen kinderen meer. Luister naar hun levensverhaal om te ontdekken hoe zij in hun leven omgaan met verlies.
Geef aandacht en verwijs door
Verlies is heel persoonlijk. De digitale rouwkoffer is geen vervanging voor persoonlijke aandacht en tijd die de cliënt het allermeeste nodig heeft. Het is bedoeld als extra hulpmiddel om het rouwverwerkingsproces te ondersteunen.
Soms ontstaat gecompliceerde rouw. Het verdriet duurt dan zo lang en speelt dan zo’n grote rol dat iemand moeite heeft om alledaagse taken uit te voeren. Betrek de gedragsdeskundige erbij, zodat iemand zo nodig onder behandeling van een psychiater kan komen.
Waarom leveren wij een bijdrage?
Het ontwikkelen van de digitale rouwkoffer is mede mogelijk gemaakt door Stichting Zorg en Zekerheid. Wij gaan verder dan alleen de beste behandeling. Daarom ondernemen wij tal van initiatieven met regionale organisaties en zetten ons in voor gezonde voeding, voldoende beweging, ontspanning en zingeving. Omgaan met rouw en verlies maakt hier onderdeel van uit.
Gebruik de website via de volgende link.