Zorgverzekeraar Zorg en Zekerheid

Doe mee: hulp op maat bij het stoppen met roken én om meer te bewegen

Nieuws
Rook je en beweeg je te weinig? Dan heb je een groter risico op hart- en vaatziekten en astma. Het Perfect Fit-programma kan je helpen gezonder te leven. Stichting Zorg en Zekerheid draagt bij aan dit programma, dat is opgezet door het Leids Universitair Medisch Centrum. Doe je mee?
Sfeerbeeld

Het Perfect Fit-programma en de digitale coach

Perfect Fit wordt geleid door Eline Meijer en Anke Versluis. Milon van Vliet is uitvoerend onderzoeker. “Uit eerder onderzoek blijkt dat het slim kan zijn om rook- en beweeggedrag tegelijk aan te pakken”, vertelt zij. “Door te stoppen met roken kun je bijvoorbeeld fitter worden. Dan wordt bewegen makkelijker. Andersom kan bewegen helpen bij het stoppen met roken. Het kan de rookbehoefte namelijk verminderen.”

De Perfect Fit digitale coach helpt bij het stoppen met roken én met meer bewegen. Zo sla je twee vliegen in één klap. Nog een voordeel: de digitale coach op je telefoon is dag en nacht beschikbaar. Zo kun je ook hulp krijgen op moeilijke momenten.

“We weten dat één aanpak vaak niet voor iedereen werkt”, vervolgt Milon. “Daarom is de digitale coach op maat gemaakt, zodat deze aansluit bij de behoeften van de gebruikers. Je kunt bijvoorbeeld aangeven welke coaching je wilt. Ook kun je oefeningen voor het stoppen met roken en meer bewegen kiezen die bij jou passen. Daarnaast is het Perfect Fit programma zo toegankelijk mogelijk gemaakt, met eenvoudig taalgebruik en video’s.”

Het onderzoek

Vanaf september 2023 start het LUMC een groot onderzoek naar het Perfect Fit-programma en de digitale coach. “Deelnemers krijgen 15 weken toegang tot het Perfect Fit-programma”, legt Milon uit. “Dit bestaat uit persoonlijke begeleiding van de digitale coach via een smartphone app, Ook krijgen deelnemers een smartwatch te leen die tijdens het hele programma je beweging bijhoudt.”

Het Perfect Fit programma zal er voor iedereen anders uit zien. De verwachting is dat het programma gemiddeld ongeveer 20-25 minuten per week kost. “Ook vragen we je 5 keer een vragenlijst in te vullen: vooraf en direct na afloop van het programma én na 2, 6 en 12 maanden. Dit helpt ons om het Perfect Fit-programma goed te kunnen onderzoeken. Voordeel voor jou: je mag de smartwatch houden als je voldoende vragenlijsten hebt ingevuld.”

Meedoen?

Wil je hulp bij het stoppen met roken en meer bewegen? En lijkt het je leuk mee te doen aan wetenschappelijk onderzoek? Het LUMC zoekt nog deelnemers voor het Perfect Fit-programma. Inschrijven kan tot uiterlijk 28 januari 2024. Om je aan te melden voor het onderzoek of voor meer informatie ga naar de website: https://perfectfit-onderzoek.nl. Of stuur een e-mail met daarin je naam en telefoonnummer naar: perfectfit@lumc.nl.